perlon napisał:
Rzecz zasadza się na tym, że nie każdy ma kompa z HDMI lub DVI->HDMI. Po DSUB rozdzielczoć dziwna i max 1344xcoś tam. Przy odrobinie wprawy MKV, których sporo w sieci, przerabia się fajnie ale mpg->mp4->AVCHD to się nieco dziwię. Już lepiej faktycznie kupić jakiś sprytny odtwarzacz stacjonarny.
Rozdzielczość po D-Sub wcale nie jest dziwna- 1366x720 to nominalna rozdzielczość HD-ready. I wygląda na plazmie bardzo ładnie. Filmy w tej rozdziałce również wyglądają świetnie- o ile są dobrej jakości źródłowej.
Może rzeczywiście nie każdy ma kompa z HDMI/DVI ew. lapka, ale nie oszukujmy się- laptopów ludzie już mają jak "mrówków", a obecnie za naprawdę niewielkie pieniądze można wyrwać niezłego lapka z HDMI. Nie twierdzę, że każdy już powinien mieć przenośkę, ale tylko to, że powoli posiadanie laptopa staje się pewną normą społeczną, jak posiadanie komórki. Dlatego ten slot będzie szybko tracił na znaczeniu (zważywszy dodatkowo na na wąskie i kłopotliwe zastosowanie). Jestem pewien, że Panas niedługo wycofa się z tego gó..., na korzyść jakiegoś "normalnego" wszystkoodtwarzającego portu USB- jak np. w DVD Pioneera, czy w wielu innych sprzętach.
Jest sporo sposobów na odtwarzanie MKV na plazmie (komp, odtwarzacze stacjonarne, PS3 po krótkiej przeróbce na VOB) więc kombinowanie z tym slotem to pomysł chyba najgorszy i chyba tylko usprawiedliwiony ograniczeniami budżetowymi, ew, wyjątkową ciekawością żądnych przygód userów.
rilicek napisał:
@gorylla
Po prostu zwykła ciekawość - czy mi się też uda? Do tego własna satysfakcja jak się uda - bezcenna.
Chyba tylko dlatego, bo innego uzasadnienia nie widzę. Ja mam ten slot i pomimo tego, że z natury jestem bardzo dociekliwy i cierpliwy, to w tym przypadku w ogóle nie jestem zainteresowany babranem się z tymi przeróbkami, bo po prostu nie widzę w tym sensu.
I tak żona cały czas wrzeszczy, że zbyt długio siędzę nad kompem czy TV, to jak bym dodał do tego jeszcze mozolne przeróbki mkv to chyba skończyłoby się to rozwodem. Kto ma czas, ochotę i niestrudzone zasoby cierpliwości niech się bawi- ja się podpinam pod lapka i w sekundzie oglądam wszystko co leci bez żadnego stresu.
brandt78 napisał:
Wystarczy sciagnac film 1080p z neta, przerobic/przygotowac, nagrac avchd na karte i ogladac - bez zakupu dodatkowego sprzetu.
Fakt ze jest to uciazliwe, ale mozliwe
Jeżeli wyglądałoby to tak prosto, jak w pierwszym Twoim zdaniu ten wątek nie miałby tylu wypowiedzi z opisami rozczarowań i kłopotów użytkowników. Jak dotychczas niue znalazłem żadnej wypowiedzi, z której wynikałoby, że ktoś znalazł uniwersalny, szybki i skuteczny w 100% co do pożądanej jakości sposób odtworzenia MKV w tym slocie.
Podsumowując- wyraziłem tylko swoje zdanie, w szczególności chodziło mi tu głównie o ostudzenie zapału ludzi, którzy mogliby jakoś podekscytować się możliwością oglądania wysokiej jakości filmów z tego slotu. Chciałem powiedzieć, że jeżeli mają kompa- najlepiej lapka z HDMI, ale z d-sub również jest dobrze- to niech sobie tyłka nie zawracają tym slotem i przeróbkami, tylko podpinają się pod plazmę i w sekundzie rozkoszują super obrazem.
Ktoś tu na forum kiedyś napisał, że Panasonic tym slotem dał ludziom świetny, darmowy odtwarzacz filmów HD, że jest to największa zaleta tego TV. Ja jednak myślę, że raczej poniekąd ich ukamienował. Nie sądzę, aby Panasonic myślał o możliwości odtwarzania w tym slocie ripów HD, a raczej zdjęć z kart i filmów o gotowej strukturze AVCHd z kamerek (zważywszy na dominujący standard kart SD w aparatach i kamerach cyfrowych). I ja wykorzystuję ten slot w tym właśnie celu i tu spisuje się perfekcyjnie. A Polacy jak to Polacy- zawsze dla wszystkiego znajdą wiele zastosowań.