Witam wszystkich serdecznie!
Chciałbym prosić o nakierowanie mnie na jakiś konkretny model LCD (wcześniej myślałem o plaźmie ale ... zużycie prądu), w sklepach ciężko jest cokolwiek miarodajnie porównać, dlatego myślę że forumowicze mający już do czynienia z różnymi modelami i porównaniami na żywo coś pomożecie mnie niedoświadczonemu.
Moje warunki:
Jakie masz warunki ? - pokój 7m x 8m
Preferowana wielkość matrycy ? - 40"-46"(ale nie wiem czy 46 nie jest za dużą wielkością)
Preferowane marki ? - Sony ? JVC ? Sharp ?
Jaki sygnał ? - obecnie Cyfrowy Polsat, DVD ale w większości Divx-y, rzadko antena, czasem laptop po HDMI, może kiedyś N i BD
Jaka odległość od ekranu ? - ok 3,5-4,0 m
Jaka klasa cenowa ? - 40" (ok. 3600) i jeśli 46" (ok.4500 - choć nie wiem czy się zdecyduję)
Więcej oglądasz w dzień czy w nocy ? - rano dzieciaki bajki, ja wieczorem i w nocy
Jakie masz nasłonecznienie pokoju ? - tv będzie wisiał lub stał na ścianie na przeciwko drzwi balkonowych
Ile osób zasiada przed telewizorem ? - 1-4
Czy siedzisz na wprost telewizora czy również z boku ? - na przeciwko, czasem trochę z boku
Jaki masz ulubiony program ? - TVN 24, Polsat, TVN, dzieci bajki
Oglądasz przy włączonym świetle czy bez światła ? - 2 lampy po bokach, czasem świeci jedna
Jaki masz telewizor ? - Teraz stary Sony 25" i właśnie jest pora na zmiany
Czy ma być HD Ready czy Full HD ? - ? Nie wiem, pewnie przyszłościowo HD choć czy koniecznie ?
Ma stać czy wisieć ? - Na razie stać - pewnie potem wisieć
Co Cię wkurza w telewizorach ? - Na crt jest wszysto OK, co do LCD nie chciałbym smużenia (choć nie wiem czy bajery w stylu 100Hz są konieczne)
Uwagi dodatkowe - kieruję się w stronę Sony KDL 40w4000, myślałem też o Sony 46W4000 ale nie jestem pewien czy w wypadku moich preferencji 46" nie jest za duży (myślę o CP i Divx). Ma to być coś w miarę trwałego bo pewnie nie będę zmieniał pudła przez parę ładnych lat.
Od opini na forach mam już kręcioła i kompletnie nie mam doświadczenia co wybrać ? Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam.