Ale taka regułka miała by sens gdyby forum było zamknięte i nie widoczne dla niezarejestrowanych oraz gdybyś fotki wrzucał bezpośrednio na serwer forum a nie na postimg gdzie się zrzekasz wszelkich praw do wrzucanych plików.
A tak poza tym to zgadzam się że nie wolno (nie powinno się)wykorzystywać w celach zarobkowych zdjęć znalezionych w sieci (wyszukiwarce google etc.).
Tak, nie jestem prawnikiemale nie widzę sposobu udowodnienia firmie że skopiowała tę fotkę z forum, a już tym bardziej jak to było tu pisane - od użytkownika Bipo. A co za tym idzie straszenie firmy sądami a już tym bardziej odszkodowaniami.
Właśnie tak jak ja psiałem, że inaczej by to było gdyby to forum było zamknięte, a nie publiczne. A już pomijając wszystko trzeba udowodnić, że ta firma skopiowała to zdjęcie z tego konkretnego forum i że umieszczając na swojej stronie zrobiła to dla celów zarobkowych.. myślę, że prawnik 10 powodów znajdzie dla których takie zdjęcie może widnieć na danej stronie sklepu czy innych podmiotów.