Ktoś chętny, robimy zrzutke?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
A tam, teraz to już za póżno. Już nie chce robić zamieszania ; )

Lolo, zapewne tak. Chociaż jeszcze nie zdążyły sie przykurzyć.
Poprzednie lakierowane kolumny na bokach nigdy nie miały kurzu, ale już na górze tak.
Sporo też zbiera się na czarnym Onkyo, jakby o wiele więcej kurzu jak na Marantzie ; )
Może aluminium przyciąga bardziej :D
Na srebrnym nic nie widać, cały czas jak z kartonu.

Zresztą od czego jest miotełka ze strusia ; )

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Raczej nie nowe konto:
"Użytkownik jest na Allegro od 11 lat i 2 miesięcy"
Komentarzy 113

Ten serwis co chwilę coś zmienia, za każdym razem jest gorzej.
Ostatnia zmiana, to brak widocznych starszych komentarzy. Stąd też Twój wpis.
Wprowadzają 5 nowych zmian, z czego 1 jest na +, reszta na -.
Dlatego moje zakupy na tym serwisie zmniejszyły się o jakieś 80%.
Praktycznie każda zmiana wyglądu jest krokiem wstecz i zniechęca do korzystania.
Ledwo przyzwyczajasz się do idiotycznych zmian szaty graficznej, zupełnie nie intuicyjnej, a tu już czeka następna zmiana.
Tak jest od lat i jest co raz gorzej.

Co do braku nr. telefonu. Ja również nigdy nie podaje. Tylko wówczas jak ktoś poprosi w wiadomości. Zdziwiłbyś się jacy idioci dzwonią.
To jest nieprawdopodobne. Jeden zada kilka konkretnych pytań, po czym wpłaca i bez problemu finalizuje sprzedaż, drugi będzie trzymał 15 min. na telefonie i darł pyska, że on widział gdzieś taniej i jakim prawem ktoś ma drożej, dodatkowo, że muszę wysłać za pobraniem, bo jak nie, to znaczy, że zapewne będzie oszukany. Zgadzasz się, idziesz na wszystkie ustępstwa, wysłuchujesz dyrdymałów co do których nie masz żadnego wpływu, a następnie cisza, a w między czasie blokujesz faktycznie zainteresowanych i konkretnych.
Szkoda gadać jak się w Polsce robi biznes i z jakim ludżmi trzeba obcować.

Co do 7025, to żadna okazja.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Nawet nie wiedzialem ze wprowadzili tak durne zmiany w allegro. Nie widzialem gwiazdek i komentarzy, brak numeru tel, nie wysyla za pobraniem tylko PayU.

Wiec normalne ze sie "lampka" zaswietlila.

Moze i nie okazja, ale chociaz cos sie pojawilo. Bo tak to pustki.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja też nie wysyłam za pobraniem, co w tym dziwnego? Same problemy z tym są.
No chyba, że ktoś bardzo prosi, ale i tutaj dostaje nauczkę, dziękuje za takie atrakcje. Za dużo idiotów. To Polska.
Już mi wrócił sprzęt, bo ktoś się w trakcie rozmyślił. Do czasu jak ktoś nie zapłaci czekasz jak na szpilkach, nigdy nie wiesz czy ktoś odbierze, a sprzęty drogie i szkoda żeby jeżdziły po Polsce.
PayU to chyba dobrze, masz ochronę.

Nie ma tu żadnej lampki. Dla mnie aukcja w 100% pewna i nie widzę tu grama podejrzeń. Zresztą bez przesady, nie każdy też jest oszustem tylko dlatego, że ma kilka komentarzy czy nie wysyła za pobraniem - zresztą co Ci da pobranie i tak musisz zapłacić przed otworzeniem, nawet gdyby były cegły w środku.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Pobranie ma to do siebie ze odbiore paczke osobiscie. Kurier ladnie dzwoni, pyta gdzie jestem ile pieniazkow przygotowac i zawozi mi najczescie do miejsca gdzie pracuje (i tak tam codziennie paczki dowoza).

Mam zerowy stres, bo sam osobiscie zobacze paczke, w jakim jest stanie, potem owszem musze zaplacic ale nastepnie informuje kuriera ze przy nim chce rozpakowac paczke i sprawdzimy stan wewnatrz urzadzenia. Tak. ostatnio kupilem TV samsunga 65 cali przez neta.

Kurier laski nie robi, czeka az rozpakuje i wyciagne tv z kartonu. Cos nie tak, spisujemy protokol szkody i gitara. Mam swiadka.

Tak samo kupowalem Glosniki heco 1000, czy amplitunery wrzystko co drozsze a tym bardziej od nieznanych wole kupic za pobraniem.

Dla mnie to najbezpiecznieszy sposob wysylki.

