Cześć, poszukuję TV do sporadycznego oglądania seriali w salonie. Chciałbym coś do max. 55" i +/- 3000 zł. Z pepperowych i samodzielnych poszukiwań, miałem zamiar kupić: QLED TCL 55C745 55 cali 4K UHD, ale wyskoczyła promocja Mini LED TCL 55C805 55 cali 4K UHD za 3 tys. zł, niby jest lepszy. Przy okazji gdzieś wyskakiwał mi w powiadomieniach LG OLED55B33LA 55" za 3200 zł (ale z ekspozycji o ile się gdzieś znajdzie). Oczywiście mam mętlik w głowie. Nie chciałbym przepłacać i mieć w miarę dobry obraz. Często pracuję na monitorach graficznych, więc każdy tańszy TV jest daleki od ideału, więc rozumiem, że w tej cenie nie będę super zadowolony.
1. Jak duże jest pomieszczenie, w którym ma być telewizor? 4,9x2,9 m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Tak, fajnie by było, aby móc oglądać bokiem, chociaż zawsze można kupić mocowanie do ściany odchylane.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Ma wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? Salon jest dosyć jasny, okno zaraz po lewej stronie tv oraz drzwi balkonowe. Mam zasłony. Telewizor będzie bardziej oglądany wieczorem i w nocy
7. Jaki masz obecnie telewizor? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Może miniLED? Oled?. System na którym bez problemu działają wszystkie główne aplikacje: Netflix, HBO, Amazon, Prime.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: (4K, HD, SD)? streamingi, HD, 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? internet
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? W ciągu tygodnia pewnie 1-3h w weekendy może dłużej.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Mat, ale niekoniecznie.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Seriale, filmy.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Tak, do korzystania ze streamingów: Netflixa, HBO, Prime itp.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Słabe kolory, powolny system, wypalenie ekranu. Ilość modeli, które są do siebie podobne, trudno coś wybrać
19. Preferencje co do marki? Nie mam, chociaż po poszukiwaniach skłaniam się ku TLC
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3000 zł
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? Nie
23. Jakie będzie źródło dźwięku? TV i pewnie wzmacniacz z głośnikami.