Najlepszą gwarancją, czyli jaką - fakty proszę, bo to że jak padnie matryca w jakimkolwiek tv za 20k, a firma łaskawie wymieni tv na nowy, to żadna łaska, a psi obowiązek.
Z praktyki, bo tylko to mnie interesuje - czy jak kupię Oleda 83" za 20k, będę go użytkował tak jak mam to w zwyczaju, a po niespełna dwóch latach pojawią się wypalenia na ekranie, to firma wymieni mi matrycę? Jest ktoś w stanie mi to zagwarantować? A co w 3, czy 4 roku?
Jak wspomniałem, 5-6k to nie pieniądz, umówmy się, mamy tu droższe kable, ale przy cenie 20k za tv, dobrze by było, aby ten tv polatał bez stresu te 3-4 lata i to bez żadnych wyrzeczeń. Jak ktoś z domowników będzie chciał oglądać przez 10h dziennie programy informacyjne z paskiem na ekranie, to niech ogląda, od tego jest tv!
Czy może ktoś będzie pouczał jak korzystać, czy to nie zakrawa na absurd?
Mogę sobie odpalić monitoring lub live camy na 5h dziennie na oledzie?
Odpalić kominek, playlistę na dlugie godziny, czy zwyczajnie pauzować?
Mój obecny tv ma już 3 lata i całymi dniami wisi na statycznych obrazach, świeci jak nowy. Z oledem będzie to samo?
Szanujmy się i więcej zrozumienia, oled to piękna sprawa (w konkretnych - głównie wieczornych warunkach), ale technologicznie to bubel, dla wybranych i do konkretnych warunków, a czym mało kto pisze, a jedynie chwali jako jedynie słuszny wybór.
Przepraszam , ale trochę się zapędziłęś w tej krytyce .
Po pierwsze oled to szczyt możliwości na chwilę obecną, jeśli chodzi o jakość generowanego obrazu . Oled to referencja. Żaden led nie może się równać z jakością obrazu generowaną przez wyswietlacze na matrycy oled. Dobrym przykładem tego jest fakt, że żaden wyświetlacz na matrycy led nigdzie jak dotąd nie dostał referencji.
Bublem jeśli już to raczej można nazwać Twojego leda .
Niestety jak każdy telewizor, technologia oled ma swoje wady.
Mowa tutaj oczywiście o wypaleniach .
Jestem zwolennikiem tej technologii , ale żaden marketingowy bełkot nie przekona mnie, że ten defekt został już wyeliminowany poprzez różnego rodzaju zabezpieczenia , radiatory odprowadzające ciepło czy rekomprnsacje pikseli. Tak jak w przypadku plazm ,problem wypaleń wpisany jest już w tą technologię i wątpię, aby to się zmieniło.
Nie zmienia to faktu , że flagowe oledy generują bajeczny obraz i chcąc mieć możliwość korzystania z tej bajki musimy iść na kompromisy . Poza tym producent nie ukrywa tego faktu . Wręcz informuje nas o tym i sugeruje odpowiednie działania, aby w jakimś stopniu ustrzec się przed zjawiskiem wypaleń.
Niestety , oled nie jest wyświetlaczem do wszystkiego, ale jak to w życiu- coś za coś.
Inaczej - chcesz telewizor do wszystkiego, wybierasz leda . Chcesz obraz premium , kierunek jest prosty.
Z drugiej strony , na co komu referencyjny obraz do kanału z paskami informacyjnymi .
Poza tym jesteś bardzo chamski, arogancki . Mowisz o szacunku , a plujesz z góry na innych .5/6 k to pieniądz i to nie byle jaki .Może dla Ciebie to grosze, ale dla większości to gruba kasa . Nie oceniaj innych przez swój pryzmat posiadania .Psim obowiązkiem jest uszanowanie przez Ciebie innych użytkowników i nie wrzucanie ich do swojego worka, bo 5/6 k nie dla każdego znaczy tyle samo .
Kup tego oleda za 20k, wrzuć te statyczne obrazy , i wypowiadaj się , krytykuj po dwóch latach korzystania, jeśli zajdzie taka potrzeba .
Jeżeli 5/6k to nie pieniądz, to zamiast rzucać pustymi hasłami, wpłać choć raz na pół roku taką sumę na jakąś wybraną przez siebie organizację charytatywną. Jesteś, będziesz taki szczodry , czy tylko wyszczekany ?
Ostatnia edycja: