JBL Studio 280/290 vs Klipsch 260/280

lobos

New member
Bez reklam
Dlatego wybrałem Klipsche, a nie 5x droższe "audiofilskie" skrzynki które się wykładają na tym i nie tylko kawałku, a takich kawałków testowych mam sporo. Pisałem o tym ponad msc. temu.
Co jak i dlaczego te, a nie inne.
Gość z salonu który odsłuchiwał ze mną moje testowe kawałki rzekł, że jak gustuje w takich brzmieniach - to żebym się nawet nie zastanawiał nad innymi skrzynkami.

Problem polega na tym, że wiele osób odsłuchuje skrzynki na... jazzie, fortepianku, vokalu i w drodze wyjątku na ostrzejszych brzmieniach i na tej bazie wyrabiają opinie, a ja po za tym słucham również innych brzmień, a Klipsch ma niesamowitą energię i niskie. Subtelne, delikatne, a zarazem potężne i nigdy nie wiesz kiedy jeb..ą.
W tych fragmentach, a szczególnie tam gdzie wchodzi "puzon (?)", a zaraz po nim gość, jest tyle energii i przekazu, że hej. Dodam, że na ampli i trybie PURE DIRECT. Żadne kręcenie basem czy sopranami.
Zresztą u mnie wszystko jest na "0".
Mówisz, że RP-280F masakrują w takich brzmieniach? ;-)
Zapytam jeszcze czy miałeś może możliwość posłuchania R-28F? Miałem je u siebie i właśnie średnicy mi w nich brakowało najbardziej.
U mnie problem jest taki, że oprócz elektro, house itp. słucham też sporo nuty z wokalem.
Słuchałem nowych Premier, ale przelotem w markecie a jak wiadomo tam wszystko gra dobrze ;-)
Wiele opinii jest takich, że nowe Klipsch'e te z tytanową kopułką czyli Twoje grają lepszą średnicą i w ogóle bardziej "kulturalnie".
Wulkan energii pozostał niezmiennie ;-)
Niestety jeszcze się taki nie urodził, żeby stworzyć kolumny do wszystkiego i trzeba iść na kompromis.
Dla mnie właśnie Opticon od Dali grają właśnie fajnie, bo z energią a przy tym spokojniejszą górą jak Klipsch.
Słuchałem tylko 6 a ciekaw jestem co by pokazały takie 8? :-D Gabaryty RP-280F ;-)

P.s. Kapusta, dlatego polecałem Ci Klipsch'a z racji muzy jakiej słuchasz ;-)
Jak będzie okazja to spróbuj posłuchać tych z serii Premier, bo to trochę inna bajka jak Basic, które miałem i których Ty słuchałeś przed zakupem.

Armani, daj znać jak zepniesz je z A-9070 ;-)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wulkan energii to dobrze dobrane określenie, szczególnie jak odpalimy coś takiego. Ten kawałek dokładnie tak powinien brzmieć i nikt mi nie wmówi, że inaczej, a słuchałem tego na kilkunastu innych.
Ja takiej m.in muzyki słucham i w tej kategorii dla mnie Klipsche są bezkonkurencyjne. Dlatego są, bo przecież nie dla wyglądu ;)

Mad Max: Fury Road
https://www.youtube.com/watch?v=FrQwwTT902o
Oczywiście odłuchujemy w Tidalu:
tidal.com/track/44593884

Mad Max: Fury Road Officia
https://www.youtube.com/watch?v=xllG3fSUAOw
tidal.com/track/44593879

Zresztą polecam cały soundtrack z MadMaxa.

Rinzler
Daft Punk
https://www.youtube.com/watch?v=pKxcbU6-9nM
tidal.com/track/4969184

Cdn.

Co do R, to nie słuchałem ich na tyle aby się wypowiadać. RP są bardziej kulturalne, często się to słyszy.

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Tylko ze w RP260 slychac wyraznie wycofana srednice. Tu jest wulkan basu i sopranu. Lobos do wokali one sie moim zdaniem nie nadaja, rock, metal, electro tak ale jak Ty sluchasz wokali to Klipsch a szczegolnie 260tka moim zdaniem nie bardzo.

