Jakiego kupić LCD? Jeśli ktoś nie wybrał jeszcze marki

KTóRY BYś WYBRAł LCD ?

• Total voters
    0
" TCL Qled mini za 5999 a xiaomi za 4699 "

Odnosiłem się do wiadomości wyżej.

Nie ma wiedzy?
Za to Ty masz nie testując np. Xiaomi wiesz, że jest gorsze 😅

TCL najlepsze!

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ceny się zmieniają , są promocje - i czasem też się kończą.
Jako to promocje.
Teraz są .
Jeśli potrafisz czytać uważnie - to napisałem , że nie masz wiedzy na temat cen.
Więc się nie unoś skoro nie zrozumiałeś.

Wg mnie w tej klasie jest lepsze niż Xiaomi.
Ale każdy ma swój rozum.
Chcesz Xiaomi czy Mantę - to kupujesz.

Pakosy2018

New member
Czy ktoś byłby tak miły i rozjaśnił mi temat powłoki którą można zetrzeć podczas czyszczenia ekranu?
Poczytałem deko na ten temat i teraz potrzebuję zestawienie zbiorcze . Interesuje mnie 75 , 77 , 85” a marki to sony i samsung.
Z tych 2 chciałbym wybrać nowy tv do domu ale ilość modeli i małe różnice cenowe sprawiły, że się poddałem.
1) czemu oled sony bravia 8k 77” kosztuje tylko deko roku drozej niż 75” bravia 9k , a sony oled xr77 z 2022 kilka tysięcy mniej? Czy te 2 lata wpływ na taka różnice?
2) który samsung i Sony występuje z problematyczną powłoką ?

poprzedni tv kupiłem po opiniach i lekturze forum. Model sony w82b 55” służy mi do tej pory (myślę ze bite 7 lat ) i gdyby nie fakt, ze zmienia pokój pewnie by nie było tematu. Po cichu liczę, ze nowy wytrzyma podobnie.

SzaryFin

New member
słuchajcie to forum ma na celu jak zakładam pomóc w zdobyciu jakiś opinii na temat różnych modeli TV aby sobie wyrobić zdanie na temat marki/modelu by kupić - wymienianie się "uprzejmościami" bez poparcia merytorycznego traci sens. Z ostatnich kilku wypowiedzi nie można nic zrozumieć poza tym, że wyznawca Xiaomi nie lubi jak inni są wyznawcami innych marek - zero konkretów dlaczego ten TV jest lepszy od innego albo marka. Nawet argument ceny tutaj nie jest wiążąćy... kiepskie to forum

luck76

Well-known member
słuchajcie to forum ma na celu jak zakładam pomóc w zdobyciu jakiś opinii na temat różnych modeli TV aby sobie wyrobić zdanie na temat marki/modelu by kupić - wymienianie się "uprzejmościami" bez poparcia merytorycznego traci sens. Z ostatnich kilku wypowiedzi nie można nic zrozumieć poza tym, że wyznawca Xiaomi nie lubi jak inni są wyznawcami innych marek - zero konkretów dlaczego ten TV jest lepszy od innego albo marka. Nawet argument ceny tutaj nie jest wiążąćy... kiepskie to forum
Wydaje mi się, że żle zrozumiałeś "dialog". Nie wiem od jak dawna zaglądasz na to forum, ale tu dla prowadzącego to forum jest tylko jedna, będąca najlepszą w klasie marka. Tyle w temacie.
Prawda jest taka, że dzięki bogu rynek daje wybór. Wziąłbym poprawkę na to co pisze prowadzący, bo on wskazuje jako dobre tylko to co ma w ofercie.
Miniled Xiaomi niczym nie różni się od odpowiednika spod gwiazdy Android TV. Zawsze trzeba sobie zadać pytanie czego oczekuję od TV i co bardzo ważne, jakim dysponuję budżetem. TCL przestaje być powoli liderem w segmencie budżetowym. Jego miejsce zajmuje właśnie Xiaomi. Niestety TCLowi brakuje jeszcze sporo do telewizorów ze szczytu (niestety również cenowego). Myślę że w tzw średniakach radzi sobie dobrze. Krótko szeregując w Google TV, ogólnie jest następująca hierarchia: Xiaomi, TCL, TPV (ma prawa do korzystania z marki Philips), Sony.

