Witam Serdecznie
Od jakiegoś czasu planuje kupno TV LCD 32”, poczytałem już trochę na forum i zaciągnąłem kilku opinii znajomych i czym dłużej się w tym zagłębiam tym mam większy problem na co się zdecydować wiec prosił bym was o pomoc.
TV będzie stał tyłem do okna, w średnio nasłonecznionym pokoju o powierzchni ok.10m2, odległość od ekranu 1,5m. Będę go głownie używał wieczorami lub w nocy. TV ma służyć do :
- oglądania divx-ów z kompa.
- grania na konsolach: PS3 (HDMI) i X360 (component), być może również na PC.
- oglądanie TV cyfrowej.
- oglądanie filmów DVD z konsoli lub kompa.
- oglądanie filmów HD.
(podane według kolejność do jakiej będę najczęściej używał TV)
Na początku najważniejsze pytanie czy decydować się na TV FullHD czy lepiej zostać przy HD Ready.
Mam w domu monitor 24” FullHD i divixy na nim na pełnym ekranie wyglądają strasznie słabo, wszystko jest strasznie rozmyte i bardzo widać kompresje. Czy na TV LCD z różnymi ulepszaczami których nie posiada monitor obraz będzie wyglądał podobnie czy będzie można obejrzeć jakiś film na takim ekranie z w miarę niewielkiej odległości?
Z telewizorów FullHD mój wybór zawęziłem do czterech modeli:
- Panasonic TX-32LZD85
- Samsung LE32A656A1
- Sharp LC-32X20E lub LC-32B20E (ze specyfikacji na stronie producenta nie widze większej różnicy)
- Sony 32W4000
Z wyżej wymienionych modeli najbardziej podoba mi się Panasonic, ma bardzo dobre oceny na różnych serwisach w necie, podobnie jak Samsung który jest pozbawiony 100Hz więc uplasował się na drugiej pozycji. O Panasonicach nie słyszałem osobiście nic dobrego, ze są kiepskie i lepiej kupić Samsunga lub Sharpa.
Z telewizorów HD Ready wybrałem:
- Panasonic TX-LX700 lub TX-32LX85 (raczej ten drugi model gdyż jest troszkę tańszy i łatwiej o dostępność)
- Sharp LC-32RD2E lub może coś troszkę tańszego
- Sony KDL-32V4500
- Być może również coś z oferty Samsunga, jeszcze nie wybrałem konkretnego modelu.
Na TV zamierzam wydać około 3500zł. Główny problem mam z wyborem wspomnianej już rozdzielczości, kiedyś byłem zdecydowany i przekonany tylko i wyłącznie na FullHD wiec zwlekałem z zakupem do czasu aż pojawią się modele 32” ale teraz już nie jestem taki pewien i przekonuje się do HD Ready. Co byście mi doradzili, bo sam już nie wiem na co się zdecydować.
Słyszałem również jakieś plotki o DVB2 które ma zastąpić obecny system do 2012 roku, i że teraz nie opłaca się kupować jakichś wypasionych TV tylko jakiś tańszy i dopiero później zainwestować w coś porządnego.