[Nasze Zestawy AV] Moje zabawki

GleNinja

New member
jeszcze koledzy o jednym aspekcie zapomnieliście
część ludzi kupuje tylko dlatego, żeby się pokazać przed innymi - pochwalić się - "ale mam super drogi sprzęt" itd
jak pracowałem w sklepie miałem do czynienia z takimi klientami - do dzisiaj pamiętam jak jeden młody "fanatyk basu" - podjechał na instalację audio w swoim "seju".
Sub zajmował cały bagażnik- miał faktycznie dobry sprzęt, ale jak wyjeżdżał z garażu jego bas słyszeliśmy jeszcze na kolejnym skrzyżowaniu - a to był dość spory kawałek.
Jak jego mózg te dudnienie wytrzymał - nie mam pojęcia - ale na pewno wszyscy sąsiedzi w promieniu kilometra słyszeli że jedzie :)

Pewnie to będzie marginalna grupka, ale jednak taka jest- która kupuje tylko dlatego droższy sprzęt, większy itd - żeby się przed znajomymi pochwalić - choć czasem zupełnie mu to do szczęścia nie jest potrzebne

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja bym powiedział, że więcej jak marginalna grupka, ale my tu o takiej żenadzie nie piszemy ; )

Co do subów w aucie, to mają to do siebie, że niosą niemiłosiernie, szczególnie z pewnej odległości słychać specyficzne częstotliwości.

GleNinja

New member
dla mnie osobiście montowanie w autach ogromnych subów, bez wyciszenia całego środka - to samobójstwo ...
armaning - nie wiem dokładnie ile procent tej grupki- ale wole wierzyć, że jest ona znikoma :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Na pewno jakaś grupa jest takich ludzi, ale tak jak Armanig napisał to nie w tym temacie o takich tutaj nie rozmawiamy.. :- ) i mi osobiście się wydaje że więcej takich osób jest kupujących auta, mega domy z basenami do których wchodzą 3 razy w roku .. itp niż tych co kupują elektronikę.. z prostego względu dla większości ludzi kable, elektronika, kolumny to coś co nie ma dla nich większego znaczenia.. Prosty przykład postaw kable siltecha 3 korony które kosztują 400 tys i postaw koło tego super wypasionego mercedesa E klasę w AMG za te same 400 tys - co na ludzi bardziej zrobi wrażenie.. :) kto się bardziej popisze przed sąsiadami ?? :- )

Ostatnia edycja:

Drunk

New member
Bez reklam
Wiadomo, nie ma co popadać w paranoję, bo to sprzęt ma służyć człowiekowi a nie na odwrót ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jak ktoś chce pooglądać troszkę o manufakturze Siltecha to zapraszam..

Od Niego wszystko się zaczęło

https://www.youtube.com/watch?v=jZ4iRwXGx6s

Troszkę o zasilającym

https://www.youtube.com/watch?v=S-PAqyvhESM

Z CES

https://www.youtube.com/watch?v=XqvsNqwdU28

A tutaj o Crystalach czyli firmie zony Pana "siltecha" to te kabelki które jakiś czas temu wklejałem.. w Warszawie w klubie melomana są sprawdzane obecnie..

https://www.youtube.com/watch?v=1pCaNn88rHQ

To teraz troszkę z innego globu Tara Labs...

https://www.youtube.com/watch?v=IxfKSEsCSnI

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kiedyś pisaliśmy o wierności tego co nam odtwarza dany system w stosunku do tego co byłoby gdyby tę samą piosenkę- ki byłyby zagrane na żywo... zacytuje kogoś kto dużo już w swoim życiu przetestował elektroniki, kabli, kolumn...

"...Ja wiem, że chodzi o nagrania, a nie o realny dźwięk instrumentu spod palców wykonawcy, ale zakładając że dokonuje się testów i odsłuchów sprzętu audio w jednym słusznym pomieszczeniu, to co system, to inne brzmienie, tak? To gdzie szukać niepodkolorowanego dźwięku? Byłem na słynnym koncercie 'Companion' Patricii Barber i jej kwintetu i mam cztery wersje tej płyty - i co? Nico! Z każdej płyty słychać inaczej - są to niuanse, ale jednak. Gdzie jest niepodkolorowane? Na xrcd, na standardowej płycie cd, na złotym wydaniu kolekcjonerskim w hdcd, z winyla, z MoFi sacd...?"

Myślę że Ci co szukają na 99% zestawu jak najbardziej wiernego rzeczywistości - to życia m zabraknie na odnalezienie takiego systemu, a już nie mówię o kasie ile za takie cudo trzeba by było zapłacić.

