Kino do max 1000 zł ?

kadaj2

New member
collider ok powiedzmy ze zrobie taki zestaw moze znasz sie i mógłbys cos polecić? tylko nie z najwyzszej pólki :) bo kasy brak ake myslałem na poaczatku 5.1 3 przedemna glosniki 2 za mna a moze tak jak mówisz tylko dac dwa na przód ale jakosciowo dobre

collider

New member
Bez reklam
collider ok powiedzmy ze zrobie taki zestaw moze znasz sie i mógłbys cos polecić? tylko nie z najwyzszej pólki :) bo kasy brak ake myslałem na poaczatku 5.1 3 przedemna glosniki 2 za mna a moze tak jak mówisz tylko dac dwa na przód ale jakosciowo dobre

Czy sie znam to kwestia dyskusyjna bo jest tu na forum troche osob ktore zjadly zeby na tym biznesie :). Mozesz zaczac od zestawu 2.1 z mozliwoscia rozbudowy. To czeste rozwiazanie gdy finanse nie pozwalaja na zakup pelnego zestawu od reki. Musisz sobie tez odpowiedziec na ile jest ci to wszystko potrzebne. Bo jesli nie potrzebujesz wodotryskow lub nie przykladasz wielkiej dbalosci do szczegolow to czasem kupno zestawu tzw. plastika jest dobrym rozwiazaniem nie rujnujacym budzetu a tez potrafiacym dac satysfakcje. Jesli natomiast szukasz czegos wiecej to jak najbardziej skup sie na budowie KD z klockow. Ile jestes w stanie przeznaczyc na poczatek bo od czegos trzeba zaczac i na ile masz cierpliwosci oraz mozliwosci inwestowania w to w przyszlosci?

kadaj2

New member
na poczatku myslałem zeby otoczyc sie zestawem 5.1 dookola kanapy, i kwota jaką dysponuje to z 1200zł ( bo wprowadzam sie do domu nie długo, i zbieram na boku na tv i chcialem od razu jakies kino domowe, nie ukrywam melomanem nie jestem ale lubie podgłosnić poto chiałem dom a nie blok, słucham muzyki od disco po rock i czego nie lubie jak dzwiek trzeszczy jak sie da głosniej, bo nie bardzo moge stwierdzic co daje mi droższy model KD za 4000zł a co tanszy w czym jest zły, bo nie chce szpanowac a jedynie dac muzykę głośno na np domowke, parapetówke :)
to moze podaj mi jesli jest sens kilka zestawów KD gotowych lub co dokladnie móglbym kupic budując zestaw jak juz mowiłes 2.1 z rozbudową

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie ma co porównywać zestawów za 1200zł a za 4k. Za pierwszą sumę to chyba tylko plastiki kupisz, bo najniższe modele nowych amplitunerów to koszt ok 900zł. Jasne, do filmów plastiki stykną, ale do muzyki czy jak chcesz głośno posłuchać z odpowiednim basem i dynamiką to tylko kolumny drewniane i osobny wzmak/amplituner. W zestawach plastikowych bas zapodaje subwoofer, więc w stereo już może byc średnio. W zestawach dzielonych opartych na podłogówkach stereo możesz słuchać na samych frontach, więc ta jakość basu jest dużo lepsza. Nie mówiąc też o reszcie pasma. Jeżeli tylko kino to może być plastik, ale jeżeli ma być super w kinie i nieźle w stereo to szukaj czegoś dzielonego. Przeprowadzasz się do domu, więc metraż też pewnie będzie większy, pomyśl czy nie warto się wstrzymać i dozbierać do coś porządnego.?

collider

New member
Bez reklam
Wcześniej podałem ci dwa zestawy (z czego drugi to sam ampek i głośniki więc będziesz potrzebował jakiegoś źródła, odtwarzcza bluray, DVD lub kompa), które zapewne dałyby radę. Plastiki mają to do siebie, że o ile w kinie dzielnie walczą to w stereo jest już gorzej. Chociaż jeżeli ktoś nie ma wymagań a lubi mocne bum bum cyk cyk to takie zestawy śmiało poradzą sobie na domówce. Ciężko jest bez określonego budżetu, wielkości pomieszczenia czy preferencji słuchającego strzelać tak modelami sprzętu. Powiedzmy w zakresie 2000zł już jesteś w stanie kupić amplituner i fronty (plus jakiś player co generuje kolejny wydatek). Ostatnio dobre ceny ma Harman Kardon na swoje budżetowe produkty (tu musiałbyś ukłonić się do Blackninja - z tego co czytam potrafi dać dobre ceny ) lub ja ze swojej strony polecę obejrzeć, posłuchać ampki Pioneera np. 423 który może jest bardziej skąpym bratem serii ale ma np. ten sam procesor dźwięku jak wyższe modele i kosztuje w granicach 1000zł. Głośniki na front to np. JBL Studio 180 choć pewnie koledzy z forum mogli by zaproponować coś zupełnie innego. Jeżeli chodzi o zestawy plastiki to za około 1500zł masz dobrze grający i wyglądający LG BH7530T. Inna propozycja to Pioneer BCS-424 lub Sony BDV-E880.

