Ktoś chętny, robimy zrzutke?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Łaski nie robią, monopoliści zdominowali rynek.
Te absurdalnie wysokie ceny to już przegięcie.
Tak się właśnie kończy brak konkurencji.

vectra1

Member
Bez reklam
Nowe konto, cała masa drogiego sprzętu i na dodatek poniżej cen rynkowych.
Trochę się żle za to gość zabrał.

Armani widzę wiesz o co chodzi ;)
Również uważam ze najpierw trzeba złapać kilka komentarzy i nie rzucać się tak w oczy z cenami.
A tu nagle tysiąc sztuk 60% taniej - chiński Amber Gold.
Wiadomo Allegro odda kasę ale Twój czas, bujanie się z policją i nerwy to inna kwestia.
Dlatego trzeba takich sytuacji unikać.
Coś mi się wydaje ze Allegro może mieć problem z odzyskaniem kasy od chińskich biznesmenów.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ping Pong myślał, że zrobi Polaka cwaniaka ;)
Ja uważam, że biednego nie stać na tanie rzeczy.
Paradoksalnie, to właśnie bogatego stać na ryzykowne transakcje.
Straci, nie będzie płaczu, uda się będzie do przodu.
Ten który zbiera miesiącami na wymarzony sprzęt powinien z natury unikać, lepiej się wstrzymać, dozbierać i mieć pewność.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
W nawiązaniu do tych wpisów o zwrotach itp. sprawdziłem paypala dziś, patrze, a tam jakiś zwrot na przyjemną sumkę.
Przypomniałem sobie, że przecież kupiłem jakiś czas temu towar za granicą, nie dostałem na czas i po jakimś czasie za pośrednictwem ebaya poprosiłem o wyjaśnienie sytuacji.

Zapomniałem o transakcji, bo i też żadnych dodatkowych maili nie miałem. Tylko pytanie z mojej strony i nic więcej. Standardowa odpowiedż od ebaya, że się tym zajmą i tyle, jednak teraz zauważyłem, że był zwrot i mail potwierdzający od ebaya.
Więc wszystko kupy się trzymało, ale (!) przesyłka już po całej interwencji jednak dotarła
(pieniądze już były wcześniej na koncie).

Sprzedawca też trochę minął się z deklarowanym terminem i wysłał czymś, co ma tylko w nazwie "kurier", bo tu chyba jakiś Hans na rowerze postanowił dostarczyć, ale to już osobny temat. Z 3 dni zrobiło się kilka tygodni.

Pieniądze jednak są na koncie, czyli tutaj wzorowe zachowanie ze strony Ebaya ;)
Napiszę do sprzedawcy i zwrócę mu. Chociaż nikt nie wnosi roszczeń i temat dawno zamknięty, ale może ta opinia o nas będzie lepsza i Helmut powie, że pierwszy raz trafił na uczciwego polaka, a ja nie będę się bogacił na biednym Niemcu :D

Ostatnia edycja:

vectra1

Member
Bez reklam
Temat Hifimanów poruszałem na innym forum i tam rownież zaczęła się dyskusja na temat oferty chińskiego sprzedającego, zobaczcie co odpisali

"Dzień dobry,

Nasze główne konta zostało zablokowane ku uciesze wielu polskich dystrybutorów, którym od samego początku nie podobała się nasza obecność na allegro. Ostatecznie udało się im doprowadzić po ponad 2 latach do blokady naszych kont, na których łącznie było przeprowadzonych grubo ponad 10 tys. transakcji, posiadając sumarycznie ponad 99% pozytywnych opinii. Jeśli masz przeciwko sobie 9 dystrybutorów i niezliczoną ilość sprzedawców to w końcu Cię wykończą w tej nierównej walce. Mogę zdradzić, że wśród tych dystrybutorów znajdowała się m.in. firma RAFKO (dystrybutor HiFiMAN, MEE Audio), która notorycznie dokonywała u nas zakupów z konta prywatnego oraz następnie celowo zakładała nam spory. Posiadamy dowody do wglądu, które udostępnimy dla zainteresowanych.

Proszę zauważyć, że po pojawieniu się w tym topicu linku do naszej oferty, kilka godzin później nasze oferty zostały usunięte z allegro.
Widać firma RAFKO czuwa aby ich marża 600% na produkty HiFiMAN nie została ruszona.

Dla zobrazowania zdradzimy prawdziwy przykład z życia wzięty:
słuchawki HiFiMAN serii RE-300, które kupujemy od producenta za równowartość 19zł, polski dystrybutor ustala cenę detaliczną na 299zł.

Zalecamy podchodzić z dystansem do opinii po forach na nasz temat, ponieważ wiele z nich jest pisanych przez samych dystrybutorów oraz konkurencyjnych sprzedawców.

Nie możemy się reklamować na forum ale kto poszuka ten znajdzie w dobrej cenie produkty HiFiMAN. Jesteśmy w stanie również zaoferować produkty wielu innych chińskich marek z kategorii Audio (w praktyce to większości) w dobrej cenie.

9 godzin temu, Frenchcore napisał:
Koniec marzeń o super okazji na tanie słuchawki :(

Nie jest to żadne "marzenie o super okazji" tylko regularna nasza oferta. Po prostu nie narzucamy sobie marży kilkaset procent + towar wysyłamy z Chin. Ot, cała "tajemnica". Wielokrotnie na tym forum były wrzucane linki do naszych ofert oraz pojawiło się mnóstwo zadowolonych forumowiczów.

PS mam nadzieję, że ten wpis nie zostanie usunięty. W razie czego został wykonany Prt Sc."

