Jakiego kupić LCD? Jeśli ktoś nie wybrał jeszcze marki

KTóRY BYś WYBRAł LCD ?

• Total voters
    0

maciej.u

New member
Witam wszystkich.
W moim dotyczczasowym TV (LG50LF652V) padło podświetlenie matrycy. Oczywiście będę go naprawiał ale i tak mieliśmy kupować już nowy ekran do salonu, więc to tylko przyspieszyło zakup. Natomiast brak TV bardzo denerwuje żonę więc nie mam za bardzo czasu spokojnie poczytać o nowościach na rynku...

W grę wchodzi tylko matryca Led z uwagi na to że oglądamy dużą ilość kanałów informacyjnych z paskami. Chcę uniknąć zjawiska wypaleń . Rozmiar ma 55 cali.

Dodatkowo musi mieć system android tv. Do obecnego telewizora mam podłączony chromecast i mogłem na nim zainstalować aplikację youtube bez reklam. Chcę mieć też taką możliwość na nowym tv.

TV musi się też "dogadać" z soundbarem focal dimension. Obecnie włączając tv z automatu nie włącza się soundbar i muszę wachlować pilotami.

Jakie sprzęty zaproponowali byście w moim budżecie? Widzę, że obecnie w jednym ze sklepów jest na promo na Sony XR-55X90L.
Czy w tym zakresie cenowym jest coś lepszego?

Serdecznie pozdrawiam

Maciej

camen1987

New member
Witam wszystkich.
W moim dotyczczasowym TV (LG50LF652V) padło podświetlenie matrycy. Oczywiście będę go naprawiał ale i tak mieliśmy kupować już nowy ekran do salonu, więc to tylko przyspieszyło zakup. Natomiast brak TV bardzo denerwuje żonę więc nie mam za bardzo czasu spokojnie poczytać o nowościach na rynku...

W grę wchodzi tylko matryca Led z uwagi na to że oglądamy dużą ilość kanałów informacyjnych z paskami. Chcę uniknąć zjawiska wypaleń . Rozmiar ma 55 cali.

Dodatkowo musi mieć system android tv. Do obecnego telewizora mam podłączony chromecast i mogłem na nim zainstalować aplikację youtube bez reklam. Chcę mieć też taką możliwość na nowym tv.

TV musi się też "dogadać" z soundbarem focal dimension. Obecnie włączając tv z automatu nie włącza się soundbar i muszę wachlować pilotami.

Jakie sprzęty zaproponowali byście w moim budżecie? Widzę, że obecnie w jednym ze sklepów jest na promo na Sony XR-55X90L.

Serdecznie pozdrawiam

Maciej
długo się zastanawiałem nad różnymi tv i w dwóch różnych sklepach stacjonarnych polecali mi tego Sony xr-55x90l zamiast Samsunga QE55QN92C i takiego kupiłem wczoraj. Nie mogę jeszcze powiedzieć czy to był dobry wybór bo jeszcze mi go nie dostarczyli :) ale porównując w sklepie różnicy nie widziałem prócz mniejszej ostrości w samsungu. ( patrząc na wprost kolory były takie same )

conqest

Well-known member
Bez reklam
Różnica jest taka że w Samsungu nie masz androida natomiast w Sony jest, a kolega napisał że chce tv na androidzie

luck76

Well-known member
Jeśli masz chromecasta, to większego znaczenia nie ma na jakim systemie będzie chodził TV. Dodatkowo, reklamy w YT można wyłączyć na każdej platformie. Mam np na Apple TV.

W Sony, jeśli masz podłączony odbiornik dźwięku po HDMI, włącza się sam. Co więcej, możesz włączając soundbar uruchamiać tv :)
Nie na nic lepszego w tym segmencie cenowym. Na pewno nic nie zagra lepiej prosto z pudełka.

Gregfip

New member
Witam,
55 cali, głownie Netflix, Disney, Viaplay (F1 + premier League) + konsola Xbox. Budżet około 3,5k.
Zastanawiałem się mocno nad 55PUS8xxx ale no właśnie który? w innym topiku pojawia się dużo opinii że matryce są słabe, pojawiają się paski czy różne inne buble. Ale ten ambilight :rolleyes:
Patrzę jeszcze w stronę LG 55QNED, warto ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli z ambilight w klasie cenowej to 55pus8818, tylko sprawdź proszę przed zakupem równość podświetlenia.

Paździoch1

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dlatego Philipsa najlepiej kupić u Kikiego bo sprawdzi telewiozr czy matryca jest ok i ustawi.

Jak to możliwe że nowe telewizory z fabryki Philipsa wychodzą niektóre z wadliwymi matrycami, czy nikt tego na ostatnim etapie przed zapakowaniem do pudła nie kontroluje?

Gregfip

New member
Gdzieniegdzie można spotkać jeszcze 8807 -> lepiej jest wykonany niż 8818 i ma mniej problemów z podświetleniem ?
Jak w ogóle sprawdzić takie podświetlenie ?
A gdyby pominąć ten ambilight to LG 55QNED jest lepszy niż PUS88xx ??

luck76

Well-known member
Witam,
55 cali, głownie Netflix, Disney, Viaplay (F1 + premier League) + konsola Xbox. Budżet około 3,5k.
Zastanawiałem się mocno nad 55PUS8xxx ale no właśnie który? w innym topiku pojawia się dużo opinii że matryce są słabe, pojawiają się paski czy różne inne buble. Ale ten ambilight :rolleyes:
Patrzę jeszcze w stronę LG 55QNED, warto ?
Poczytaj co piszą tutaj ludzie o Philipsach.
Za 3,8k masz bardzo dobrego FALD Samsunga - QE55QN85C, który nie ma problemu z podświetlaniem, m.in dlatego że ma strefowe wygaszanie. To są 2 półki wyżej (on jest też lepszy od PUS9008).

feomazyt

New member
Hej,
moglibyście polecić jakiś niezły tv 75/85 cali? Tv użytkowany do stramingów (seriale, filmy, sport) plus konsola PS5. budżet do 10k ale wiadomo im taniej tym lepiej ale zależy mi na dobrym sprzęcie. Co do marki nie mam preferencji więc jestem otwarty na sugestie. Pomieszczenie ok. 25m odległość od tv ok. 4m

Ostatnia edycja:

Gregfip

New member
Poczytaj co piszą tutaj ludzie o Philipsach.
Za 3,8k masz bardzo dobrego FALD Samsunga - QE55QN85C, który nie ma problemu z podświetlaniem, m.in dlatego że ma strefowe wygaszanie. To są 2 półki wyżej (on jest też lepszy od PUS9008).
No właśnie czytam i napisałem że jakby wybierać PUS to którego szukać ? 8807?

Luck76, niestety mam mocny awers do jakiegokolwiek sprzętu samsunga, próbowałem z ich sprzętem i zazwyczaj szybko kończyło się to jakimiś usterkami… ale to osobiste :)
No a co z tym LG? Bo Sony z cenami to odpłynęło daleko daleko…

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
wybrałem sony xr-55x90l zamiast Samsunga QE55QN92C właśnie również ze względu na to że w samsungu jest tizen , który mi nie do końca pasuje.

Od tego masz przystawki.

Hej,
moglibyście polecić jakiś niezły tv 75 cali? Tv użytkowany do stramingów (seriale, filmy, sport) plus konsola PS5. budżet do 10k ale wiadomo im taniej tym lepiej ale zależy mi na dobrym sprzęcie. Co do marki nie mam preferencji więc jestem otwarty na sugestie. Pomieszczenie ok. 25m odległość od tv ok. 4m

Pod sport, filmy i PS5 z 4m, pomysł o 85" dysponując takim budżetem.
75" to mało z tej odległości. Filmy w 21:9 to będzie mały paseczek, a gry w 4k, lub cokolwiek w upscalingu zmęczą ilością detali.

luck76

Well-known member
Luck76, niestety mam mocny awers do jakiegokolwiek sprzętu samsunga, próbowałem z ich sprzętem i zazwyczaj szybko kończyło się to jakimiś usterkami… ale to osobiste :)
Skoro masz złe doświadczenia, to nie ma co na siłę :)
No a co z tym LG? Bo Sony z cenami to odpłynęło daleko daleko…
Sony w nowościach odjechało, ale po czasie jest lepiej. Jeśli szukasz czegoś równorzędnego tym Philipsom z serii 8 to bdb jest 55X85K Sonego i cena podobna. To też directLED ale bez przypadłości tego Philipsa.

feomazyt

New member
Od tego masz przystawki.

75" to mało z tej odległości. Filmy w 21:9 to będzie mały paseczek, a gry w 4k, lub cokolwiek w upscalingu zmęczą ilością detali.

Dzięki, edytowałem post aby też wziąć pod uwagę 85 cali. Obecnie trwa remont więc jeszcze raz zmierzę jaka będzie plus minus odległość od tv i ile miejsca jest na ścianie aby 85 weszło :p

camen1987

New member
Od tego masz przystawki.

Nie po to człowiek ma wybór kupna tv za około 6 tyś zł , żeby jeszcze dodatkowo jakieś przystawki dokupować :)

Do góry