A w sytuacji platne z gory:
Kurier nawet nie zadzwoni ze jedzie, tylko wbija na adres bo "zapewne" trafi na mame, tate, babcie, sasiadke, kolege czy kogo kolwiek kto z checia postawi X w miejscu podpisu.
Automatycznie jakby sprzet w srodku byl uszkodzony a sprzedawca by sie wyparl, to z automatu mam przegrana sprawe w sadzie.
Jak przysla ci ceglowki lub majtki (taki przypadek mial znajomy) zamiast tego co zamawiales to co zrobisz?

Ty jako sprzedawca powiesz G. Mnie to obchodzi przesylka byla dobra a kupujacy sciemnia. A kupujacy powie ze sprzedajacy sciemnia. Zapewne rozumiesz ze ten spor jest nie do wygrania w sadzie.

Za czasow KEX-a to jak zamowilem karte graficzna za 1500zl to zostawil mi ja na najblizszym CPN. W statusie przesylki widnial tylko podpis ze odebral Adam. I szukaj wszystkich Adamow. Zadzwonilem na infolinie to numeru do kuriera nie chcieli podac. Wkoncu sie wkurzylem powiedzialem ze mam monitoring i widac ze kurier u mnie paczki nie zostawil tylko pocalowal klamke (o godz 21) i sprawe zglaszam na policje.
To wtedy jasnie pan kurier poinformowal mnie smsem ze paczke zostawil na CPN bo pozno bylo i nie zastal nikogo w domu.

Pierdy to zamawiam placac z gory, ale drogie i delikatne rzeczy zawsze za pobraniem.

Daleko szukac w zeszlym miesiacu doniczki przyslal kurier polamane (polamal ten co pakowal, bo zewnetrzne byly cale) i nie udalo mi sie wyegzekwowac nowych. Bo zaplacilem z gory, kolega odebral paczke i rozpakowalem dopiero w domu...

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Rozumiem, ale jak słyszę KEX/Siódemka, to już nawet nie komentuje.
Mi lecą paczki z płatnością z góry (nie da się inaczej) przez pół europy w 2-3 dni i problemów (statystycznie) praktycznie nie ma. DHL/UPS wzorowe firmy, w tych rejonach gdzie ja funkcjonuje, bo wyjątki zapewne są. U mnie chłopaki są super i na całej linii wzorowo, ale nie zapeszajmy.
Zresztą kultura biznesu Niemca czy Angola w porównaniu do Polaka, to dwa różne światy.
Są wyjątki, bo ostatnio bardzo przyjemnie przeprowadziłem kilka transakcji, ale to powinno byc regułą. Szczególnie jak zaczynają się problemy.

Sama w sobie przesyłka za pobraniem nie jest wielkim problemem (jedynie oczekiwanie na pieniądze), problemem są buraki którzy sami nie wiedzą czego chcą.
Podobną argumentacje do Twojej usłyszałem od gościa przez tel (może to Ty byłeś : )))? ). Pierdzielił głupoty przez naście minut, przekonując mnie do swoich racji, co rozumiem (chociaż moje zasady są jasne), bo też jestem kupującym, ale poinformowałem idiotę grzecznie, że owszem, nie ma problemu, ale boję się, że przesyłka nie zostanie odebrana, a sprzęt się uszkodzi wędrując po Polsce, to się oburzył, że on taki nie jest i w 100% jest zdecydowany. Pomijam już negocjacje jak u ostatniego dziada, ale i na to się zgodziłem, bo już siły nie miałem na dyskusje.

No i co? Nawet nie miał odwagi napisać smsa, że rezygnuje. Wszystko to co mu mówiłem, bojąc się, że straci mój cenny czas, potwierdziło się, a ja już nauczyłem się przez lata siedząc w biznesie z kim po kilku minutach nie warto dalej rozmawiać. Mimo to ugiąłem się.
Dla mnie tacy ludzie to zwyczajne śmiecie. Dosłownie.
Oni w każdej dziedzinie życia zachowują się tak samo i zawsze są z nimi problemy. Zawsze.
To taka natura i nie ma szans tego zmienić, jedyne co możemy robić to unikać.
Podobnie jest na forach. Z niektórymi lepiej nie dyskutować.

Pamiętajmy też o "drobnostkach", czyli ktoś kupuje, pisze maila - proszę wysłać za pobraniem zgodnie z możliwością jaka widnieje na aukcji. Ok.
Następnie pakujesz, wypełniasz druki do przelewu - wysyłasz. Normalka.
Paczka w drodze, koleś dzwoni i zaczyna się. Panie, ale gwarancja jest, co nie? Bo nic Pan nie pisał, ale mam nadzieje, że włożył pan papiery. No i kable, są, no nie? Bo też o nich nic nie było, a jak patrze na nowe, to jest pełen komplet. No i zaczyna się.
Rozumiesz teraz o co mi chodzi?

