JBL Studio 280/290 vs Klipsch 260/280

Millerek

New member
@armanig, posiadasz RP280F?, możesz podać mi mymiary kolumny ? Bo coś jest namieszane w opisach, chociażby wysokość która niby powinna być 1009mm... A na moje oko jest sporo więcej.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dobrze jest,
109 x 24 x 41
Te 109cm to z podstawką, ale ją chyba można odkręcić, ja nie ruszam bo fajnie wygląda, a kolumny są lekko nachylone.

Te skrzynki nie są wcale takie duże, nie wiem skąd te opinie.
Może jestem przyzwyczajony, moje poprzednie były większe, normalne.

Millerek

New member
@armanig, zgadza się, ale patrząc na wymiary w necie, to wychodzi że 260 mają 1006 wysokości a 280 mają 1009..
Myślałem że będą podobnego wzrostu ale nie są, i nie jest to różnica 3mm tylko około 11cm, nie mierzyłem ale widziałem 260 obok 280 i tutaj widać sporą różnice, stąd było moje pytanie.

Druga sprawa, przyznalem Tobie rację (jak również innym) sam też tak mówiłem po moich problemach, że klipsch i denon to spółka bez szans.

Teraz, odsłuchałem 260 i 280tki, na denonie. Powiem że to jakby inne granie, no i spodobało mi się na tyle że jestem chętny na 280 tki. Aż się pośliniłem tak mi się spodobało :)
...i teraz mam pytanie do Ciebie, powiedz mi w kilku zdaniach o podłączeniu klipscha z denkiem, dlaczego uważasz że to nie może razem grać. Owszem, uznaje twoje preferencje, ale chcę wiedzieć coś więcej w tej kwestii. Bo nie wiem czy szukam dziury w całym, bo 280 gra zupełnie inaczej....

Inne granie? Mógłbyś jakoś opisać to co uslyszaleś?
Ja mam 250tki. Wiadomo że w porównaniu do 260 będzie to spora różnica w niskich tonach, a jak reszta pasma?
Słyszałem 280tki z jakąś Yamaha za 2k, wysokie tony tak razily, że góra stała się nieczytelna, istny jazgot.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No właśnie, a ja mam zupełnie inne zdanie. Wysokie są świetne, wszystkie możliwe recenzje o tym piszą, te użytkowników przede wszystkim. To kwestia elektroniki, skrzynki są podatne na żle dobraną w kwesti wysokich i tyle. Dlatego nie warto coś doradzać, a najlepiej samemu przetestować. Ja słucham muzyki cały dzień i nie mam dość, chce się więcej. Tyle.
Kefy R też mam i też latają z powodzeniem. W żadnych nie widzę jakiś nadinterpretacji.
Oczywiście są kawałki które syczą, ale to samo jest na innych skrzynkach, tyle, że inaczej. Czasem mniej, czasem więcej. To tak jak ze stacjami internetowymi (wiadomo jakie są) ale są rodzynki które potrafią bardzo przyzwoicie brzmieć, a są takie które walą wysokimi, lub są pozbawione zupełnie niskich.
Z wieloma kawałkami jest podobnie. Nie ma uniwersalnych skrzynek, a te neutralne są w wielu gatunkach nudne. Nie wszystkim to odpowiada.

Zresztą czy 250 nie mają takich samych wysokich jak reszta????
Bo, jeżeli tak to nie mam pytań....

Millerek:
Oczywiście, że może razem grać i to z powodzeniem.
Millerek, mną się nie przejmuj. Na prawdę.
Jak napisałeś, każdy kupuje pod siebie. Ja mam paczke swoich kawałków testowych które znam na pamięć (wybrane fragmenty) jak np. ten tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=GPP9F8ryWMY
Zaczyna się od 0.50s kończy na 1.20s, a następnie 2.47 do 3.20
Oczywiście nie ta marna jakość z YT, ale ta głębia, kontrola, przestrzeń.

Słuchałem tego na kilkunastu skrzynkach, no i mam Klipsche.
Z każdego gatunku mam fragmenty, od klasyki, poprzez wokal, rock, metal, filmową, a na elektronicznej kończąc i w drodze kompromisów wybieram, bo jeszcze NIE MA na świecie takich skrzynek które zagrają na wszystkim idealnie, stąd właśnie te wszystkie dyskusje i spory.

Jak Ci gra na Denku dobrze, to się nie przejmuj.
Pisałem, że Denek może się nie zgrać, bo niektórzy słuchali tylko na nim i nie wszystkim pasuje, tak jak nie wszystkim pasuje Onkyo czy Marantz.

To mówisz, że 280 to zupełnie inne granie jak 260?

Ostatnia edycja:

Millerek

New member
Tak, największa różnica polegala ma rozmiarze przetworników, 2x20cm to nie 2x16.5.
Tutaj zasadność jest odgrywanych pasm jest większa, dla mnie zasadnicza.

