[Nasze Zestawy AV] Mój wielofunkcyjny pokój

Bipo

Active member
Bez reklam
Dla mnie Arie grają słabszym basem a ładniejsza i przestrzenna góra,;jeśli bym zmieniał chciałbym kolumny z jeszcze większym i głębszym basem niż moje aktualne. Góra w moich jest na poziomie który Lubie. W ariach jest jeszcze lepiej ale ja chciałbym raczej pogłębić dół.

U kapusty arie czy heco grają mocno z podbity basem, u niego też wyszly heco na basie lepiej więc nie rozumiem w czym problem. Środek i góra ładniejsza w ariach niż w heco. :)
Biorę środek i górę z arii, uzupełniam basem z heco i mam kolumny dla mnie level wyżej. .. hi hi :)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
No to moze na testy Arie 948 lub Heco Ms 1000 / celan 902 lub potwora New Statement tylko kolor nie ten.

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
A pomożesz mi to wnieść , z wielką chęcią tylko te kolumny logistyczne ciężko przetransportować.... :-( chciałbym usłyszeć u siebie nastepow celan serię revalton 9. W paczkach gdzie 1szt waży 50kg robi się logistyczny problem...:-(

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Mały teścik, spontanicznie spotkanie i porównanie z moimi kolumienki Focal Aria 926

Niestety Arie tak jak u kolegi fajnie zagrały i mi się podobało tak w moim pomieszczeniu (zupełnie inne warunki) przegraly z moimi. W ariach zdominowała góra i było dużo mniej basu który mi się w moich podoba a chciałbym go więcej a nie mniej. Arie zagraly, czysto i wyraziście góra ale poprzez to że basu jak na lekarstwo góra zdominowała całe pasmo. Fajne doświadczenie bo dobitnie pokazało że te same kolumny pod tym samym sprzętem zagrają zupełnie inaczej w dwóch różnych warunkach lokalowych... :) To są bardzo dobre kolumny i nie to że są gorsze od moich ale w moich warunkach zagrały słabiej niż moje czego świadkiem był Kapusta. Dobitny przykład że droższe kolumny nie zawsze znaczy lepiej. .:) ( w określonych warunkach)
Ps.kolumny Focal na czas testu zastąpiły miejsce moich.

photo upload
Dzięki Rafał za spotkanie i możliwość przetestowania kolumn :)
Ps.2 chyba sobie plecy załatwiłem, tym wnoszeniem i przenoszeniem... :-(

Bipo zawsze taka możliwość była, jest i będzie :) nawet jakby ten sam zestaw był (integra +cdik) i okablowanie, bo salon salonowi nie jest równy pod względem akustyki.. plus Twoje preferencje mogą być inne niż kapusty.

A co do lepszych kolumn to sprawa jest jasna, dobre kolumny muszą mieć dobrą elektronikę i jeśli tego się nie spełni to wtedy rożnie wychodzi, najczęściej słabo. To samo dotyczy elektroniki na nic nikomu fajna elektronika jak kolumny będzie miał od nich znacząco słabsze..
Ale takie testy fajne są bo samemu można do pewnych wniosków dojść i zrozumieć, że wszystko musi ze sobą współgrać, aby było sens pchać się w coś na wyższy poziom.
Ja najlepiej się o tym przekonałem słuchając olimpijek III na 6ciu różnych integrach... Od denona 2020 poprzez Marantza 14,11,10, a skończywszy na MF M6si oraz na Accu 470.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Fajnie robić takie porównania. Też kiedyś więcej jeździłem po znajomych i zapraszałem do siebie , ale teraz brak czasu na wyjazdy , a u mnie ciężko zorganizować poważne odsłuchu ze względu małe dziecko.

Co do samych wniosków to z mojego doświadczenia wynika, że może tak być jak chłopaki piszą. Szczególnie zakres basu się dość czuły na warunki lokalowe. Nie tylko metraż , ale i wymiary pomieszczenia (także wysokość) ustawienie kolumn oraz gdzie się znajduje miejsce odsłuchowe. Paradoksalnie słyszałem swoje kolumny w większym metrażu niż ja mam na moim wzmacniaczu i miały więcej basu. Inna sprawa , że pomieszczenie miało zrobioną trochę akustykę. Dość dobrze wytłumione (sporo też rozpraszaczy) to też wpłynęło na zmniejszenie wpływu pierwszych odbić co znowu powoduje , że wysokie i średnie tony są mniej eksponowane i bas zwraca na siebie większą uwagę.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
A pomożesz mi to wnieść , z wielką chęcią tylko te kolumny logistyczne ciężko przetransportować.... :-( chciałbym usłyszeć u siebie nastepow celan serię revalton 9. W paczkach gdzie 1szt waży 50kg robi się logistyczny problem...:-(

Piramide najmij, on ci to wniesie w ramach cwiczen :)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
To robimy kolejny zjazd bipowi na chate?
z13597097IER,Kiedys-informatycy--obecnie---.jpg

To ubiore swoj nowy sweterwek z tej okazji. xD

Bipo

Active member
Bez reklam
Jako fan Marvela ostatnio uzupełniam braki w kolekcji i natrafilem na taki o to pakiecik 6 filmów :
hosting za darmo

Oraz do poduszki książeczka, która polecam:
hosting stron www za darmo

Brakuje mi jeszcze kilku filmów i kolekcja Marvel będzie w całości. DC jestem na bieżąco :)

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Zamierzam w niedlugim czasie spróbować zabawe z:
1.Chromecast 4k UHD 320zl
Lub
2.Apple TV 4k 754zl
Będzie to podłączone pod avr lub oppo. Mam możliwości podłączenia po kablu 100mb lub po wifi.

Pytanie do Was, które z ww. urządzeń polecacie i dla czego. Zależy mi na oglądaniu filmów z Netfixa, HBO oraz możliwość wypożyczenia filmów. Jak wiecie najbardziej zależy mi na niezawodności, najwyższej jakości obrazu i dźwięku oraz prostej obsłudze. Jeśli moglibyście się wypowiedzieć i poradzić w co warto uderzyć będę bardzo wdzięczny.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Chromecasta 4k UHD uwazaj na wersje USA, pajace sprzedaja na allegro jako europejskie i potem problem jest z wifi. Nawet nie wiedzialem ze USA maja inne niektore kanaly.

Apple TV podobno obsluguje takze atmosa w netflixie. Chromecast 4k narazie nie obsluguje atmosa.

ralfik77

Member
Bez reklam
Jeśli to ma być do filmów, to chyba Apple lepszy będzie.
Automatycznie włącza tryb HDR i 24p kiedy film jest tak nadawany. No i wypożyczalnia na Apple fajna jest.
Atmos na netfix I w wypożyczalni Apple.
Działa szybko i płynnie.

STELVIO

Well-known member
Bez reklam
Bez problemowy, sprawdzony i co najważniejsze odbiór ( czyli atmos, 4k, HDR). Apple Tv 4k. Coś Xiaomi wypuściło ale chyba jeszcze nie sprawdzone. Ja nie miałem ale znajomi mają. Jak ktoś chce iść w tą stronę to, to jest najlepsze na tą chwilę.

Do góry