[Nasze Zestawy AV] Mój wielofunkcyjny pokój

enocyl

Banned
Caparzo dobre :) ale myślę że wiesz co mam na myśli.. jakby zdjęcie było 1:1 to by było realne zdjęcie(tylko jak takie zdjęcie zrobić w warunkach domowych), a nawet i wtedy nie, bo zawsze można zrobić zdjęcie w odpowiedni sposób.. :) pamiętam jak byłem kiedyś w Tatrach i dwóch fotografów niemieckich czekało kilka godzin nad potokiem aż słonce wejdzie na odpowiednią wysokość żeby mogli zrobić odpowiednie zdjęcie.. w tym samym czasie powiedzmy 100 osób robiło przy nim sobie zdjęcia ..

Zresztą sam Bipo niech napisze czy te zdjęcia, które tutaj pokazuje to taki sam obraz ma na żywo w 100% powtarzam w 100% ... siedząc te 3,5-4 m przed ekranem 120-130 cali.... ma świetny obraz co nie raz pisałem ale nie taki jak na tych zdjęciach..
Pisałem już wcześniej, że ostrość obrazu się zgadza. Ten projektor na dobrym materiale (wiadomo) generuje ostry jak brzytwa obraz. Jedynie z czernią są przekłamania. Zresztą bardzo dobrze jest to wytłumaczone na zbanowanym tutaj portalu, że robiąc zdjęcia w zależności od ustawień możemy otrzymać skrajnie różne wrażenia dotyczące tego samego obrazu. Obrazu (kontrastu, kolorów itd) nie ocenia się po zdjęciach, ze względu na przełamanie aparatu i Twojego wyświetlacza. Z tego też powodu śmieszą mnie testy telewizorów tutaj, którym bliżej do fotorelacji, bo nie zawierają pomiarów :D

Caparzo

New member
Bez reklam
Ja mam wrażenie że niektórzy próbują wmówić Bipo że jest debilem i kłamcą a ci co u niego byli to widzieli co innego niż to co on ma na codzień.... :fool:

Caparzo

New member
Bez reklam
dyskusja o obrazie Bipo nie jest tylko w tym wątku, przewijała się już wcześniej i gdzie indziej. sumując wszystko zusammen do kupy wychodzi to o czym pisałem.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jedynie z czernią są przekłamania. Zresztą bardzo dobrze jest to wytłumaczone na zbanowanym tutaj portalu, że robiąc zdjęcia w zależności od ustawień możemy otrzymać skrajnie różne wrażenia dotyczące tego samego obrazu. Obrazu (kontrastu, kolorów itd) nie ocenia się po zdjęciach, ze względu na przełamanie aparatu i Twojego wyświetlacza. Z tego też powodu śmieszą mnie testy telewizorów tutaj, którym bliżej do fotorelacji, bo nie zawierają pomiarów :D

Ale weż to tłumacz. Przecież to jakieś jaja są. Już nie chce pisać kto tu jest kim.
Bipo sam piszę, że zdjęcia poglądowe, bo dobrze wie jak jest i nigdzie nie pisał, że taka jest czerń, ale nie, bo widać na fotce jak jest.
Fota która przekłamuje czerń, a ta jest na projektorze jak na Oledzie. Jprd.
To co widac na zdjęciu jest tylko w stanie wygenerować OLED lub coś dobrego ze strefowym wygaszaniem.
Czerń się zlewa z czarną ścianą i faktycznie jest jedna wielka plama na takich scenach, ale nie na projekcji.

Dodatkowo fota ma rozmiar kartki A4 i jest skumulowana, a faktycznie ma prawie 3 metry przekątnej.
To tak jak ze zdjęciami na telefonie, one też zawsze dobrze wyglądają na 5 calach, a potem na ekranie monitora czy TV widać wszystkie niedoskonałości. To samo jest z projektorami.

