Jakiego kupić LCD? Jeśli ktoś nie wybrał jeszcze marki

KTóRY BYś WYBRAł LCD ?

• Total voters
    0

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jesteś fanem ogromnych przekątnych ,a masz tylko 120” , to bardzo dziwne.

Nie tyle, co fanem dużych przekątnych, a filmów i emocji które za sobą niosą na dużych przekątnych. To taka mała różnica.
Dla mnie TV, to tylko narzędzie, żeby nie powiedzieć, kupa elektroniki.
Nie należę do osób - zwanych audiofilami, gdzie już nie słucha się muzyki, a sprzętu.
Taką przypadłość już widzę u niektórych, więcej obejrzeli Vincentów i tabelek, jak filmów.

Jeżeli chodzi o 120" z ekranu projekcyjnego, to na prawdę nigdy nie oglądałeś filmu z 4m na 120"?
Wiesz, że przy formacie 21:9 na ekranie 120" 16:9, tej podstawy jest tylko 265cm, a wys. 115cm?
Wierz mi, to nie jest dużo, jeżeli mówimy o KD i seansach.

Marlo

Active member
Szkoda że Phillips przestał robić TV w formacie 21:9, praktycznie jak oglądam filmy
z kablówki to większość jest z pasami , na 55" to muszę siedzieć 1,5 metra od ekranu,
przez te filmy w 21:9 to muszę kupić dużo większy TV, planowałem 65" , ale przez te pasy
to chyba będę musiał kupić 75".

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak oglądasz filmy z kablówki, to pewnie z lektorem...
W przypadku napisów i tego Phila istotne jest gdzie się pojawiają te napisy, a różnie z tym bywa.
Stąd też takie wynalazki jak (np.) Shield/Kodi z możliwością konfiguracji i przesunięcia.

21:9 samo w sobie jest świetne, typowy kinowy format, tyle, że idealny pod duże ekrany projekcyjne 21:9.
Gdzie to pole widzenia jest idealnie wypełnione, przy tv zawsze będzie niedosyt.
Ideałem są ekrany multiformat i projekcje ze "zmienną optyką". Zresztą w wielu salkach KD montowane się też ekrany 21:9.

W przypadku tv, wysokość (filmów w formacie 16:9) na TV 16:9 55" jest niemal taka sama jak wysokość filmów w formacie 21:9 na 75" 16:9.
Mówiąc wprost - odpalając film w formacie 21:9 (czyli z pasami) na 75", wysokość tego filmu będzie taka sama jak wysokość całego ekranu w 55".
Ja bym się nawet nie zastanawiał.

Porównanie +/- tv 55" vs 75"

Screenshot_8.jpg

cyruu

New member
Cześć,

Proszę o pomoc w wyborze TV :)
Obecnie mam plazmę Panasonica 42 cale i trochę łyso wygląda na ścianie.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Ok. 30m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2.5-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost, rzadziej bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? slonce nie przeszkadza bo mam przyciemniane okna
7. Jaki masz obecnie telewizor? Panasonic 42 cale plazma - kupiony za radą tego forum :)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Dekoder UPC, + po HDMI konsola i komp
10. Jakie urządzenia? Dekoder UPC, + po HDMI konsola i kom
11. Ile godzin dziennie ma pracować? Uśredniając ok 3h/dobę
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? nie zbyt często
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? 70% kablówka, 10% konsola, 20% coś z kompa
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry? TAK PS4
16. Preferencje co do marki?  TCL sie troche boje, ale czy słusznie?
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali chyba będzie ok?
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Nie lubię słabej czerni( gdy jest szara a nie czarna), podkręconych, nienaturalnych kolorów
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Głównie wieczorami i nocami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Najchętniej około 6-7 tyś
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Co 10 lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Obecnie nie mam jak więc nie korzystam :)

Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie!

jacoskwara

New member
Panowie krótko i na temat
do dużego pokoju odległość 3-3,5 metra głównie Netflix HBO GO Player polsat cyfrowy budżet max 3300 pln

TCL 50C809 50'' MINILED​

czy

LG 50QNED823RE 50" LED​

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie wiem ile masz max kasy ale najlepiej 65 mini led.
Ile masz max kasy ?
CZY 65 Ci się zmieści ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wg mnie
  • Philips 55PUS8818
  • TCL 55C745
  • Samsung 55Q67C
Plus dodatkowo do każdego pakiet gratisów o wartości 500 zł dla członków forum.

jacoskwara

New member
no nie pomogłeś pytałem o te dwa konkretne modele
aczkolwiek zastanawiam się czy model który poleciłeś
  • TCL 55C745
jest na miniLED ??
jednak stawiam na miniLED widziałem w sklepie 55 cali za 3999 natomiast 50cali można zamówić za 3299 wiec chyba nie ma co kombinować

Ostatnia edycja:

xarkadiusx

New member
Panowie,
naczytałem się i wiem mniej niż przed czytaniem :). Musze w miejsce 55PUS8303/12 wstawić do salonu nowy TV. W "Szajsung-u" po 2 latach padała matryca wiec 55PUS8303/12 powędruje do sypialni. Philipsa mam od 2018 i nie mam uwag. Być może jak duża część użytkowników przyzwyczaiłem się do Ambilight który robi za salonowa lampkę. Taki pierwszy wybór to PHILIPS 75PUS8818 lub SONY KD-65X85LAEP. W salonie mam dużo przeszkleń i ustawienie południowy-zachód więc też sporo światła dziennego. TV wisi na ścianie naprzeciwko okien i służy wyłącznie do oglądania filmy/seriale (żadnego grania na konsolach). No i teraz czytam o PHILIPS 75PUS8818 i większość komentarzy nie przekonuje mnie do zakupu, natomiast czego mi brakuje w innych markach to Ambilight. BIorę pod uwagę dołożenie osobnego ambilight, ale takiego który włącza się wraz z TV a nie jak większość musze sterować osobno z aplikacji lub pilota, ale niestety nie znalazłem takiego (aktualnie używam ambilight tylko z doświetleniem w jednym kolorze).

Budżet 6-7tys (+/-), tv minimum 65 cali, system Android TV lub Google TV.

Ktoś coś podpowie?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam

jacoskwara - masz mini led 55C805 już za 3699 zł oraz 55c845 za 3999 zł plus dodatkowo do każdego pakiet gratisów o wartości 500 zł .​

W tej klasie masz najlepsze modele

Do góry