280tki sa podobno bardziej wypelnione, równe i mniej slychac brak srednicy - mówie to co slyszalem w roznych opiniach. Miales R28 na 20cm wooferach i brakowalo Ci srednicy - RP mimo, że seria wyższa i kulturalniej grajaca to jednak charakter Klipscha zachowuje.

lobos

New member
Bez reklam
Wulkan energii to dobrze dobrane określenie, szczególnie jak odpalimy coś takiego. Ten kawałek dokładnie tak powinien brzmieć i nikt mi nie wmówi, że inaczej, a słuchałem tego na kilkunastu innych.
Ja takiej m.in muzyki słucham i w tej kategorii dla mnie Klipsche są bezkonkurencyjne. Dlatego są, bo przecież nie dla wyglądu ;)
Byłyby jaja jakbym po odsłuchu RP-280 z A-9070 wrócił do Klipscha ;-)
Wiesz doskonale o czym piszę... Takie Rubicon 6 grają pięknie tylko np. taką Dianę Krall czy coś spokojnego. (co też bardzo lubię)
Jednak już takiego Avicii, Calvina Harrisa czy proponowane przez Ciebie Zeds Dead nie koniecznie ;-)
Siedzi mi w głowie jeszcze cały czas Dali Opticon. O 8 w teście gość pisał, że po bi-wire zaczyna się zabawa ;-)
Trzeba będzie pójść na kompromis i wybrać coś najbardziej uniwersalnego ;-)

lobos

New member
Bez reklam
Tylko ze w RP260 slychac wyraznie wycofana srednice. Tu jest wulkan basu i sopranu. Lobos do wokali one sie moim zdaniem nie nadaja, rock, metal, electro tak ale jak Ty sluchasz wokali to Klipsch a szczegolnie 260tka moim zdaniem nie bardzo.

280tki sa podobno bardziej wypelnione, równe i mniej slychac brak srednicy - mówie to co slyszalem w roznych opiniach. Miales R28 na 20cm wooferach i brakowalo Ci srednicy - RP mimo, że seria wyższa i kulturalniej grajaca to jednak charakter Klipscha zachowuje.
Z ciekawości posłucham ich właśnie na Onkyo.
Przyznam, że gdyby nie zajawka Armaniego pewnie bym do nich nie wracał a tak porównam sobie brzmienie Premier z Basic ;-)
Odsłuch wszystko zweryfikuje. Wiesz jak to jest... 90% mówi nie a Tobie się spodoba i chrzanić to co mówią inni ;-)
Ja nadal uważam, że Opticon grają fajnie i to jest moje zdanie.
Obawiam się, że jak posłucham kolumn bardzo wyrównanych, którymi zachwyca się większość mogę być zwyczajnie rozczarowny i stwierdzić, że to nie jest TO ;-)

DrWredman

Active member
armanig,

jak u Ciebie te klipshe grają z Marantzem? Duża przepaść względem Onkyo?

Tak sobie rozważam bo taniej jest złożyć zestaw Maranza Ampli + Wzmak jako 7.1.4.

Gdyby RP miały jeszcze więcej średnicy byłby to idealne kolumny do elektroniki.
Armanig, a Tobie nie brakuje środka w elektronicznej muzyce? bo mi bardzo, wokale i melodie że środka są na drugim planie wycofane.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Byłyby jaja jakbym po odsłuchu RP-280 z A-9070 wrócił do Klipscha ;-)
Wiesz doskonale o czym piszę... Takie Rubicon 6 grają pięknie tylko np. taką Dianę Krall czy coś spokojnego. (co też bardzo lubię)
Jednak już takiego Avicii, Calvina Harrisa czy proponowane przez Ciebie Zeds Dead nie koniecznie ;-)
Siedzi mi w głowie jeszcze cały czas Dali Opticon. O 8 w teście gość pisał, że po bi-wire zaczyna się zabawa ;-)
Trzeba będzie pójść na kompromis i wybrać coś najbardziej uniwersalnego ;-)

Daj znać jak wypadną odsłuchy. Trzeba zdawać sobie sprawę, że w pewnym budżecie będą kompromisy. Ciężko znaleźć kolumny, które zagrają wszystkie gatunki jak byśmy chcieli. Ja takiej muzyki jak wrzuciłeś (Avicii, Calvina Harrisa) nie słucham tzn. nie kupuje płyt. Podobnie jak z muzyką filmową, którą słucham sporadycznie. Lubie i słucham, ale u mnie na monitorach nie zabrzmi tak potężnie jak z dużej podłogówki. I godzę się z tym bo muzykę, którą słucham w 90% (i wcale nie są to tylko same spokojne klimaty) graja bardzo dobrze. Każdy ma inne priorytety i musisz wybrać coś pod Siebie.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dobrze grają, nawet slima Marantza podłączałem i też było ok.
To są niesamowicie łatwe w napędzeniu skrzynki.
Onkyo jednak moim zdaniem lepiej wypada, ale to moje gusta.

Wiesz jak to jest... 90% mówi nie a Tobie się spodoba i chrzanić to co mówią inni ;-)

Wiem doskonale, aczkolwiek Klipsche RP280f mają we wszystkich testach i opiniach dobrze ponad 90% pozytywnych opinii. Mowa o zagranicznych forach.
Dają kupe radochy, to jest to o czym mówi gość w jednej recenzji na YT.
Dlatego mam daleko w poważanie opinie innych, z całym szacunkiem.
Za dużo osób też się radzi, taki moje skromne zdanie.
To ma bawić i sprawiać przyjemność, a jak komuś nie pasuje, to zacząłbym od akustyki i elektroniki, a jak to nie pomoże, to jest tyle skrzynek na rynku, że naprawdę nie widzę problemu.
Jestem też ciekawy brzmienia A-9070 w domu.
Jak coś będzie okazyjnie, to wezmę. Przyda się do kompletu, bo gdzieżby inaczej ;)

Daj znać jak wypadną odsłuchy. Trzeba zdawać sobie sprawę, że w pewnym budżecie będą kompromisy.

Przepraszam Paweł, ale to bzdura straszliwa.
Napisałbym wręcz odwrotnie, bo to zupełnie bardziej pasuje to sytuacji na rynku.
Dużo droższe skrzynki, to w większość przewartościowane produkty, które często nie potrafią zagrać jak sporo tańsze (w konkretnych brzmieniach).
Za to mają dobry marketing, logo, lakier czy wygląd. Nie generalizuje, ale na tyle skrzynek co słuchałem, nie mam żadnych wątpliwości, że nie ma reguły.

Ciężko znaleźć kolumny, które zagrają wszystkie gatunki jak byśmy chcieli.

Nie tyle co ciężko, bo to żaden problem jeżeli poświecimy czas na odsłuchy.
Problem polega na tym, że NIE MA i nigdy nie będzie takich kolumn.

Każda jedna, bez znaczenia na cenę wyłoży się na czymś.

Ostatnia edycja:

DrWredman

Active member
Dobrze grają, nawet slima Marantza podłączałem i też było ok.
To są niesamowicie łatwe w napędzeniu skrzynki.
Onkyo jednak moim zdaniem lepiej wypada, ale to moje gusta.

Last question...

Mam ofertę z drugiej ręki PM7003 w dobrej cenie 1k. Dlatego szybko pomyślałem o przejściu na SR6010.
Co radzicie - brać?

lobos

New member
Bez reklam
Panie Doktorze coś Pan wymodził z tym nickiem? :p
Planujesz przesiadkę na Klipsch, że tak pytasz?
Co z tym Onkyo? Zraziłeś się po awarii?

DrWredman

Active member
Panie Doktorze coś Pan wymodził z tym nickiem? :p
Planujesz przesiadkę na Klipsch, że tak pytasz?
Co z tym Onkyo? Zraziłeś się po awarii?

Przyzwyczaicie się ;)

Onkyo nadal w serwisie. Podobno w przyszłym tygodniu się nim zajmą.

646 i tak jest przejściowym amplitunerem, po jego kupnie nie planowałem zmian w kinie, ale to forum... ;)
Docelowo chciałbym mieć 7.1.4., a w Maranzu można to dużo taniej zrobić niż w Onkyo.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To kiepski ten serwis Onkyo, skoro nie potrafią zrobić w ciągu 1-2 dni.
Szkoda gadać. Ciekawe jak to za granicą wygląda w przypadku tej marki.
Laptopa MSI za 6k wysłałem do serwisu i niemal na drugi dzień roboczy był w domu naprawiony, a wymienili sporo, bo procek i płytę jak pamiętam i jeszcze ich kurier odebrał.
Miło, szybko i sprawnie.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak chcesz polepszyć stereo to bierz, cena dobra.
Oczywiście jak znasz brzmienie i wiesz jak to zagra z Twoimi skrzynkami.

Do góry