Kalibracja kina domowego - dyskusja.

Whiplash

New member
Bez reklam
Dlatego glupota jest brak mozliwosci edycji EQ ktory ustawi sobie kalibracja. Tak to kazdy by sobie ustawil EQ pod swoje uszy, zalaczyl Dynamic EQ i miod malina.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Koledzy, zacząłem bawić się ustawieniami, przestawiać i wszystko mi się pozmieniało. Przypomnijcie proszę, jak powinno być to wszystko poustawiane jeśli chodzi o REFERENCE (nie preference) wg zaleceń Krisa. Wertowanie ponowne setek stron z jego zaleceniami jakoś mi się nie uśmiecha ;)

Dla Marantz/Denon. Chodzi mi o:
Setup/Audio Video Adjust/ Audyssey Settings/ :

MulitiEQ XT: Audyssey czy Audyssey Flat czy Manual czy Off (raczej Audyssey)
Dynamic EQ: On czy Off (nie wiem, bo nie pamiętam za co to ustawienie było odpowiedzialne, co robi?)
Dynamic Volume: On czy Off (mniemam, że Off)

Jak macie ustawione?
Dzięki za pomoc

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Koledzy, zacząłem bawić się ustawieniami, przestawiać i wszystko mi się pozmieniało. Przypomnijcie proszę, jak powinno być to wszystko poustawiane jeśli chodzi o REFERENCE (nie preference) wg zaleceń Krisa. Wertowanie ponowne setek stron z jego zaleceniami jakoś mi się nie uśmiecha ;)

Dla Marantz/Denon. Chodzi mi o:
Setup/Audio Video Adjust/ Audyssey Settings/ :

MulitiEQ XT: Audyssey czy Audyssey Flat czy Manual czy Off (raczej Audyssey)
Dynamic EQ: On czy Off (nie wiem, bo nie pamiętam za co to ustawienie było odpowiedzialne, co robi?)
Dynamic Volume: On czy Off (mniemam, że Off)

Jak macie ustawione?
Dzięki za pomoc

Krzysiu, ustawienia wdł. kogoś tam, to sobie można konfigurować jak ma się podoby sprzęt, metraż i akustykę. Byłem trochę linczowany, że po tym artykule nie przestawiłem suba na 120Hz, ale ja to mam gdzieś, skoro u mnie sub gra lepiej na 80Hz. Najlepiej samemu sobie dostosować do tego co się lubi i juz. Teraz to nawet pamiętam jak ustawić odległości od kolumn, głośność itd. Pobaw się a zadowolenie sporo większe, i w pamięci zapadnie. Dobrze że ja nie mam tylu opcji w ampli:)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP

Ja mam tak, ale to nie oznacza ze nie lubie eksperymentowac:
MulitiEQ XT: Audyssey czy Audyssey Flat czy Manual czy Off (Audyssey)
Dynamic EQ: On czy Off (ON - przeczytaj koniecznie ten link, jest tego troche, ale konkretnie: https://audyssey.zendesk.com/entries/73283-Dynamic-EQ-and-Reference-Level
Dynamic Volume: On czy Off (Off)

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dzieki chłopaki, pobawiłem się już trochę. Siedze od godziny, ale teraz jest OK. Armanig, przestawiłem wlsanie tak jak podales, zrobiłem ponowna kalibrcje i zdecydownie bas jest lepszy, taki bardziej RELowy ;) czyli trochę twardszy. Suba przestaiwlem metodą czołgania :) oraz u mnie musialem dac fazę na 180, nie za 0. Dodtakowo musiaem zjechać z poziomem do ok.1/3. Dopiero teraz suba obcina mi tylko do -1 dB. Gdy miałem na godz, 12 to miałem obcięcie na -6.5. Jest teraz bas zdecydownie bardziej mięsisty, a w kinie wszystkie glosniki tworza spojną calosc. SLychac po prostu spójna scenę. W ogole z poziomem glosnosci w amplitunerze musialem zjechać z kilka dB mniej, bo ogolnie jest glosniej niż poprzednio. Teraz jest OK. Ogladam dziś Skyfala lub Prometeusza.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Dzieki chłopaki, pobawiłem się już trochę. Siedze od godziny, ale teraz jest OK. Armianig, przestawiłem wlsanie tak jak podales, zrobiłem ponowna kalibrcje i zdecydownie bas jest lepszy, taki bardziej RELowy ;) czyli trochę twardszy. Suba przestaiwlem metodą czołgania :) oraz u mnie musialem dac fazę na 180, nie za 0. Jest teraz bas zdecydownie bardziej mięsisty, a w kinie wszystkie glosniki tworza spojną calosc. SLychac po prostu spójna scenę. Teraz jest OK. Ogladam dziś Skyfala lub Prometeusza.

Krzychu, powiem Ci że u mnie zarówno przy kolumnach Koda, Jamo, Roth, lepiej gra sub przy fazie 180 stopni. Nie wiem co ma na to wpływ? Bas jest większy i lepiej kontrolowany. "Metoda czołgania", wystarczy jak niektóre posty przeczyta psychiatra, i jesteśmy ugotowani:)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To czolganie to sprawdzona metoda na suba, pisze calkiem powaznie. Dawalem ostatnio link do tego :)
Jestem Ciekawy Twojej opini co do Prometeusza, film czesto krytykowany, ale dla mnie ma cos magicznego. Na projektorze to musi wygladac oblednie. Uwielbiam ten klimat, przestrzen, ta "surowosc", no nic daj znac po projekcji na nowo skalibrowanym sprzecie :) (najlepiej w naszym watku "filmowym")