Ja chyba jednak dalej miałbym obawy przed zakupem.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeżeli sprawa FAKTYCZNIE tak wygląda i zakładamy, że jest to prawda, to taka informacja powinna znaleźć się w opisie aukcji.
Z taką historią biznesową sprawa wygląda zupełnie inaczej, ale potencjalny klient powinien o tym wiedzieć. Uniknęlibyśmy zbędnych podejrzeń.
Także w tej materii sami sobie są winni, ale widać, że nie to jest tutaj istotne.

Natomiast jeżeli jest to prawdą o czym pisze sprzedawca i nie ma tu żadnej lewizny (chociażby podatkowej), to sprawa nadaje się do sądu i ja osobiście rozdmuchałbym ją wykańczając po kolei ww. firmy, obrałbym sobie to za cel.

Podstawowe pytanie, którą podstawą prawną kieruje się allegro zamykając konta sprzedawcy. Warto wysłuchać drugiej strony, bo jeżeli jest to jakaś szemrana zmowa, to...

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ciekawe.... kto pisze prawde. Bo zarowno jedna jak i druga wersja jest mozliwa.

Aczkolwiek po wpisaniu Hifiman na alibabie szalu nie ma. Nie znalazlem tych lub podobnych sluchawek. DLACZEGO?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Podstawowe pytanie, na jakiej podstawie konto zostało zawieszone?
To jest chyba kluczowe pytanie.

Oskarżenia względem firmy Rafko, to już osobny temat.
Jeżeli to prawda, to nie mam pytań.
Zobaczymy jak będą prostować, bo tu widzę grubsza afera.

Świadome działanie na niekorzyść firmy, to przecież to sprawa dla kancelarii.
Jeżeli sprzedawca ma dowody, to nad czym się tu zastanawiać?
Jeżeli nie jest to zgodne z prawdą, to w drugą stronę - Rafko powinien zadziałać.
Co za dno.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Jezeli jedna z firm w PL a druga z Chin to ja tu nie widze sprawy sadowej. Szczegolnie dla tak malych graczy jak chinski sprzedawca z artykulami za 1000zl.

Po drugie, koles wysyla gadzety z chin jestem przekonany ze nie oplaca cla ani nie wystawia swiadectwa CE. Wysyla to jako prezent. Zreszta w opisie ma napisane ze jak doczepia sie ze trzeba zaplacic clo to placi to kupujacy.

Kolejna sprawa czy Rafko ma wylacznosc na dystrybucje w PL itp.

Jedyna mozliwosc to chinczyk i Rafko moga oskarzac sie o znieslawienie. Lub Rafko naskarzyc na Chinczyka za nielegalne wprowadzanie towaru na teren RP.

Tak czy siak gra nie warta swieczki...
Zreszta i tak sprawa trwalaby 3 lata i nic z tego by nie wyszlo...

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To jest firma Chińska, czy firma Polska która sprowadza z Chin?
Jeżeli mają na koncie ponad 10k transakcji, to raczej jest to "grubszy" sprzedawca i w gre wchodzą milionowe obroty.
Zresztą nie ma to znaczenia, istotne jest to, czy działał zgodnie z literą prawa.
Ja tego nie wiem, dlatego istotna jest podstawa prawna do zawieszenia działalności na allegro.

Mnie tylko ciekawi, czy Rafko wziął sprawe w swoje ręce i skupował towar - tak jak opisywał to "poszkodowany", a następnie zakładał spory.

Mi to przypomina walkę Taksiarzy z Uberem. Sami przez lata oszukiwali i doili klientów (wielu dalej to robi), a na prośbę o FV dostawali palpitacji, a teraz Uber im przeszkadza, tak jakby sami zapomnieli, co sami przez dziesięciolecia robili, już o cięciu opon czy rzucaniu jajami w samochody nie wspomnę.

Borixon

Active member
Bez reklam
Lolo nie czytałeś opisu. Kolor czarny tylko foto z neta i nic w realu, stan bardzo dobry no jestem ciekawy... Mój kolega sprzedaje też czarny jak coś jest na OLX z Bydgoszczy.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Lolo nie czytałeś opisu. Kolor czarny tylko foto z neta i nic w realu, stan bardzo dobry no jestem ciekawy... Mój kolega sprzedaje też czarny jak coś jest na OLX z Bydgoszczy.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Nie czytałem...

Czarny ostatnio był za 2800 na allegro więc nie rewelacje. Srebra są trudniej do dostania.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
a to widzieliście?
Metaxas Sirens wystawiane były na tegorocznym Hi End Monachium, więc mogą brzmieć niegłupio, ale cena nieznana.
Mono and Stereo High-End Audio Magazine: METAXAS SIRENS SPEAKERS

Jakbym postawił coś takiego w domu, to żona powiedziałby, że gołe baby do domu sprowadzam :D ale ładne nawet jako rzeźba ;)
"Kochanie, przedstawiam Ci nasze nowe od dziś współlokatorki" ;)

AAEAAQAAAAAAAA0SAAAAJDQyODA3MjYyLTM0NGMtNDljMi04ZTcwLWZjZmRjNDE2OGE4OQ.jpg

18155938_10155296486196289_6469656702446793180_o-1.jpg

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Mega sliczne - troche chude ale tylek bardzo zgrabny.

Mi na pierwszy rzut oka skojarzylo sie z alienem i czyms do przerobienia przez savrona (aby bylo bardziej alienowo)

Fajnie ze coraz czesciej zaczynaja pracowac nad wygladem kolum. A nie wszystkie kolumny praktycznie jeden w jeden ta sama puszka tylko lakier zewnatrz sie zmienia.

Do góry