Ostatnia edycja:

kadaj2

New member
dzieki za konkretne modele :) chetnie bym poczekal, i zbieral dalej ale zalezy mi by na wejscu do domu coś juz mieć, tak sobie mysle ze nie sięgne zestawu z drewna bo jednak i ampek i glosniki troche wyjdą...

zainteresowal mnie model Pioneer BCS-424, wyglada dobrze i ma moc 1100

a jak mam xbox360 to takie KD musi miec 2 razy hdmi?, bo nie wiem jak to podłaczyc chce by tv i konsola jednoczesnie korzystała z KD

pomarzyć o drewnianych można, ale jak sie wprowadzimy to kasa bedzie na wszystko potrzebna wiecie jak to jest, nowy dom

collider

New member
Bez reklam
dzieki za konkretne modele :) chetnie bym poczekal, i zbieral dalej ale zalezy mi by na wejscu do domu coś juz mieć, tak sobie mysle ze nie sięgne zestawu z drewna bo jednak i ampek i glosniki troche wyjdą...

a jak mam xbox360 to takie KD musi miec 2 razy hdmi?, bo nie wiem jak to podłaczyc chce by tv i konsola jednoczesnie korzystała z KD

pomarzyć o drewnianych można, ale jak sie wprowadzimy to kasa bedzie na wszystko potrzebna wiecie jak to jest, nowy dom

Ten Pionek ma dwa wejscia HDMI wiec mozesz podlaczyc dwa urzadzenia np. konsole i tuner sat a potem poprzez wyjscie HDMI kino z tv. Mozesz tez skorzystac z wejsc w telewizorze i wtedy podlaczyc KD z TV przez optyka. Fajna funkcja jest opcja karaoke. Dzieki niej procentowe towarzystwo moze sie swietnie pobawic :).

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam

Te 1100W to chyba jak się złoży 4 zestawy do kupy:) To kino ma pobór prądu 190W, więc może z 15W - 20W na kolumnę będzie. Takie plastiki to są dobre jak oglądamy tylko filmy i to w blokach na niewielkim metrażu, o dość dobrym stereo można zapomnieć. Ja mając swój dom jednak bym dozbierał na osobne elementy. Jak jest kasa żeby kupić czy wyremontować przyszły domek, to chyba by się znalazły te 3k żeby już coś konkretniejszego kupić:)? Zrobisz jak uważasz. Opcja nr. 2 to kupno na razie frontów i ampka lub nawet wzmaka stereo, a jak już się wprowadzisz to dokupienie reszty?

kadaj2

New member
domek na kredycie :p niestety koniec budowy i kasa sie konczy dlatego pytam i orientuje sie co moge do tv dokupic, gdybym tv nie kupowal teraz mial bym wiecej a tak kino jest drugie,

prosze zainteresowanych w temacie o podanie 2 zestawów które uważacie ze bedą dobre na start, z możliwością robudowy: dwóch frontów i ampka (potem dokupie jakis bluray odtwarzacz) , a ja bede myslał i niespal nocami , moze cos pożycze

kadaj2

New member
dzieki chyba trafiłeś w 10 bo ten zestaw mi bardzo się podoba chyba go kupię, głośniki bardzo dobre a ampek ten czy jakis tanszy zasłuzony sprawdzony także? bo jak nie ma kompromisów to koniec tematu i zostaje ten
pierwszy zestaw
KARDON AVR158 + Jbl Studio 180
a co sadzisz o
YAMAHA R-S300 + JAMO S 606
i oba mozna rozbudowac pózniej rozumiem?, raczej kazdy z nich ma wejscie usb ten ampek by od razu z pendrive puszczac muzyke?

collider

New member
Bez reklam
dzieki chyba trafiłeś w 10 bo ten zestaw mi bardzo się podoba chyba go kupię, głośniki bardzo dobre a ampek ten czy jakis tanszy zasłuzony sprawdzony także? bo jak nie ma kompromisów to koniec tematu i zostaje ten
pierwszy zestaw
KARDON AVR158 + Jbl Studio 180
a co sadzisz o
YAMAHA R-S300 + JAMO S 606
i oba mozna rozbudowac pózniej rozumiem?, raczej kazdy z nich ma wejscie usb ten ampek by od razu z pendrive puszczac muzyke?