To chyba nawet Tomek C w MI nie dałby rady sprostać temu zadaniu :- )

Savron

Well-known member
Bez reklam
A ja w pewnym klubie zobaczyłem takie kabelki - jeden z Panów testujących wszystko co wiąże się z muzyką i co najważniejsze bardzo robi to uczciwie - dobierając odpowiednie słowa wziął na warsztat kabelki - od firmy żony Pana" Siltecha", a każdy kto interesuje się kablami to wie co to jest za firma więc i te kabelki nie będą tanie i będą pewnie trzymać odpowiedni poziom, a właściwie są drogimi kablami i są przeznaczone dla tych co już szukają niuansów w dźwięku, a przy okazji mają odpowiednią pensję. Ale co by nie mówić to Crystal "The Ultimate Dream" są tańszymi kablami jak te drogie czy bardzo drogie Siltechy a wyglądają nieźle :- ) są już pierwsze wrażenia ale są to surowe kable więc jeszcze za dużo nie piszą co i jak.. Muszą troszkę godzin popracować.. zanim Tester napisze coś więcej..

Wow!! Serio? Te kabelki kosztują 120 tysięcy? :shock: Serio pytam, Lolek. 120 000 zt???!. Naprawdę chce wiedzieć, co qorwa takiego mają te kabli, że aż tyle kosztują?
To znaczy co, kabli za kwotę rocznego budżetu Burkina-faso, zapakowane w kartonowych pudelku, mają aż taką niesamowita moc i zrobione z jakiś rzadkich materiałów? Naprawdę nie rozumiem. Któż ma te kabli i może powiedzieć z czystym sumieniem, że to naprawdę jest warte aż tyle?Może ja czegoś nie rozumie, ale...... :blagam:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Savron - ja tych kabli nawet na oczy nie widziałem, one teraz są w testach albo już przeszły testy, w wielu wypadkach Producenci nie chcą mówić co jest w kablach.. nie licząc takich rzeczy podstawowych.. co do tych konkretnych kabli to nie wiem czy kojarzysz firmę Siltech (Holandia) - więc ta firma uważana jest przez specjalistów za jedna z najlepszych firm na świecie pod względem okablowania.. powiedzmy to jest pierwsza dwójka-trójka na świecie.. A te ze zdjęcia kable to są kable gdzie Prezesem firmy jest żona właściciela Siltecha.. zapewne to jest tak że nad jednymi i drugimi kablami pracują Ci sami albo na pewno znający się ze sobą inżynierowie.. obydwie firmy to manofaktury, po kilkanaście osób tam pracuje.. i robią kable od A do Z włącznie z tym że mają swoje laboratoria w których przeprowadzają badania i testy nad tym co robią. Ale cena tych kabli o które się pytałeś to faktycznie jest taka a nie inna.. ale to nie są najdroższe kable.. bo np 3 korony od Siltecha za 2,5 m trzeba zapłacić 50 tys Euro.. i już wielu testerów ostrzy sobie pazurki na zakup tych kabli - prywatnie..
Wiadomo tez ze nikt nie kupuje takich kabli do takiej elektroniki i kolumn jak my mamy...to się kupuje do odpowiednich zabawek.. o ile takie czy inne kable wniosą więcej do posiadanego systemu.. Mnie takie drogie kable generalnie nie interesują za specjalnie wiadomo z jakich powodów..

W innym wątku o kablach pisałem że kumpel teraz testuje kable głośnikowe od Siltecha.. "Prinsy" - 33 tys za 2,5 m. a sam nie ma byle jakich kabli , bo posiada Harmonixy 101 czyli około powiedzmy 12 tys za 2,5 m (nie chodzi mi o ceny a jedynie chce Ci pokazać cenowo jaka jest różnica pomiędzy kablami) i to co już mi powiedział to masakrycznie biją Siltechy tego Harmoinixa ale też jest i droższy.. ale był z tymi kablami u kumpla który ma Audioquesty za 40 tys zł.. (tylko starszy model) i Siltechy pomimo że tańsze o kilka tysi to jednak lepiej zagrały również w systemie jego kumpla..

Ja ostatnio testowałem fajny set z Siltechami 770 które również są fajnymi kablami ale następne w kolejności to są właśnie te "Prinsy" niestety rónica jest między tymi kablami 100% w cenie.. ale Ci którzy słuchali jednych i drugich każdy twierdził że to są dwa światy.. ja jak się uda wszystko załatwić to będę kolejny set testował ale na razie z kablami od Siltecha 770 - zobaczymy jak to wyjdzie w praniu...