Górne pasmo w denonie, i tutaj jest następna ciekawostka, na denonie jest miękka wyraźna i czysta w przeciwieństwie do Yamahy czy onkqo bo na nich to faktycznie jazgot straszny i tak, yamaha przebija wysokimi bardziej od Technicsa...
Ale denon to taki ciepły drań, ciepły misiek bez wyraźnych wysadzen czy podbić, i to mi się bardzo podoba. Taki ciepły drań z takim wulkanem jak klipsch, robi według mnie dobry klimat, dostojnie z pazurem. Taki efekt tuningu starego kanapowego wozu z USA...
Ale, im więcej wiem tym mniej rozumiem ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja jest na Denku dobrze w Twojej opinii, to w czym problem. To Tobie ma grać przecież. Daj spokój i kupuj te lub inne, ciesz się muzyką, filmami i zapomnij o radach. Na prawdę, szkoda czasu.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak jest, nie dziw się.
Czasami wyjście do jednego salonu jeszcze bardziej pogrąża.
W jednym gra tak, w innym tak.
Inna elektronika, nastawy, kawałek, jest tyle składowych, że hej.

To teraz pomyśl, jak niektórzy radzą.
Dlatego ja zbieram kilka modeli i testuje w domu, mam gdzieś opinie.

Armanig mi się wydaje, że właśnie góra jest taka sama jak wyższych modelach. Nie słuchałem 260tki ale czytałem gdzieś, że mają więcej środka. Nie powiem bo w moim modelu właśnie trochę mi tego środka "wypełnienia" brakuje. Dlatego pytałem Milerka jakie różnice usłyszał.

Jak słuchałem te 280tki to właśnie mi tego środka nie brakowało, ale nie dam sobie ręki uciąć, bo dość dawno ich słuchałem, w wakacje jak pamiętam.
Yamaha z Klipschami to kombo niesluchalne. Jazgot metaliczno syntetyczny, może wzmak Yamahy zagra inaczej, ponoć ma te wysokie zaokrąglone.
Na pewno opiszę tutaj to połączenie, odsłuchy tuż tuż ;-)

Armanig z czym ty słuchasz tych swoich Klipsch?

ikar1975

Active member
Bez reklam
Ja o tym wiem Armi ,ale tu chodziło mi o konkretny przypadek ;-).Pzdr
Millerek ci nie odpowie bo nie zapisywal :-(

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Czym? Onkyo 810, Onkyo 656, Onkyo 1100, Marantz slim, Marantz 7xxx, Wzmak Technics, Wzmak Marantz, Końcówki, bez końcówek, a za niedługo procesor Marantza, więcej grzechów nie pamiętam.
Stoje teraz za Onkyo, ale PRO Maranzta wyjaśni wszystko.
Ja nic nie chce doradzać, robie to dla siebie. To jest tydzień, dwa i potem przez lata chce mieć spokój i nic nie ruszać.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
2szt. jeden coś 300, chyba "V" sprzedany już, drugi wyższy sporo, ale starszy w pracy obecnie, nie pamiętam modelu. Nic nadzwyczajnego, chociaż i tak nie są gorsze od często przez nas omawianych (nowych) modeli.

Snikers89

New member
Bez reklam
2szt. jeden coś 300, chyba "V" sprzedany już, drugi wyższy sporo, ale starszy w pracy obecnie, nie pamiętam modelu. Nic nadzwyczajnego, chociaż i tak nie są gorsze od często przez nas omawianych (nowych) modeli.
No nie moge sie doczekac twojej opini na temat procesora Marantza. Rozwazales takze procesor Onkyo ? Sam dalej sie zastanawiam czy kupic ten procesor czy jeszcze poczekac na kolejne modele.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Rozważałem, ale cenowo mi nie bardzo leży. Onkyo się drogo ceni.
Do tego by się przydało PA-MC5501 i byłby też dylemat bo do kompletu zaraz chciałbym M-5000R, czyli to co u Ciebie. No i to byłby piękny set, za... prawie 30k. Niby te moje podobnie, ale można wyrwać w rozsądnych pieniądzach, Onkyo nie. Nie ma żadnych okazji. Nikt nie sprzedaje.
Tu nie chodzi o fundusze, a bardziej o rozsądek. Po ostatnich odsłuchach moje podejście też się trochę się zmieniło.
Nie wiem też, czy te różnice były by wielce duże. Klipsche łatwo napędzić, poprzednie to były księżniczki.
Stąd te wszystkie końcówki u mnie, chociaż i one ledwo wyrabiały.
Tam jeszcze coś konkretniejszego powinno być i było z tego co widziałem u chłopaków w sieci.
Natomiast PRO Marantza to taka moja fanabaria którą chce przetestować u siebie.

Mam też inne wydatki, bo nie samym kinem człowiek żyje.
Gdyby nie US/ZUS czy inne dziesiątki ch.. wie na co, bo nie chce się denerwować, to te wszystkie zabawki AV to przy tym mała kropelka, ale o tym się nie mówi i nie piszę, bo i kogo to.
Robię też nowy HTPC i tam sama obudowa parę tysi.
To jest mój obecny projekt, czy jak kto woli zajawka.

Do góry