Pomiędzy 85C845 a 98P745 jest olbrzymia różnica w jakości na korzyść 85C845,
to tak jakby porównywać Poloneza do Mercedesa , w C845 jest już prawdziwa czerń.
Dobrze, dobrze, tylko zapomniałeś dodać, ze ten Mercedes to "Smart Fortwo" : D
Co Ty w ogóle porównujesz? Samą jakość? Nie dość, że dwie różne przekątne, to dwie różne technologie.
To tak jakbyś napisał nie kupuj Oleda, bo się wypali. Koniec dyskusji, rozchodzimy się do domu, a ja uważam, że trzeba to rozłożyć na czynniki pierwsze i dobrze się zastanowić. Dokładnie tak jest w tym wypadku.
Ps. Taki Oled może być jedynie słusznym wyborem, lub może się okazać gorszy od najtańszego LCD i mogę to udowodnić łącznie ze zdjęciami w każdej chwili.
Nie lubię teoretyków którzy sieją zamęt, 2-3 tv na krzyż i cała wiedza z internetów bez zagłębienia tematu i przede wszystkim zrozumienia potrzeb/warunków.
Przecież autor wyrażnie zapytał - jakość czy rozmiar !!! Kolega to rozumie, bo wie, że nie może mieć wszystkiego, a Ty dalej kompletnie nic. Zero, null.
Widzisz tylko czerń i jakość. NIC więcej. Nie rozumiesz tych dylematów i w kółko wałkujesz jedno i to samo.
Piszesz o jednym, zapominasz o drugim. Potem zostają takie niewyjaśnione wpisy.
Mogę napisać do czego ta 98" się średnio nadaje, a gdzie wypada o wiele lepiej od innych z uwagi na przekątną.
Mogę też napisać, do czego małe przekątne się nie nadają, bez względu na jakość.
Przecież to logiczne, że jeżeli piszemy TYLKO o jakości - czy czerni, to miniled będzie lepszy, a od minileda lepszy będzie oled, a od oleda, microled.
Tu nie TYLKO chodzi o to, co ma lepszą jakość, bo to oczywiste, a co daje większe wrażenia - a te każdy odbiera inaczej.
Czyli mówiąc WPROST: Jak będzie mecz i przyjdą znajomi, to do którego pokoju ich zaprowadzisz?
Tam gdzie będzie wypasiony mniejszy Oled, czy gorszy, ale większy Led?
To właśnie w takich momentach mają padać wybory i można decydować - z wadami i zaletami, czyli wszędzie tam gdzie w gre wchodzą kompromisy (cena).
Mam w domu 120" projekcje, QD-Oleda, ML, kilka lcd i tą 98". Ty co masz, żeby w ogóle podjąć jakąkolwiek rozmowę, porównać i zrozumieć o co tutaj chodzi?
Ta 98" ma wady - jeżeli porównamy do lepszej technologii, bo w swojej wypada dobrze - ja tak do tego podchodzę, ale ma też ogromną zaletę których nie mają mniejsze przekątne. Dla wielu ta zaleta robi ogromną robotę. To jest właśnie clue programu.
W 2012r. kupowałem LCD 80", a wcześniej miałem mniejsze topowe plazmy (chociażby Kuro).
Też mieliśmy farmazoniarzy, nie mogli pojąć przesiadki na LCD, bo przecież Kuro czy generalnie PDP (plazmy), to jest dokładnie to co widzimy za oknem : D
No i co z tego, jak korzystanie i tak było o niebo lepsze na 80" i to w czasach gdzie nie było 4K, a filmy leciały z BD w FHD, nie wspominając o kablówce w 720p.
w C845 jest już prawdziwa czerń.
Prawdziwa czerń Ja bym powiedział, że czerń może być gorsza, lepsza, a nawet zajebista w swoich kategoriach, ale prawdziwa? ; )
Z tuzin osób mogę wymienić, które nie tkną minileda i wybiorą oleda, właśnie z uwagi na tą Twoją "prawdziwą czerń".
Już pominę zjawiska halo/blooming, bo ja tam w tych "aureolach" nie widzę prawdziwej czerni ; )