LCD/plazma 46"
Witam,
Od około 2tyg czytam od deski do deski to forum. Wykupiłem dostęp do zamkniętych testów i to też nie dało odpowiedzi na moje pytanie.
Szukam LCD/plazma 46". Na początku byłem zdecydowany na plazmę Panasonic TH-46PY80P. Niestety po kalulacjach trudno mi się pożegnać z 5700zł. Następnie zacząłem szukać w LCD i tutaj głównie kierowałem się jak najlepszą czernią (lubię oglądać w przyciemnionym i zupełnie ciemnym pokoju) i wybór padł na Sharp LC46XL2E ale tu znowu cena 5900zł mnie odstraszyła. Zdecydowałem że jednak może Sharp LC46X20E za około 4600zł. I tutaj już zacząłem się interesować dokładniej, czytać instrukcję obsługi, szukać najnowszego firmware i okazuje sie że procesor obrazu powoduje od czasu do czasu 'przycinanie' obrazu, poklatkowość (opinie z tego forum) - chyba jest niewydajny albo bug w sofcie.
I tutaj prośba do was (do kiki'ego o konkretne modele i każdego o własne spostrzeżenia/wnioski) - poszukuję:
- 46"
- dobra czerń (nie musi być idealna, ale żeby nie denerwowała)
- odbiór z około 2.6m-3.3m, zwykle przyciemniony pokój
- sygnał:
- 60% sat po HDMI (Polsat, C+, Premiere) czasami HD z tych platform
- 40% D-SUB (divx 720p, DVD, czasami słabe divx)
- może praca na PC, ale skłaniam się od kupna oddzielnego panelu LCD
- 0% sygnału SD analogowego z anteny/kablówki
- w przyszłości może DVB-C z UPC (ale to może tak, a może nie)
- materiał:
- filmy horror/sci-fi itp - piszę to daltego bo dużo dosyć ciemnych ujęć
- filmy akcji - może tu ważne jest smużenie?
- sport - b.b.b.b.rzadko a jedynie F1 na 100% i raz na 2 lata piłka nożna
- jako zwyły TV (tvn24/bloomberg itp)
- konsola do gier - nie planuję
- cena raczej do 4800zł choć kieruję się raczej zdrowym rozsądkiem niż brakiem funduszy
nie lubię:
- poklatkowości/przycinania jak to wynika że jest w Sharp LC46X20E
- świecącej czerni jeśli przeszkadza w oglądaniu filmów z ciemnymi scenami
- wypalonych pixeli/luminoforu itp - chodzi raczej o spokój że jak zostawię pewnego razu komputer na plazmie a wygaszacz nie zadziała to wypalą się punkty
PROSZĘ O RADY I PROPOZYCJE JAKIMI MODELAMI SIĘ ZAINTERESOWAĆ
z góry DZIĘKUJĘ za pomoc