Yamaha to amplituner stereo i tego nie rozbudujesz. Bierz Harmana.

kadaj2

New member
staram sie czytac informacje z różnych forów i tak dotarłem do kilku wpisów do osób które mialy te glosniki jbl i nie poleciły by ich wiec zatem jakie

KARDON AVR158 <---- ten amp, rozumiem kiedys mógl bym go rozbudować?

Jbl Studio 180--- jak nie to jakie pod ten amp?
dodam ze zmierzamy w koncu do mojej ostatecznej decyzji

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tego HK już nie rozbudujesz. Tylko lepszej klasy amplitunery posiadają pre-out ( ceny ok. 2,5k). Bądźmy szczerzy, w tej kwocie nie zaszalejesz, ale gdybym miał wybrać między plastikiem, Jamo s606 a JBL Studio 180 to Studio grają najlepiej. Zaproponować mogę w cenie tych JBL np. Monitor Audio MR4, Roth Oli 30 ( teraz pod nazwą Melodika Back in Black), Indiana Line Nota/Tesi, Klipsch F10, Canton GLE 470/490. Oczywiście to kolumny o różnym brzmieniu, więc tylko odsłuch. Do 25mkw brałbym jednak kolumny o rozmiar wyżej, ale cena już też by była sporo wyższa.

collider

New member
Bez reklam
staram sie czytac informacje z różnych forów i tak dotarłem do kilku wpisów do osób które mialy te glosniki jbl i nie poleciły by ich wiec zatem jakie

KARDON AVR158 <---- ten amp, rozumiem kiedys mógl bym go rozbudować?

Jbl Studio 180--- jak nie to jakie pod ten amp?
dodam ze zmierzamy w koncu do mojej ostatecznej decyzji

Nie wiem do końca co rozumiesz pod pojęciem rozbudować, ale domyślam się, że chodzi o dołożenie kolejnych głośników bo jeśli byś chciał dołożyć wzmak stereo do ampka to nie ma takiej opcji. Ten amplituner to system 5.1. Czyli możesz podłączyć 5 głośników (2 fronty, 2 satelity i central) i do tego subwoofer. Co do głośników to JBL grają bardzo dobrze, ewentualnie jak kolega krzysiek1980 wspomniał mógłbyś popróbować jeszcze Roth Oli 30 lub Klipsch F10. Tyle tylko, że wtedy musiałbyś iść i posłuchać. No innej metody nie ma. Każdy ma inne preferencje. Tu ekspertem od Harmana to jest Blackninja i on podejrzewam słyszał wiele zestawów głośników pod tym sprzętem. Napisz priwata do niego i może coś ci doradzi.

Ostatnia edycja:

kadaj2

New member
jeszcze pytanko, a jesli by chciec przejsc w opcje samo stereo, co byscie doradzili jaki zestaw? bo moze rzeczywiscie na zestaw 5.1 ( nawet pozniej dokładajac nie dam rady, muzyka liczy sie przedewszystkim, przed filmami

collider

New member
Bez reklam
jeszcze pytanko, a jesli by chciec przejsc w opcje samo stereo, co byscie doradzili jaki zestaw? bo moze rzeczywiscie na zestaw 5.1 ( nawet pozniej dokładajac nie dam rady, muzyka liczy sie przedewszystkim, przed filmami
W dziale stereo jest mnostwo watkow o zestawach tego typu. Wystarczy poczytac. Dobor stereo jest moim zdaniem bardziej intymny od KD gdyz glownym kryterium jest jednak dzwiek i indywidualne preferencje sluchajacego.

kadaj2

New member
takie pytanie mi wpadło, a jak ja ,, to '' ( czy zestaw stereo z wzmakiem czy z amp stereo) wszystko do tv i konsoli podłacze, tak sobie siedze i zaczynam coraz wiecej rozumiec z tego, ale tez zadaje sobie pytanie o łatwość obcowania z muzyką, bo przewaznie wrzucam ją na pendrive i leci a tu trzeba kupic dobry wzmacniacz, plus jakiś odtwarzacz cd/bluray ale ja z plyt nie odtwarzam nic od kilku lat wszystko przenosne.... takie wywody po nocach

Do góry