SzaryFin

New member
no nie mam dużego obycia na tym forum, więc może zapytam jeszcze raz z prośbą o poradę: 50" fajny TV do oglądania filmów/seriali czasem gry. Pomieszczenie średnio słoneczne, odbiór dla 2-3 osób.
z poprzednich postów widziałem że ogólnie polecany jest LG, Panasonic, Samsung lub TCL. Różnice w cenie tych modeli sięgają dużo. Mogę wydać te 4500 PLN ale jak można coś uzyskać taniej to chętnie bym nie przepłacał :)
Podsumowując rozważam:
  • SAMSUNG QE50QN92D 50" NEO QLED
  • LG 50QNED87T6B 50" LED 4K
  • TCL 50C809 50'' MINILED
  • Panasonic TV-50W90AEG 50" LED
ze względu na podświetlenie to chyba TCL oraz SAMSUNG wyglądają ciekawiej niż dwa pozostałe, bo mają strefowe podświetlenie bazujące jeszcze na kropkach kwantowych.

zależy mi bardziej na obrazie by był fajny, nie rozmyty przy grach i filmach. dźwięk to drugorzędna sprawa, bo dokupię zestaw kina domowego, a to już każdy TV obsłuży 5.1. No a podstawowe aplikacje jak YT to już wszystko obsłuży zakładam więc też nie jestem wymagający.

kathumax

Member
Wydaje mi się, że żle zrozumiałeś "dialog". Nie wiem od jak dawna zaglądasz na to forum, ale tu dla prowadzącego to forum jest tylko jedna, będąca najlepszą w klasie marka. Tyle w temacie.
Prawda jest taka, że dzięki bogu rynek daje wybór. Wziąłbym poprawkę na to co pisze prowadzący, bo on wskazuje jako dobre tylko to co ma w ofercie.
Miniled Xiaomi niczym nie różni się od odpowiednika spod gwiazdy Android TV. Zawsze trzeba sobie zadać pytanie czego oczekuję od TV i co bardzo ważne, jakim dysponuję budżetem. TCL przestaje być powoli liderem w segmencie budżetowym. Jego miejsce zajmuje właśnie Xiaomi. Niestety TCLowi brakuje jeszcze sporo do telewizorów ze szczytu (niestety również cenowego). Myślę że w tzw średniakach radzi sobie dobrze. Krótko szeregując w Google TV, ogólnie jest następująca hierarchia: Xiaomi, TCL, TPV (ma prawa do korzystania z marki Philips), Sony.

Ale bzdury pleciesz, widać, że nie masz w ogóle pojęcia pojęcia rynku telewizorów.... TCL to mocno budżetowe telewizory, ze słabym oprogramowaniem i nisko je oceniam (co z resztą już na forum napisałem), ale xiaomi nawet co nich nie ma co porównywać, xiaomi to jeszcze gorsze wykonanie i oprogramowanie. Philips (marka wciąż pozostała) bije TCL i xiaomi na głowę o kilka długości pod kątem dopracowania, ale w tym roku przechodzą już masowo na nową platformę - minie trochę czasu, aż ją dopracują, dlatego w tym roku nie pchałbym się w ich modele (chyba, że oled - te pozostały na platformie google i są rewelacyjne).
Ogólnie, jak chcesz mieć spokój i w miarę pewne działania - bierz sprawdzone marki jak samsung, sony, lg, oledy philipsa, a odpuść sobie niższą półkę typu tcl, xiaomi, hisense czy panasonic albo sharp. Chyba, że nie masz kasy - to nie masz wyboru i musi ci wystarczyć jedna z nich, ale musisz też być przygotowany na ich niższą jakość (w tym słabo dopracowane oprogramowanie i np. wolne działanie systemu czy jego wieszanie się).

luck76

Well-known member
ze względu na podświetlenie to chyba TCL oraz SAMSUNG wyglądają ciekawiej niż dwa pozostałe, bo mają strefowe podświetlenie bazujące jeszcze na kropkach kwantowych.
Mógłbyś to pogłębić, bo nie rozumiem….
zależy mi bardziej na obrazie by był fajny, nie rozmyty przy grach i filmach.
Faktycznie, tak jak pisze @kiki popatrz ba Oleś, jeśli nie obawiasz się wypalen
dźwięk to drugorzędna sprawa, bo dokupię zestaw kina domowego, a to już każdy TV obsłuży 5.1. No a podstawowe aplikacje jak YT to już wszystko obsłuży zakładam więc też nie jestem wymagający.
Sprawdź, również na tym forum, które tv mają problem ze współpracą z sounbarami. Szczegolnie poczytaj o TCL.

