Czytałem post Bipo o testowaniu Dali i Heco w domu. Hmm nie to, że jestem złosliwy ale na poczatku bylo słabo, potem winne było źródło w postaci slabego CD a teraz sie okazalo, że cały system jednak gra rewelacyjnie

To jak to możliwe, że na początku bylo tragicznie a teraz jest rewelacyjnie? Albo przesadzałes na poczatku, że jest aż tak źle albo przesadzasz teraz, że jest tak dobrze

Powiedz mi to kolego szanowny bo skrytykowałes teraz Dali a obecnie to moj faworyt i znowu mam dylemat
Możesz wierzyć lub nie ale ja w wygrzewanie kolumn wierze. Nie wiem jak w innych kolumnach ale w moim przypadku ewidentnie wierze i nie każdy musi się z tym zgodzić. Bo przekonałem się o tym na własnej skórze. Wyjęte kolumny prosto z pudełka zagrały inaczej niż te co odsłuchiwałem salonie av. Dźwięk był zdecydowanie inny, bas był pytki, soprany i wokale brzmiały płasko bez wyrazu. Dlatego szukałem winy w słabszym cd, kablach, kubaturze pomieszczenia, ponieważ mi powiedziałeś, że kolumny nie mogą się aż tak różnić brzmieniem po wyjęciu z pudełka od tych w salonie. Więc sobie pomyślałem że co jest w salonie taki dźwięk który mnie zauroczył a tu taki nijaki...;-(
A teraz podkreślam że, kolumny po wyjęciu z kartonu mogą lub grają w taki sposób, że dźwięk może nam się nie podobać czyli vocal i wysokie płasko bez pazura, bas słaby bez zejścia itd. Dlatego kolumny potrzebują wygrzania. Też w to nie wierzyłem do momentu kiedy nie porównałem właśnie w domu na spokojnie już po 100h grania dwóch par kolumn moich i dokładnie tych samych dali co w salonie odsłuchiwałem z heco.
Ponadto ja słuchałem tych kolumn co dziennie więc się przyzwyczaiłem do ich grania. Dlatego nie wyłapałem, że w trakcie wygrzewania dźwięk się powoli zmienia. Bas się staje głębszy, vocale i wysokie nabierają pazura..

. Cały czas mi się zdawało, że basu jest mało i mało. Dlatego już się ratowałem potencjometrem od basu po 100h grania. I jak dałem max to się okazało, że mam nadmiar i spokojnie wystarczy tylko 1/4 na gałce. A w niektórych utworach nawet i ta 1/4 była dla mnie, aż nadto dlatego z powrotem jest na 0....

Po przywiezieniu dali do domu ich włączeniu zagrały praktycznie takim samym bardzo dobrym dźwiękiem który mnie w nich zauroczył.
Odnośnie dali zensor 7.
W trakcie odsłuchów nie w jeden dzień a przez kilka miesięcy jeździłem po różnych salonach i odsłuchiwałem różne kolumny z różnych przedziałów cenowych. Ja sobie założyłem, że chce kupić kolumny dobre w stereo w przedziale 3-6tyś. W trakcie kiedy po raz pierwszy usłyszałem dali zensor 7 dźwięk od razu mi się spodobał. Z resztą można poczytać moje wcześniejsze posty. Z czym bym dali nie porównywał jak dla mnie grały najlepiej. Przez 3 miesiące były nr 1. Podkreślam do dnia dzisiejszego.
Dali Zensor 7 są dla mnie bardzo dobrymi kolumnami ze względu na mocny bas i podkreśloną górę. Przekonywałem się za każdym razem o tym bez względu gdzie grały: przygotowane pomieszczenie w salonie odsłuchowym, duże pomieszczenie sala oraz mój pokój. Wszędzie grają bardzo dobrze. Dlatego z tylu par kolumn, które usłyszałem do samego końca łącznie z tym tygodniem uważam Dali za nr 1 lub 2. Ponieważ do końca biłem się z myślami czy na pewno heco. Dlatego postanowiłem że ostateczny werdykt dokonam po bezpośrednim porównaniu już na spokojnie u mnie w domu, które testuję do dzisiaj.
Do czasu kiedy nie odsłuchałem przez przypadek nie pozornych, przez nikogo i nigdzie nie polecanych kolumn HECO, które mi namieszały w głowię swoją barwą. Okazało się, że grają prawie identycznie jak dali tylko chwilę dłuższy odsłuch sprawia, że wyłapiemy bas który schodzi niżej i głębiej a natomiast sporany i vocal są czystsze. Brzmią wyraźniej i to co jest najpiękniejsze w nich to wykończenia szarpnięć gitar, tego nie usłyszałem na żadnych kolumnach które odsłuchałem. Może zbliżone było focale ale jak dla mnie poza ładną górą miały bardzo mało basu.
Odnośnie twojego wyboru, to uważam że masz podobny gust jak jak ponieważ po odsłuchu dali z jbl stwierdziłeś to samo co ja kiedyś. Napisałeś dokładnie to samo stwierdzenie co ja czyli w bezpośrednim odsłuchu najpierw jbl a później dali: stwierdzamy że ktoś właśnie z dali worek ściągnął .. a na JBL na łożył
Jeśli wybierzesz dali będzie to bardzo dobry wybór!!! Ja to Ci potwierdzam z kilku miesięcznego ich odsłuch i bezpośredniego w warunkach domowych. Szkoda, że nie masz gdzie odsłuchać heco. Ja je spotkałem tylko w jednym salonie av a tak to tylko oklepane firmy: dali, Monitor audio, focal itd..