Co innego sklepy, co innego prywatni sprzedawcy którzy też chcą sprawnie przeprowadzić (sprzedać) swój towar. Ja też wybieram pobranie często, ale z uwagi na to, żeby ktoś mi nie wysyłał po tygodniu jak mi się spieszy mimo deklarowanej wysyłki na jutro, ale jak ktoś nie ma opcji pobrania, to nie żebrze o pobranie, bo warunki kupna są jasne i trzeba to szanować.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Tez prawda,

Zarowno kupujacy moze trafic na mende jak i sprzedajacy.
Tylko zauwaz ze sprzedajacy ryzykuje koszt przesylki, a kupujacy duzo duzo wiecej...

Ogolnie uwazam ze paczki "za pobraniem" sa lepiej traktowane i z wieksza uwaga.

Ale, nie ma co narzekac, mamy wolnosc handlu, niech kazdy robi jak uwaza za sluszne. (aby tylko uczciwie podchodzic do tematu).

Ps. Nie mogles uslyszec "mojej (podobnej) argumentacji przez telefon bo:

.Co do braku nr. telefonu. Ja również nigdy nie podaje. Tylko wówczas jak ktoś poprosi w wiadomości.

Hehe. <zart>

bubafat

Well-known member
Bez reklam
To moze ciekawostka.
Na pewnym znanym, pokrewnym temu forum (w UK) jak chcesz cos sprzedac i nie masz historii, to zostaniesz poproszony o wyslanie przedmiotu, za ktory oplata zostanie dokonana dopiero po rozpakowaniu i sprawdzeniu przedmiotu i wiekszosc uzytkowniow sie na to zgadza. Zdarzaja sie spory, bo czasem sprzet, ktorego stan okreslony jest w ogloszeniu jako idealny, ma np ryski ( Angole to straszne marudy i sknery szukajace wszedzie mozliwosci do upustu) albo wzmacniacz przy pierwszym podlaczeniu spali nie tylko koncowke ale i glosnik nabywcy, ale generalieni problemow z walkami nie ma. Dlatego kazdy woli zaplacic nieco wiecej niz na ebayu a miec pewnosc co do tego, ze poprzedni wlasciciel byl entuzjasta a nie przypadkowym sprzedawca.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ten serwis co chwilę coś zmienia, za każdym razem jest gorzej.
Ostatnia zmiana, to brak widocznych starszych komentarzy. Stąd też Twój wpis.

Trochę to faktycznie spieprzyli. Z mojego konta zniknęły wszystkie komentarze jakie miałem jako kupujący (wystawione przez sprzedających), a sporo tego miałem. Zostały mi tylko ze sprzedaży, a tych mam tylko kilka.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ale jest jeden plus zmian na tym serwisie, jako kupujący wystawiasz komentarz, ale już sprzedający nie może go wystawić.
Oczywiście dostanie się rykoszetem sprzedawcom (Polska złośliwość nie zna granic), ale chyba generalnie jest ok.
Wiele osób kupujących rezygnuje z wystawiania negatywnych, bo zwyczajnie nie chcą odwetowych.
Ja się nie dziwię, ktoś przez lata pracuje na dobrą opinie, dostaje bubla, wystawia negatywa i w odwecie za NIC również obdarowany jest tym samym.
Potem człowiek sprzedaje drogi sprzęt i musi się tłumaczyć z kłamstw sprzedawcy.

Plus tego jest taki, że teraz nikt nie będzie się patyczkował i w konsekwencji sprzedawcy którzy nie do końca wiedzą jak się robi dobry biznes może się opamiętają i podniosą standardy, a takich jest sporo.

Następna sprawa, to brak komentarzy neutralnych. Tego już nie ma.
To akurat jest spora wada, neutral był bardzo ok.
Bo jak ocenić gościa który gwarantował wysyłkę na drugi dzień, a wysyła po tygodniu i nie ma z nim kontaktu, a mimo wszystko towar dotarł zgodny z opisem? Na nega raczej nie zasługuje, a pełen pozytyw byłby na wyrost.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mam prawie identyczne 2 podstawki :)

Wracając do alle, "śmieszne" było to, co zobaczyłem jakiś czas temu na wspomnianym serwisie. Mianowicie, pojawiła się informacja, że alle wraca do starej szaty graficznej. Nawet screenschota wrzucili.
Czyli piękne, proste i intuicyjne korzystanie jak za starych dobrych lat.
Wszystkie kategorii, momentalny dostęp.
Cud, miód orzeszki. Ucieszyłem się jak dziecko, ale jakim ja naiwnym był, że się dałem zrobić, bo to było w okolicach daty PrimaAprilis. Bardzo śmieszne.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Biorąc pod uwagę cenę nowych to niezła oferta.

Wiadomo, że po pomiarach nie kupuje się kolumn, ale dziura na niższej średnicy spora. Ciekawe jak się to przekłada podczas odsłuchu.

35666-max_martin_logan_motion40_lab2.jpg

Do góry