SzaryFin

New member
Główny tv biorę philipsa 55oled819, a drugi taki właśnie do gralni/gabinetu to myślałem żeby wziąć miniled bo jaśniejszy no i miał być z zalozenia tańszy. Więc kasę niby mam ale wiadomo dlatego tak tez myślałem o znalezieni czegoś tańszego

luck76

Well-known member
Ale bzdury pleciesz, widać, że nie masz w ogóle pojęcia pojęcia rynku telewizorów....
Kolego, odnoszę wrażenie, że z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu chcesz mnie obrazić, ale nic to, czytajmy co od siebie dałeś poniżej a po drodze co nieco powtórzę z mojego wpisu:
TCL to mocno budżetowe telewizory, ze słabym oprogramowaniem i nisko je oceniam (co z resztą już na forum napisałem), ale xiaomi nawet co nich nie ma co porównywać, xiaomi to jeszcze gorsze wykonanie i oprogramowanie.
"Zawsze trzeba sobie zadać pytanie czego oczekuję od TV i co bardzo ważne, jakim dysponuję budżetem. TCL przestaje być powoli liderem w segmencie budżetowym. Jego miejsce zajmuje właśnie Xiaomi."
Philips (marka wciąż pozostała) bije TCL i xiaomi na głowę o kilka długości pod kątem dopracowania, ale w tym roku przechodzą już masowo na nową platformę - minie trochę czasu, aż ją dopracują, dlatego w tym roku nie pchałbym się w ich modele (chyba, że oled - te pozostały na platformie google i są rewelacyjne).
"Niestety TCLowi brakuje jeszcze sporo do telewizorów ze szczytu (niestety również cenowego)."
Ogólnie, jak chcesz mieć spokój i w miarę pewne działania - bierz sprawdzone marki jak samsung, sony, lg, oledy philipsa, a odpuść sobie niższą półkę typu tcl, xiaomi, hisense czy panasonic albo sharp.
Chyba, że nie masz kasy - to nie masz wyboru i musi ci wystarczyć jedna z nich, ale musisz też być przygotowany na ich niższą jakość (w tym słabo dopracowane oprogramowanie i np. wolne działanie systemu czy jego wieszanie się).
"Krótko szeregując w Google TV, ogólnie jest następująca hierarchia: Xiaomi, TCL, TPV (ma prawa do korzystania z marki Philips), Sony."

"Zawsze trzeba sobie zadać pytanie czego oczekuję od TV i co bardzo ważne, jakim dysponuję budżetem."

Podsumowując, podpowiedz co tam ciekawego napisałeś w kwestii wyboru LEDów, o których ten wątek, bo chyba nie widzę.
Na prawdę można grzecznie, bez robienia z siebie błazna agresywnymi komentarzami.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ok.
To masz teraz miniled Tcl 50C805 za 2899 zł z pakietem gratisów dodatkowo o wartości 500 zł
Bez pakietu masz 100 zł taniej.
Tak, tak poczytaj tych co kupili i się cieszą.

Ale LG 48" jeśli mieści się w cenie, to co do jakości - masz top.

SzaryFin

New member
SzaryFin - najlepiej w tej klasie zagra Oled 48 i mieści Ci się w klasie cenowej.
o tym nie pomyślałem by wziąć 2" mniej i mieć OLED zamiast QLED / miniLED. Z takich w podobnych cenach to znalazłem następujące modele:
  • SAMSUNG QE48S90D 48"
  • SAMSUNG QE48S94D 48" (nie wiem czym S94 się różni od S90 - z porównania wyszło mi tylko że głośniki ma mocniejsze)
  • LG 48C45LA 48" OLED
Który @kiki miałeś na myśli polecając? Chyba że jeszcze inny
Nie znalazłem dużo recenzji na temat samsungów. Przeważnie one kojarzyły mi się z QLED'ami.

Jak rozumiem do gier one też się by nadawały, czy raczej nie bo mogą się wypalić piksele?

luck76

Well-known member
Nie znalazłem dużo recenzji na temat samsungów. Przeważnie one kojarzyły mi się z QLED'ami.
z kropką kwantową masz obecnie wysyp telewizorów, wystarczy wejść na np. na dział recenzji tv w Geex albo testów w wybierz.tv
Jak rozumiem do gier one też się by nadawały, czy raczej nie bo mogą się wypalić piksele?
w obłędach piksele się wypalają wbrew temu co piszą niektórzy. Producenci próbują temu zapobiegać mechanizmami, które w skrócie pomagają równomiernie wypalać ekran. Nie jest to do końca skuteczne co pokazują długodystansowe testy np na rtings.

Do góry