JBL Studio 280/290 vs Klipsch 260/280

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Widzę że nie tylko ja mam przed oczami zabawki AV, które mógłbym mieć za pieniążki przelewane do us/zus:D

lobos

New member
Bez reklam
Armani, póki co testy amplitunerów a co z tradycyjnym stereo?
Nie uwierzę, że nie planujesz wzmaka+CD ;-)
Testowałeś już może Onkyo A-9070 + np. kombajn C-N7050?

Snikers89

New member
Bez reklam
Rozważałem, ale cenowo mi nie bardzo leży. Onkyo się drogo ceni.
Do tego by się przydało PA-MC5501 i byłby też dylemat bo do kompletu zaraz chciałbym M-5000R, czyli to co u Ciebie. No i to byłby piękny set, za... prawie 30k. Niby te moje podobnie, ale można wyrwać w rozsądnych pieniądzach, Onkyo nie. Nie ma żadnych okazji. Nikt nie sprzedaje.
Tu nie chodzi o fundusze, a bardziej o rozsądek. Po ostatnich odsłuchach moje podejście też się trochę się zmieniło.
Nie wiem też, czy te różnice były by wielce duże. Klipsche łatwo napędzić, poprzednie to były księżniczki.
Stąd te wszystkie końcówki u mnie, chociaż i one ledwo wyrabiały.
Tam jeszcze coś konkretniejszego powinno być i było z tego co widziałem u chłopaków w sieci.
Natomiast PRO Marantza to taka moja fanabaria którą chce przetestować u siebie.

Mam też inne wydatki, bo nie samym kinem człowiek żyje.
Gdyby nie US/ZUS czy inne dziesiątki ch.. wie na co, bo nie chce się denerwować, to te wszystkie zabawki AV to przy tym mała kropelka, ale o tym się nie mówi i nie piszę, bo i kogo to.
Robię też nowy HTPC i tam sama obudowa parę tysi.
To jest mój obecny projekt, czy jak kto woli zajawka.
No ciezko znalesc jaka kolwiek okazje na Onkyo Pa-MC5501 czy M-5000r a cena tak jak mowisz kreca sie ponad 20 tys.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Armani, póki co testy amplitunerów a co z tradycyjnym stereo?
Nie uwierzę, że nie planujesz wzmaka+CD ;-)
Testowałeś już może Onkyo A-9070 + np. kombajn C-N7050?

Właśnie nie, tzn. nie w bezpośrednim porównaniu. Żałuje trochę, że nie kupiłem ostatnio używki.
A ten kombajn to na bank kupię, chociaż zastanawiam się jeszcze nad Pionkiem, w czerni postawiony na Onkyo wygląda jak z serii. Zupełnie po za logo się nie różni ; )

kuczum

New member
Cześć Wszystkim,

Armanig - czy masz skierowane swoje RP-280F bezpośrednio w stronę głównego miejsca odsłuchowego czy stoją na równi ze ścianą?

W moim przypadku po skręceniu kolumn na siebie pod kątem 30 stopni, otwór bass-reflex będzie skierowany na drzwi tarasowe i będzie się znajdował około 40 cm od nich.

Obawiam się, że w tej sytuacji szyba może grać razem z kolumną co zapewne nie będzie dobre ;-)

Jeżeli nie będę skręcał kolumn to lewa kolumna będzie oddalona o 15- 20 cm od tylnej ściany i 20 cm bocznej ściany, a prawa kolumna o 15 -20 cm od tylnej ściany i 150 cm od bocznych drzwi tarasowych.

Klipsch w manualu informuje, że kolumny powinno się skierować na słuchacza. Pytanie czy bardzo stracę na jakości dźwięku/stereofonii jeżeli będą one grały na wprost...

Może jednak warto skupić się na kolumnach z przednim bass-reflexem, które grają pod kątem 30 stopni jak np.: Dali Zensor 7?

Docelowo planuje zestaw 7.1 a całość będzie grała na 27 m2 (pokój z aneksem).

lobos

New member
Bez reklam
Właśnie nie, tzn. nie w bezpośrednim porównaniu. Żałuje trochę, że nie kupiłem ostatnio używki.
A ten kombajn to na bank kupię, chociaż zastanawiam się jeszcze nad Pionkiem, w czerni postawiony na Onkyo wygląda jak z serii. Zupełnie po za logo się nie różni ; )
Pionek fajny, kolorowy wyświetlacz ;-)
Jednak brałbym do kompletu :p
Chyba, że byłby to znacznie lepszy player.

Whiplash

New member
Bez reklam
Kąt 30 st jest wtedy kiedy kolumny stoja prosto do ścian bo to jest kąt miedzy sluchaczem a kolumna.
Ja w sali odsluchowej na poczatku mialem te kolumny skrecone na mnie i wytrzymalem jeden utwor. W takim ustawieniu tubowy gwizdek poprostu zabija wbijajac gwoździe w uszy. Dopiero po ustawieniu kolumn prosto do ścian sopran sie uspokoił i kolumny zaczeły grac przyjemnie.

Ja generalnie jestem zwolennikiem ustawiania kolumn prosto, nie skrecajac. JBL czy Klipsch ma dobre charakterystyki kierunkowe i ustawiajac je prosto nie mamy diametralnej degradacji sopranu a jego delikatne uspokojenie co generalnie wychodzi na zdrowie. Inna kwestia jest fakt ze ustawiajac kolumny skrecone na siebie splyca nam sie scena. Takie ustawienie jest fajne kiedy mamy pomieszczenie do sluchania a nie do codziennego zycia. Wtedy siadamy na planie trójkąta, doginamy kolumny, robimy odsluch studyjny, z dobra lokalizacja instrumentów itd. Ale przy normalnych warunkach, kiedy siadamy na kanapie w 2-3 osoby, sila rzeczy czesto nie bedziemy rowno miedzy kolumnami moim zdaniem lepiej ustawic kolumny prosto, niech dzwiek rozchodzi sie po calym pokoju a nie celuje w konkretne miejsce. Przy Klipschu spokojnie góry napewno nie zabraknie, one w osi maja taki zapas sopranu, że delikatne uspkojenie tuby jest moim zdaniem wskazane.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Kolumny mam lekko skierowane w miejsce odsłuchu, ale nie centralnie.
Odległość od ściany też jest stosunkowo blisko.
Nie ma żadnych, absolutnie żadnych negatywnych przypadłości.
Brzmienie mogę śmiało uznać za perfekcyjne - żadnych problemów z przesunięciem (czyli po lewej niskie, po środku bez), żadnych dudnień i innych objawów.
A czy dużo stracisz? Nie wiem, nie sądzę. Może się okazać, że nic.
Te kolumny, a piszemy tu o RP280 są w mojej ocenie ustawne, ale nie wiem jak to się sprawdzi u Ciebie. Spróbuj wypożyczyć.

Pionek fajny, kolorowy wyświetlacz ;-)
Jednak brałbym do kompletu :p
Chyba, że byłby to znacznie lepszy player.

No właśnie, ten kolorowy wyświetlacz. Rozumiemy się ;)
Tak, racja. Komplet chyba lepszy, szczególnie, że i parametrami Onkyo własnie lepiej wypada.

Ostatnia edycja:

lobos

New member
Bez reklam
No właśnie, ten kolorowy wyświetlacz. Rozumiemy się ;)
Tak, racja. Komplet chyba lepszy, szczególnie, że i parametrami Onkyo własnie lepiej wypada.
Cambridge jest wzorem i właśnie Pionek jeśli chodzi o wyświetlacze w sieciowcach.
Choć ostatnio miałem okazję przyjrzeć się Atoll-owi MS100. Piękny, duży i wyraźny wyświetlacz.
Brzmieniowo też bomba, ale drogi trochę. Kolejny producent idzie dobrą drogą ;-)
Chociaż w tej cenie chciałbym jeszcze CD do kompletu i byłoby mega :)
Dzisiaj testowalem twoj kawalek przez Tidala
https://youtu.be/GPP9F8ryWMY
Kozacka nuta! :eek:k: Moje klimaty ;-) Oczywiście jedne z wielu, ale biorę to w ciemno :)
Radosne granie z fajnymi "ostrzejszymi" przejściami, jakiś wokal do tego, fortepian czy inny instrumencik, kiedy trzeba fajny bas...
Ogólnie dawka energii. Nie mylić z łupanką techno, bo tego już niet ;-)
Nie wiem jak Wy, ale ja mam tak, że jak słyszę kawałek po raz pierwszy obojętne gdzie... czy to radio czy impreza czy TV to po paru sekundach wiem, że to jest OK ;-)
Pojawia się ten dreszczyk i od razu volume leci w górę a noga sama tupie :-D

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Cambridge jest wzorem i właśnie Pionek jeśli chodzi o wyświetlacze w sieciowcach.
Choć ostatnio miałem okazję przyjrzeć się Atoll-owi MS100. Piękny, duży i wyraźny wyświetlacz.
Brzmieniowo też bomba, ale drogi trochę. Kolejny producent idzie dobrą drogą ;-)
Chociaż w tej cenie chciałbym jeszcze CD do kompletu i byłoby mega :)

A CoctailAudio? No... i pozamiatane ;)
W taki wyświetlacz powinien od lat być wyposażony każdy sprzęt audio.

Kozacka nuta! :eek:k: Moje klimaty ;-) Oczywiście jedne z wielu, ale biorę to w ciemno :)
Radosne granie z fajnymi "ostrzejszymi" przejściami, jakiś wokal do tego, fortepian czy inny instrumencik, kiedy trzeba fajny bas...

Cieszę się, że się podoba ;)

Dzisiaj testowalem twoj kawalek przez Tidala po airplay na marantzu 7010 i celanach.
https://youtu.be/GPP9F8ryWMY
Kurna, wyszlo to slabo (jak muza z radia), boje sie ze to wina mojego sprzetu, bo se w duchu wyobrazam jaka to powinno miec moc. Swietny kawalek.
Nie znalem tej muzy. Thx

Dlatego wybrałem Klipsche, a nie 5x droższe "audiofilskie" skrzynki które się wykładają na tym i nie tylko kawałku, a takich kawałków testowych mam sporo. Pisałem o tym ponad msc. temu.
Co jak i dlaczego te, a nie inne.
Gość z salonu który odsłuchiwał ze mną moje testowe kawałki rzekł, że jak gustuje w takich brzmieniach - to żebym się nawet nie zastanawiał nad innymi skrzynkami.

Problem polega na tym, że wiele osób odsłuchuje skrzynki na... jazzie, fortepianku, vokalu i w drodze wyjątku na ostrzejszych brzmieniach i na tej bazie wyrabiają opinie, a ja po za tym słucham również innych brzmień, a Klipsch ma niesamowitą energię i niskie. Subtelne, delikatne, a zarazem potężne i nigdy nie wiesz kiedy jeb..ą.
W tych fragmentach, a szczególnie tam gdzie wchodzi "puzon (?)", a zaraz po nim gość, jest tyle energii i przekazu, że hej. Dodam, że na ampli i trybie PURE DIRECT. Żadne kręcenie basem czy sopranami.
Zresztą u mnie wszystko jest na "0".

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Do góry