Witam.
Proszę o poradę jaki sprzęt zakupić przy następujących paramerach:
wielkość pokoju: 26 m2
jaki sygnał: na razie antena ale w ciągu miesiąca od zakupu cyfra+
jaka odległość od ekranu: tautaj róznie - jedno miejsce jest na wprost od ekranu w odelglosci 5 metrów a drugie po lewej od ekranu w odelglosci okolo 3,5 metra (kat nie jest chyba duzy); nie wiem czy wazne ale po prawej od ekranu sa okna (niby są zasłony ale przy telewizorze czasem byly klopoty z widocznoscia (nie moge meic caly dzien opuszczonych zaslon)
jakie urządzenia do podłączenia: magnetowid (stary), tuner cyfry+ (tataj wolalbym jakis HD z dyskiem ale nie ten dostraczany standardowo - moze też jakas porada?), być może DVD, czasami laptop ale bez wyjścia cyfrowego i może stacjonarny PC z cyfrowym, kiedyś może X-box dla dzieciaków
jaka klasa cenowa: 4k - 5,5 k ( no bo jak jeszcze zakup tunera to trochę kasy pojdzie na to)
więcej oglądasz w dzień czy w nocy:50/50 - w dzień dzieci w nocy ja i żona
jakie masz nasłonecznienie pokoju: pokój po stronie południowej więc niestety troche słońca jest. Oczywiście jak pisałem są rolety ale nei można cały dzień izolowac się od świata.
ile osób zasiada przed telewizorem: w czasie dnia w weekandy nawet 4 ale normalnie 2
Jaki masz ulubiony program: taa - jeśli chodzi o typ tego co będzie ogladane to ja Sport, dzieciaki wiadomo a żona glownie filmy
jaki masz telewizor: Thomson 27 - juz troche stary
Ma stać czy wisieć: bez rożnicy
Dobrze by było żeby była jakaś łatwa obsługa oglądania zdjęć z USB bo trochę tego robię i często oglądam na monitorze komputera - nie jest to jednak wymóg konieczny.
Na razie myślę głownie o LCD ale to chyba dlatego, że nie czytalem dużo o plazmach (może plazma Panasonic TH-42PY85).
Wstepnie myslalem o nastepujacych modelach:
Toshiba 42Z3030DG (wg. ceneo dostępny już od 5k)
Sharp LC-42XL2E (na ceneo pokazuje że można to dostać za 5,5k ale nie wiem jak w rzeczywistości i cyz można polegac na danych z tej wyszukiwarki)
myślałem jeszcze o modelach:
Sony KDL-40W4000 (niestety cena za KDL-40X3500 jest zbyt duza)
Hitachi L42VP01 (nie znalazłem opisu tego sprzętu na forum ale może źle szukałem).
Myślałem też o plazmowym P42TP01 ale martwi mnie tutaj światło boczne z okna (teraz przy telewizorze mam czasami z tym problem).
Może te 42 cale to mało i powinienem szukać 46 lub więcej (no ale np. na Sharp-a LC 46xl2e raczej nie bedę miał pieniędzy). A może całkiem w drugą stronę - 37 cali ale jakieś lepsze (i ten sam problem: niestety Hitachi L37X01 także poza zasięgirm cenowym).
Post trochę podobny do tego 1876 ale podałem trochę wiecje danych więc może podpowiedzi też inne.