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Chłopaki, nie boicie się że kiedyś Nasze dzieci powiedzą że ojcowie są pirdą....nięci. Siedzą sobie przed sprzętem i grzebią w kablach, pokrętłach, ustawieniach, lub czołgają się po podłodze z subem? W domku starości nie będzie tyle miejsca dla testowania audio:) Już teraz, gadając z moimi kumplami uchodzę za dziwaka. Bo oni się zachwycają jak puszczą sobie muzykę/film z tableta, gdzie ja ledwo słyszę dialogi:)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Krzychu, ale nikt nigdy nie powiedzial ze jestesmy normalni.
Ja nie uwazam sie za normalnego, ale czy to nasze wariactwo nie jest piekne :)
Ps.Dzieci pojda w slady rodzicow, wiec wszystko zostanie w rodzinie :)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Przeciez od dawna wiadomo, ze to co robimy normalne nie jest ;) Mój poki co nie przejawia zainteresowania, może to i dobrze ;)

No wlasnie przy fazie 180 gra zauwazalnie soczyściej ( :D ). Jest tak jak piszesz, stal się bardziej kontrolowany, mniej rozlazły. Kiedys napisałem, ze ten sub kompletnie nie nadaje się do muzyki. Dzis niebyloby tak źle.
Czolganie miałem w planach, ale dopiero dziś jakos się zmusiłem, na szczesnie mam dlugi RCA, ale sub na przedlurzaczu. Moja kanapa ciężko zniosła te 26 kg. Najlepiej bas sprawowal się tuz pod centralem, ale nie mam możliwości go tam postawienia. Natomiast dokładnie po przeciwnej stronie, na tylnej scianie, za uchem było tak samo. W rogu tez nie było najgorzej, ale mniej mięcha.

Armanig, moja druga polowka raczej nalega na 007, wiec chyba recke przełożę na inny czas. ALe tezczytalem te nieciekawe opinie, lecz mimo wszystko takie klimaty mi pasują. Czuje, ze też będzie OK

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Przeciez od dawna wiadomo, ze to co robimy normalne nie jest ;) Mój poki co nie przejawia zainteresowania, może to i dobrze ;)

No wlasnie przy fazie 180 gra zauwazalnie soczyściej ( :D ). Jest tak jak piszesz, stal się bardziej kontrolowany, mniej rozlazły. Kiedys napisałem, ze ten sub kompletnie nie nadaje się do muzyki. Dzis niebyloby tak źle.
Czolganie miałem w planach, ale dopiero dziś jakos się zmusiłem, na szczesnie mam dlugi RCA, ale sub na przedlurzaczu. Moja kanapa ciężko zniosła te 26 kg. Najlepiej bas sprawowal się tuz pod centralem, ale nie mam możliwości go tam postawienia. Natomiast dokładnie po przeciwnej stronie, na tylnej scianie, za uchem było tak samo. W rogu tez nie było najgorzej, ale mniej mięcha.

Armanig, moja druga polowka raczej nalega na 007, wiec chyba recke przełożę na inny czas. ALe tezczytalem te nieciekawe opinie, lecz mimo wszystko takie klimaty mi pasują. Czuje, ze też będzie OK

Chłopaki, nie dziwne że potrafili np. JBL ES 250 zrobic w konstrukcji bezprzewodowej, a drożych subów nie mogą? Bardzo by to ułatwiło sprawę z umiejscowieniem suba.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Tylko nie wiem jak z jakością fale radiowe vs kabel. JBL150 zły nie jest, 250 nie słuchałem, ale jeśli jest taka roznica jak ze słuchawkami bezprzewodowymi vs kablowymi?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tylko nie wiem jak z jakością fale radiowe vs kabel. JBL150 zły nie jest, 250 nie słuchałem, ale jeśli jest taka roznica jak ze słuchawkami bezprzewodowymi vs kablowymi?

Jakoś negatywnych opinii nie słyszałem. Czyli nie sprawuje się źle. Też staroświecko uważam, że kabel to kabel:) Ale gdyby przesył bezprzewodowy był bezbłędny, to w przypadku suba lepiej takiego nabyć.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Swiat powoli przymierza się do bezprzewodowego audio, Dynaudio trochę szybciej. N razie mam mieszane uczucia.

Krzychu, wszystko jest fajnie i pęknie gdy nie ma zakłuceń. Na przewodzie, nic się nie zdarzy, ale do bezprzewodówki już nie mam tyle zaufania. Niech sę wypowiedzą kumple, co mają bezprzewodowe JBL. Może mnie przekonają?

Whiplash

New member
Bez reklam
Panowie ja dzis przemeblowywalem caly pokoj i mam nowe ustawienia sprzetu takze ponowna kalibracja jak nic potrzebna. Co wiecej narazie jest to taka prowizorka bo czeka mnie jeszcze malowanie i ustawienie kanapy przy samej scianie ale na to musze poczekac az wiosna przyjdzie. Teraz sprzet mam ustawiony tak ze Subwoofer stoi w rogu, kolo niego lewy front, TV , prawy front dalej stol itd. Kolumny nie stoja w rogach wiec mam nadzieje ze kalibracja ustawi je juz wmiare rowno a nie w jednym bass na -5 a w drugim na +1

Co do subwoofera to zalezy od materialu raz lepiej zamiata z faza na 0 a raz na 180. Nie wiem od czego to zalezy. Napewno jesli sub gra razem z frontami czyli dubluje bass np w stereo to ustawienie fazy na 180 powoduje calkowity zanik basu cos sie gdzies znosi..

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zaleca sie skierowane do sluchacza, drobne odstepstwa nie beda tragedia.
Ja mam tak pol na pol, _prawie_ idealnie.

Do góry