Krzychowi Radio opowiadałem jak telefonicznie rozmawialiśmy, że w jednym salonie zrobiono taki test w dwóch pokojach postawiono dwa różne sety tylko w jednym pokoju była bardzo droga elektronika z powiedzmy z normalnymi kablami ( ale to też były kable powiedzmy głośnikowy za 30 czy 40 tys zł) ... a w drugim pokoju była tania elektronika ale z bardzo drogimi kablami - były to kable od Siltecha 3 korony.. ale w jednym jak i w drugim pokoju kwota na cały system była porównywalna do siebie..wzięli do testów ludzi którzy są audiofilami/melomanami - pozakrywali wszystko i puszczali im muzykę z kilku płyt , po czym te same płyty wzięli do drugiego pokoju i puścili w tej samej kolejności piosenki w drugim pokoju na drugim secie.. zrobili na koniec ankietę i wyszło im że ponad 90% głosów Ci ludzie oddali na tańszą elektronikę z drogimi kablami..

Ale u nas w kraju zawsze jest tak że dużo osób (nie mówię o Tobie żeby była jasność) :) jest tego typu że po pierwsze nie stać ich na taką elektronikę żeby był sens podpięcia droższych kabli, po drugie większość tych osób nigdy nie testowało droższych kabli na odpowiednim secie nie wspominając że gro nawet na oczy takich kabli nie widziało... ale pośmiać zawsze się można.. bo to takie nasze narodowe zachowanie pokazać - wyśmiać coś na co nas nie stać.. bo żal tyłek ściska powiedzieć /napisać że coś ktoś fajnego sobie kupił..

To tak jak na naszym podwórku można kupic normalne kable i włożyć surowe do kolumny czy amplitunera, a można je ładnie zrobić tak jak Ty to robisz czy też Krzysiekradio jak i Caparzo i wielu wielu innych.. i zupełnie inaczej to wygląda i na pewno jest to lepsze... ale znajdą się tacy co powiedzą że ich gołe-surowe kable to tyle samo są warte co i te Wasze wykonane z wielką starannością.

Savron

Well-known member
Bez reklam
LOLEK, ja to wszystko rozumie. Ale... 120 000??!:cry::mrgreen:
W moim laboratorium inżynierowie pracują dzień i noc aby godnie konkurować ze światową czołówka:)
KR, chciałem zakontroktowac, ale on odmówił :cry: Sam pracuje nad udoskonaleniem kabli ;-)
Moi to chociaż walizkę z aluminium dają w zestawie z kablem:D. Żądny karton.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Savron dla mnie to też ceny z kosmosu ale takie rzeczy sprzedają się w tym naszym bogatym kraju ... i nie są to sporadyczne transakcje .. powaga - i ja też byłem zdziwiony.. ale się sprzedają takie kable..
A propo walizek do kabli.. opowiem Ci przykład z życia jest pewna firma robiąca kable u nas w RP... i kabel powiedzmy kosztuje 12 tys zł.. z walizką więc zadzwoniłem do Prezesa tej firmy i spytałem się po co mi Panie taka walizka która powiedzmy kosztuje 1000 zł w tym kablu skoro ja ją i tak wywalę w kosmos.. na to Pan Prezes, Proszę Pana to nie my wpadliśmy na pomysł z walizkami do kabli tylko ktoś inny x lat temu na to wpadł, a teraz inni muszą do pewnych kabli również dodawać te walizki .. ale proszę mi uwierzyć że te walizki w cale nie kosztują w tym wypadku 1000 zł , jak nie chce Pan to ja Panu opuszczę cenę tej walizki plus rabat i będzie po sprawie :- ) Ale to nie oznacza ze wszyscy tak robią bo pierwsza z brzegu fajna firma jak np Acoustic Zen z USA robi fajniutkie kable a ma w głębokim poważaniu walizki - zobacz sam :

jak ktoś chce to można.. :- )

Tylko wiesz ta firma może sobie na to pozwolić ale właśnie np taki Siltech od pewnej serii musi dać te walizki bo ludzie tego oczekują.. i to oni spowodowali że te firmy głupieją ... chociaż ja wierzę w to co ten Prezes mi mówił, że te walizki to nie są jakoś zbytnio kosztowne.. :)

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jest dobra wiadomość dla tych którzy czatują na kable tellurium na wiele z nich spadła cena :- ) np na głośnikowy BD dobre ponad 2 tys mniej.. jeszcze funt mógłby troszkę polecieć w dół.. :- )

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Mnie od dłuższego czasu korci Q Silver. Faktycznie, teraz tylko 2750 zł za 2.5 m.
Był dorższy, ponad 3K ;)
Kiedyś wezmę na kilka dni.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Strasznie chwalą te kable - niewątpliwie warto Krzychu sprawdzić w swoim systemie.. o tych najwyższych powiedzmy od ultra silver w górę to naprawdę wszyscy mówią tylko dobrze i bardzo dobrze.. Mój kumpel będzie sprawdza silver diamond to zobaczy jak się ma do droższego Siltecha Prinsa.. szkoda tylko że SD tylko IC potaniał a głośnikowy pozostał na tym samym poziomie..

Do góry