Witam Szanownych fachowców!
Nastał moment, kiedy i mnie przyszło dokonać arcytrudnego wyboru związanego z zakupem LCD-ka. Tak oto trafiłem na niniejsze forum, poczytałem i dzięki Bogu...zwątpiłem, co do słuszności żmudnie budowanych w mojej świadomości tez...

Po dzień dzisiejszy nastawiałem się na zakup
SONY KDL-40W4000 lub 4500 (marka?), jednakże mnogość okoliczności (o których uświadomiły mi treści niniejszego forum) uzasadniających wybór, każe na nowo pochylić się nad problemem wyboru optymalnego modelu. Jako że nie jet to dla mnie codzienny wydatek (zbieram pieniądze od dłuższego czasu), proszę zatem lepiej znających temat Kolegów o fachowe doradztwo, ewentualnie nakierowanie na właściwy tok rozumowania
Telewizor (optuję za
40") będzie pracował w następujących warunkach:
jaki duży pokój ? 21m2
jaki sygnał ? Cyfrowy Polsat - obecnie złącze Component z zamiarem przejścia na HDMI, przyszłościowo tuner Ferguson z HDMI.
jaka odległość od ekranu ? 3-3,5 m
jakie urządzenia do podłączenia? DVD, przyszłościowo multimedialny HDD z HDMI.
jaka klasa cenowa? do 5000zł
więcej oglądasz w dzień czy w nocy? popołudnia i wieczory
jakie masz nasłonecznienie pokoju ? dużo, czasem bardzo duże - zależnie od pory roku (okna od południowego zachodu) z możliwością zacienienia żaluzjami.
ile osób zasiada przed telewizorem? 1-3 na wprost telewizora
Jaki masz ulubiony program? Muzyka (wideoklipy), programy popularno-naukowe, film, rzadko sport.
Jaki masz obecnie telewizor? Awaryjnie 19" LCD JVC (tv zastępczy). Dorywczo korzystałem z 32" Samsunga, ale nie powalił mnie swoimi mozliwościami.
Ma stać czy wisieć? będzie wisiał.
Na dzień dzisiejszy za wspomnianymi wcześniej SONY przemawiał zintegrowany tuner DVB-T z
MPEG-4 (nadawany w mojej okolicy z Wichowa, woj, lubuskie, ale mozna odebrac również sygnał z wielkopolski, Czech i Niemiec - mieszkam b. wysoko - mozliwość odbioru 26 programów). Analog nie wchodzi w sferę moich zainteresowań, jako nie mający już długiej przyszłości. Pozostaje kwestia radzenia sobie w/w odbiorników z sygnałem cyfrowym SD, bo w trybie HD zapewne poradzą sobie i nie potrzeba na ten temat dyskutować (a może?). Mam także nadzieję, że owe "chmurki", typowe dla modeli serii W jakoś przełknę... Proszę o potwierdzenie lub obalenie moich typów, za co będę dozgonnie wdzięczny. Pragnę ponadto zaznaczyć, że kołacze mi się po głowie któryś ze Sharpów...
Z wyrazami szacunku:
Rafał (dzikonen).