Po doświadczeniach z kilkoma filmami dla takiego materiału zrobiłbym to tak:SeVeN77 napisał:Video: MPEG4 Video (H264) 1280x720 23.98fps [Video]
Audio: Dolby AC3 48000Hz 6ch [Audio]
a w author w general PAL i version 1 reszta standardowo
wersja multiavchd 3.0 build 666
1. MKVExtract - wyciągam video .264 i audio .ac3
2. BeSweet - robię reencod ścieżki audio NTSC(23.976)->PAL(25.000)
3. MKVMerge - wrzucam video ustawiając na zakładce "Format specific options" FPS 25 (wpradzie program informuje, że jest to standardowy FPS ale ja go zawsze ustawiam z ręki) oraz nową ścieżkę audio bez żadnych ustawień dodatkowych
Materiał jest 16/9 więc wypełni cały ekran bez zniekształceń. BeSweet zapewni, że nie podbije ci wysokich tonów przy przyspieszeniu filmu. Film będzie krótszy od 3 do 5min w zależności od długości. (5min dla filmu 2godz.) Teraz tylko multiAVCHD na ustawieniach jakie masz i gotowe
Całość trwa ok 30-40min na maszynie C2D. na 99,9% pozbędziesz się firanki, a braku 5min filmu nie zauważysz
Dla materiału z Aspect Ratio w okolicach 2.3 przed MKVExtract robię uncropMKV dorzucając czarne pasy bez zmiany FPS. Niestety u mnie ta operacja trwa ok 2.5godz. za to koła samochodów są okrągłe a nie jajowate. Materiał z AR < 2 zostawiam jak jest.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Życzę sukcesów na polu...
Ostatnia edycja: