Podpisuję się pod te pytanie, bo jest to ważna kwestia, ale raczej nie oczekuję dobrych informacji, gdyż według mnie opcja oszczędzania energii jest wyłączona w każdym TV LB w momencie zakupu, w ramach ustawień fabrycznych. Tak jest w TV z serii LA i wydaje mi się, że tak jest w każdym TV (nie tylko LG) z taką opcją, bo to jest w pełni zrozumiałe i zgodne z lepszą logiką ustawień fabrycznych. Zatem osoby, które opisywały i skarżyły się na te przyciemnione rogi najpewniej patrzyły na swoje TV mając wyłączone oszczędzanie energii.
Poza tym, też zacząłem już uważać, że o ile te przyciemnione rogi są ograniczone do bardzo małego fragmentu, a tak to widziałem w salonach sprzedaży oglądając LB730V, to nie stanowi to problemu. Oglądałem kilka włączonych egzemplarzy LB730V i te przyciemnienia były bardzo małe i normalnie nie widoczne w ogóle lub widoczne minimalnie przy jasnym obrazie w rogach.
O wiele ważniejsze jest to, czy poza tymi rogami, na całej pozostałej części ekranu występuje równomierne podświetlenie oraz sytuacja ze zjawiskiem cloudingu i bandingu. W salonie sprzedaży nie można tego dobrze sprawdzić (znaczy cloudingu i bandingu), chociaż wchodziłem na strony internetowe z obrazami kontrolnymi i wyglądało to bardzo dobrze. Nie potrafiłem ani odrobinę dostrzec tych fatalnych zjawisk.
Ponadto, przeglądarka internetowa działa bardzo dobrze. Pod tym względem szczególnie mocno się ucieszyłem, ponieważ jest duża poprawa/różnica względem TV z serii LA. W zasadzie działa to już tak, że można komfortowo przeglądać i czytać zawartość internetu w TV.
I w PL od wczoraj są dostarczane TV LB730V po dużej obniżce cen. Dzisiaj pojawiły się tez pierwsze oferty z wyraźnie obniżoną ceną w Czechach i w Słowacji, a w Europie Zachodniej (szczególnie we Francji) znacznie obniżone ceny LB730V figurują nawet już od około dwóch tygodni.
Pierwsze co zrobiłem to włączyłem właśnie oszczędzanie energii i zjechałem z podświetleniem (strasznie daje po oczach), niedoświetlone rogi nieznacznie na jasnych tłach się powiększyły, ale wydają się mniej rzucać w oczy, jak dla mnie nie ma tragedii, efekt jest widoczny po promieniu (gradient w szarość do rogu) na około 1 do 2 cm co przy moich 47 cali modelu lb670v nie ma większego wpływu na wrażenia normalnego odbioru.
Co do cloudingu nie zauważyłem, a mam porównanie do starego samsunga 32" f5000, gdzie było to widoczne już przy tych rozmiarach.
Banding- hmm z filmiku na YT "Banding TV TEST" kolegi Adama z forum, nie potrafię zauważyć tego efektu na zieleni i chmurach, albo nie wiem na co patrzeć, płynność ruchu jest przyzwoita, odtwarzając filmik da się zauważyć jakby nierównomierność (niejednorodność) wykonania całej matrycy, widać jakby brud na matrycy o różnych szarawych miejscami różowawych odcieniach które są statyczne jeśli "patrzę globalnie" na obraz, gdy staram się podążać oczami za obrazem, efekt jest mniej widoczny. Jeśli banding to widoczne kreski (pola) i brak płynnego przejścia przy statycznym obrazie gradientowym poszczególnych kolorów to tylko na niebieskiej gradientowej planszy testowej przy średnim rozjaśnianiu jest to widoczne, ale tylko kilka tonów rozjaśnienia.
Efektu mory nie zauważyłem na tym filmiku.
Zaraz po zakupie telewizor sprawiał wrażenie mułowatego, ale po kilku dniach złapał aktualizację i jakby "dostał kopa" chodzi dużo płynniej, nie wiem co wniosła wczorajsza aktualizacja, poza dołożonymi obrazkami jak klika się w menu, i tym że każda aplikacja chciała się zaktualizować przy uruchomieniu.
Co mnie wkurza, to zacinanie albo jakby zwieszanie tv przy zmianie np filmu przez dlna, czy z dysku zewnętrznego, telewizor potrafi się wyłożyć i wyjść z odtwarzania, potem przy próbie odpalenia tego samego nawet albo czegoś innego, robi podobnie, odtwarza klika sekund i wywala, dopiero ponowne uruchomienie pomaga, jednak jest to męczące, gdy np z dysku 1T wczytuje znowu zawartość, albo odnajduje się w sieci dlna, jednak to chwilę trwa (stary samsung dużo lepiej sobie z tym radził).
Co jeszcze mnie drażni, brak możliwość usunięcia kanałów z listy po zaprogramowaniu (gdy np nie chcę TRWAM) i nie chodzi mi o ulubione, to samo z satelity, jak fajnie się wyszukuje po poszczególnych transponderach i łatwo je modyfikuje to tak samo na liście głównej nie widzę usuń dany kanał. No chyba że nie wiem jak i gdzie szukać

, jestem za tępy i w ogóle :hihi:.
Co więcej ogólne wrażenia jak najbardziej pozytywne, 3D już nie jest takie "kreskowe" jak ja je nazywam w porównaniu ze starszymi modelami, okulary pasują z kina Real3D czy z multikina co się kupuje, konwersja z 2d do 3d fajnie działa, ale dopiero po zabawie w menu, głębia i kąt, nawet nie spodziewałem się tak fajnego efektu.
Z funkcji smart ja najbardziej jestem szczęśliwy z tuby, eski hbb (wszystko w jednym miejscu, chociaż czasem niektóre stacje radiowe tną i nie jest to kwestia netu), YT i parowania np telefonu czy kompa (jak to kumpel stwierdził teraz ja mam władzę

), aplikacji pilot (na androidzie na razie tylko testowałem jak żonce zabiorę "ifona"

to potestuję) super zastępuje pilot nawet magic bo ekran jest jako mousepad również.
Czego jeszcze nie przetestowałem to nagrywania na dysku, nie mam żadnego na zbyciu do sformatowania.
Na razie to chyba tyle jeśli ktoś ma pytania to walcie śmiało jeśli tylko tu zajrzę i zobaczę i będę miał chwilkę, to postaram się coś potestować i napisać.
Pozdro.