Przecież tutaj jakby zestawił projektor 4K za 50k i taki za 3tyś. to różnic by nikt nie zauważył.
Na czym, na 50cm ekranu monitora? Naczyta się potem ktoś głupot i powtarza, że nie ma różnic pomiędzy 4k i FHD na 130". Bo on widział na fotce na forum :D
To samo jest z monitorami, ktoś kisi się na FHD i świata nie widzi po za "fuuuulhd", bo jest "zadowolony" i choćby skały srały nie przegada.

Już nie wspomnę o borderach, po co ludzie je montują czy przepłacają za takie ekrany?
Bo żaden projektor nie jest w stanie osiągnąć prawdziwej czerni na jasnym ekranie, a dodatkowo nie wygasza się całkowicie!!! A na zdjęciu jest czarny jak smoła.
Kolega wyżej już to wytłumaczył, Lolek zresztą też.
MagicScreen jeszcze robi świetną robotę.

Natomiast wrażenia i jakość obrazu to jasna sprawa, że prima sort.
Mi nic więcej do szczęścia nie potrzeba, wrażenia na żywo lepsze jak na tej fotce.
Nikt tu nigdzie nie pisał, że jest coś żle u kogoś, bo jest bomba i 90% ludzi (w tym ja) będzie więcej jak zadowoleni.
Dla mnie na tyle, że u mnie na tańszym projektorze jest wystarczająco.
Tyle, że ta fotka nic nie mówi i nie ma takiej czerni i o tym właśnie piszemy.

Bipo

Active member
Bez reklam
Pisałem już wcześniej, że ostrość obrazu się zgadza. Ten projektor na dobrym materiale (wiadomo) generuje ostry jak brzytwa obraz. Jedynie z czernią są przekłamania. Zresztą bardzo dobrze jest to wytłumaczone na zbanowanym tutaj portalu, że robiąc zdjęcia w zależności od ustawień możemy otrzymać skrajnie różne wrażenia dotyczące tego samego obrazu. Obrazu (kontrastu, kolorów itd) nie ocenia się po zdjęciach, ze względu na przełamanie aparatu i Twojego wyświetlacza. Z tego też powodu śmieszą mnie testy telewizorów tutaj, którym bliżej do fotorelacji, bo nie zawierają pomiarów :D

Przecież już kiedyś o tym pisaliśmy i dyskusja widzę ponownie o tym samym...;-)
Potwierdzam to co Lycon napisał, że na zdjęciu widać wszystko co w rzeczywistości tylko przekłamania są głównie w czerni a szczegóły i ostrość każdego detalu na zdjeciu to zaleta sony...:eek:k:

enocyl

Banned
Przecież już kiedyś o tym pisaliśmy i dyskusja widzę ponownie o tym samym...;-)
Potwierdzam to co Lycon napisał, że na zdjęciu widać wszystko co w rzeczywistości tylko przekłamania są głównie w czerni a szczegóły i ostrość każdego detalu na zdjeciu to zaleta sony...:eek:k:

Pamiętam, był już o tym temat :) Wydaje mi się, że musisz do każdego zdjęcia wklejać oficjalne pismo z pieczątką informująca, że poziom czerni może się różnić :D Nie zmienia to faktu, że oboje się zgadzamy co do ostrości i szczegółów obrazu. Zresztą każdy posiadacz tego projektora to potwierdzi :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja mam wrażenie że niektórzy próbują wmówić Bipo że jest debilem i kłamcą a ci co u niego byli to widzieli co innego niż to co on ma na codzień.... :fool:

Kolego Ty mój sympatyczny - wiesz ze mam do Ciebie sentyment :) tak jak kiedyś przy rozmowie wspomniałeś, że czasem coś na szybkiego Ci się wyrwie i teraz to zrobiłeś.. bardzo Cie proszę nie używaj takich sformułowań bo jak ktoś wejdzie w ten wątek to nie będzie czytał całej dyskusji i może sobie przetłumaczyć w swojej głowie, że uważam Bipo za .....co jest nieprawda bo nawet tych co nie lubię na tym forum a, mam kilku"ulubieńców" to nigdy bym ich tak nie nazwał bo do pewnego poziomu się nie zniżam.. Czasem odnoszę wrażenie że Ty nie wszystko czytasz, bo wyciągasz złe wnioski a piszesz ogólnie co również może dotyczyć mojej osoby gdyż do końca się nie zgadzamy.. Co nie zmienia faktu ze nie raz pisałem nawet w tej rozmowie że obraz jaki generuje ten projektor to dla mnie jest bardzo wysoki poziom i to nie podlega dyskusji.. jedynie z czym się nie zgadzam to z tym co napisało kilka osób czyli czerń jaka jest na zdjęciach pokazywana.. Piszesz Kolego, że było kilka osób i oglądało u Bipo obraz i generalnie się podobał ok.. nawet byli bardzo zadowoleni.. ale weź pod uwagę że ja również oglądałem w akcji ten projektor w profesjonalnej sali KD i nie oglądałem godzinę , dwie , a miałem przyjemność obejrzenia 3 filmów,,, 2 cz. Hobbita, 3 cz LOTR i Oblivion - więc również wiem jakie on ma możliwości.. ale do czego zmierzam.. ?? A do tego że weźmy pod uwagę że mi by ten projektor się nie podoba (jego obraz - choć tak nie jest ale załóżmy to czy ja na tej podstawie że kilka osób z tego forum było u Kolegi i obejrzało kilkadziesiąt min. filmów na tym projektorze i uważa że to miód to ja również miałbym tak uważać ?? I moje zdanie to śmietnik bo śmiem twierdzić inaczej.. ?? Przecież to bzdura.. bo gdyby tak było to na filmy które Tobie się nie podobają, a miliony ludzi idzie do kina na całym świecie na te filmy Ci wszyscy ludzie powiedzieliby że halo ale z Tobą coś jest nie ok i to lekko mówiąc - Kolego. A pomimo tego piszesz o filmie, że to dno bo masz do tego i prawo bez względu ile ludziom choćby na tym forum dany film się podoba..
I jak dobrze wiesz czasem z Armanigiem w pewnych kwestiach nie zgadzam się to w tym temacie zgadzam się i nie będę powtarzał to co On napisał bo to wszystko prawda.. Taką czerń mogą mieć tylko oledy i tv lcd które mają mnóstwo stref wygaszania.. ja nie wiem czy to co oglądałem na projektorze 4k to czy była taka czerń - myślę że nie z tego co sięgam pamięcią.. Ostrość jak najbardziej tylko trzeba brać pod uwagę fakt, że te zdjęcia są z bardzo bliskiego planu i wystarczy zrobić zdjęcie z drugiego planu, a nie wspomnę o zdjęciu ze sceny np jakiś plener i ten sam film , ten sam sprzęt, a ostrość będzie już inna i sam Bipo również to przyznał.. o ile doczytałeś ....bo tak jest w rzeczywistości nawet na tv, a co dopiero na 120-130 calach..

Reasumując jeszcze raz prosiłbym żeby wszyscy z mniejszym nastawieniem osobistym podchodzili do pewnych rzeczy bo zamiast forum zrobi nam się kółko różańcowe, gdzie trzeba będzie mieć jednakowe zdanie w każdym temacie, a chyba nie o to chodzi..
Caparzo pamiętaj że w tym kraju są ludzie którzy kupują kolumny po 100,200,300, 400 tys, są ludzie którzy wzmacniacze kupują również w podobnych cenach,czy choćby gramofony i tacy ludzie będą mieli zupełnie inne zdanie na temat tego co my używamy (pomimo że 10ciu będzie miało tutaj takie samo super zadanie na temat takiej czy innej rzeczy rtv) , ale to nie oznacza że są z kosmosu bo mają inne zdanie.. o ile to piszą w odpowiedni sposób, a nie chamski .. bo wtedy to inna bajka.. A druga sprawa to co dla jednego już jest szczytem marzeń w obrazie czy w dźwięku to nie koniecznie będzie szczytem dla innych.. i trzeba umieć to uszanować pisząc swoje wypowiedzi..

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Pamiętam, był już o tym temat :) Wydaje mi się, że musisz do każdego zdjęcia wklejać oficjalne pismo z pieczątką informująca, że poziom czerni może się różnić :D Nie zmienia to faktu, że oboje się zgadzamy co do ostrości i szczegółów obrazu. Zresztą każdy posiadacz tego projektora to potwierdzi :)

Lycone Następnym razem jak wstawię jakiekolwiek zdjęcie z filmu, to pismo obowiązkowo musi być. .:grin:

Lolek, na twoje niektóre wpisy muszę sobie przerwę w pracy robić i kawę parzyć...:D Lepiej napisz czy w ostatnim czasie coś Ci wpadło z filmów z bardzo dobrym dźwiękiem i obrazem a dobra fabuła w gratisie.. :)

Armanig, szkoda niekiedy nerwów, niestety na forum musimy pewne rzeczy w koło powtarzać a wiem że Tobie czy mi po raz enty nie chce się ponownie tego samego pisać, ale niekiedy jest to nieuniknione aby ponownie ludzi sprowadzić na właściwy tor....:D

Ostatnia edycja:

Caparzo

New member
Bez reklam
Lolek a skąd stwierdzenie że.to było do ciebie?! Już jednemu odpowiedziałem do kogo to było :/

Pozatym nie lubie owijać w bawełneo dobrze o tym wiesz..

Edit:
Teraz.dopiero przeczytałem co do mnie napisałeś.
Przyje*ałe* sie jak pies do jeża. Akurat ten temat znam dobrze. Nie obchodzai mnie ktoś kto przeczyta jeden post że Bipo to i tamto. Nie obchodzi mnie czerń wasza, i niedo*e*a**e wzrokowe i biel w oczach, nie obchodzą mnie ludzie co kupują kolumny za milion. Co to ma do rzeczy !?
Wyraziłem swoja opinie na ten temat. Skoro wy uważacie i wychodzi z tego, że on sie myli i ci co to widzieli będąc u niego, wielka afera bo ktoś coś napisał. Jak jeden pisze że klipsch to sramto tamto, onkyo to sramto tamto marantz bee to ślepe owieczki idą za ciosem i zmieniają swoje życie. A jak drugi pisze że ma obraz lux, to zaraz pier***enie że czerń nie taka, że oglądałeś taki sam sprzęt w profesjonalnym studio... Chciałem przypomnieć że sprzęty na audio show za setki tyś grają do dupy więc twoja opinia bo ty oglądałeś ten projektor gdzieś tam jest centralnie z dupy. Na sali na stadionie grały z tyłka u kogoś w domu zagrają jak marzenie, w profesjonalnej sali ci czerń niepasowala u niego w domu pasuje co potwierdzają normalni ludzie a nie ślepi, głusi i leworęczni, którzy dobrze mi mówią że pisanie tutaj nie ma sensu.

Tak też reasumując to złapcie sie tramwaju i czołem.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Armanig, szkoda niekiedy nerwów, niestety na forum musimy pewne rzeczy w koło powtarzać a wiem że Tobie czy mi po raz enty nie chce się ponownie tego samego pisać, ale niekiedy jest to nieuniknione aby ponownie ludzi sprowadzić na właściwy tor....:D

Dlatego połowa już siedzi na priv czy na telefonie ;) Zresztą sam wiesz.
Ostatnio mnie Krzychu przeciągnął 1.5h godziny :D
A z niektórymi szkoda czasu się szarpać, skoro nie potrafią czytać ze zrozumieniem, szkoda tylko, że już mało komu chce się cokolwiek z tego tytułu opisywać na forum i tych wrażeń co raz mniej.
Sprawdź lepiej skrzynkę ;)

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Dlatego połowa już siedzi na priv czy na telefonie ;) Zresztą sam wiesz.
Ostatnio mnie Krzychu przeciągnął 1.5h godziny :D
A z niektórymi szkoda czasu się szarpać, skoro nie potrafią czytać ze zrozumieniem, szkoda tylko, że już mało komu chce się cokolwiek z tego tytułu opisywać na forum i tych wrażeń co raz mniej.
Sprawdź lepiej skrzynkę ;)
Też ostatnio zauważyłem taką tendencję u siebie. A szkoda. Kiedyś na tym forum było spokojniej. I ciekawiej.

Do góry