Jakich marek macie amplitunery kina domowego?

Jakiej marki masz (lub planujesz zakup) amplituner kina domowego?

• Total voters
    0

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Wiesz moze sie i chce smiac ale na pewno nie temu kto np kupi marantza 11 za 17-18 tys i pobor pradu ma jak dobrze pamietam 300 W, a moc na papierze dla 4 ohm 2x 200 W. Pytanie jak to zrobi ten wzmak zeby dal taka moc przy tym poborze pradu??? Cuda sie zdarzaja czasem ale w tym wypadku raczej to nie mozliwe... choc z wygladu jedne z najlepiej wygladajacych wzmacniaczy ( jak dla mnie ) ale wyglad niestety nie gra...
Ale tak jak mowi branza ze tak sie wyraze ze z marantzem od czasu przejecia przez denon cos sie dzieje i to na pewno nie jest cos dobrego... Jeden ze sprzedawcow zadal mi takie pytanie: " Co sie robi jak jest sie gorszym od innej firmy" ? Odpwoiedz brzmi - kupuje sie ja ..... i denon to zrobil. Choc dla pewnych osob denon nie jest gorszym od marantza, bo to kwestia gustu kazdego z uzytkownikow.
Choc jak dla mnie bardziej cenilem marantza jesli chodzi o stereo...

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ale tak jak mowi branza ze tak sie wyraze ze z marantzem od czasu przejecia przez denon cos sie dzieje i to na pewno nie jest cos dobrego... Jeden ze sprzedawcow zadal mi takie pytanie: " Co sie robi jak jest sie gorszym od innej firmy" ? Odpwoiedz brzmi - kupuje sie ja ..... i denon to zrobil. Choc dla pewnych osob denon nie jest gorszym od marantza, bo to kwestia gustu kazdego z uzytkownikow.
Choc jak dla mnie bardziej cenilem marantza jesli chodzi o stereo...

Lolek nie sluchaj tych sprzedawcow, tylko sam temat ocen. W dzisiejszych czasach to nie problem.
Taki pseudobiznesowy belkot sprzedawcy, nie ma zadnego pokrycia w realiami. Fuzje, przejecia itp. to okreslony cel biznesowy, a w tym konkretnym przypadku takie wywody sprzedawcy to nic innego jak belkot ktory nieswiadomogo uzytkownika moze wprowadzic w blad.
Przejecia czesto gesto, nie maja nic wspolnego z jakoscia, nie rozpatruje sie tego w tych kategoriach.
Nikt tez nie twierdzi, ze Marantz na kazdej jedne plazczyznie kroluje, bo zwyczajnie nie ma takiej firmy na rynku.
Kazdy ma w ofercie swoje rodzynki + indywidualne upodobania klientow.
System dzielony Marantza, wypada znakomicie w swojej klasie cenowej, ja tu nie widze nic "gorszego" od konkurencji.
W tanszych sprzetach, tez jest podobnie. Tutaj jest to klarownie wyjasnione. Roznice pomiedzy Denonem a Marantzem:
Marantz SR5008, SR6008, and SR7008 Receivers Preview | Audioholics

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Wiesz to i tak można też w drugą stronę :) czemu dali się kupić jak są tacy dobrzy i zarabiaja tyle kasy. Po drugie to Holding Denon&Marantz więc nikt raczej nikogo nie kupił.

Whiplash

New member
Bez reklam
Pobor pradu napisany z tylu teraz juz nie jest takim wyznacznikiem "jakosci" brzmienia danego wzmacniacza. Przyklad Marantz 1603, maly zasilacz a daje rade i brzmi ekstra. Ja tam lubie obie firmy, jesli chodzi o brzmienie i wyglad sprzetu. Dla mnie np. taka Yamaha z calym szacunkiem to taki VW, kazdy ja ma, wszedzie sie ja kupi i za kazde pieniadze.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
A kto powiedzial, ze zarabiaja tyle kasy :) Moze wlasnie nie zarabiali, lub firma nie byla w odpowiednim momencie prawidlowo zarzadzana.
Obserwuje rynek i nie zauwazylem zadnych spadkow jakosci (jak to przedstawil sprzedawca), oczywiscie sa, ale globalne i tycza sie kazdego producenta, w podobnej skali dotknelo to kazda jedna firme, a ze jednej, czy drugiej udalo sie bardziej przebic, to juz inna sprawa. Dzis oni dyktuja warunki. Samsung jest przykladem.
Wszyscy wiemy jak wygladaly klocki kilkanascie lat temu. Nikt tam na niczym nie oszczedzal.
Branza np. gastronomiczna obfituje w tego typu zabiegi biznesowe, nie ma to nic wspolnego z jakoscia produktu. Chyba ze ktos wciaga firme i zaniza jej poziom, z tym ze ja tego nie widze w przypadku Marantza, bo trudno zeby klocek za 2tys. mial aluminiowego podswietlanego pilota + 7x200w :)
Chyba ze dla kogos "gorszy", oznacza mniejszą sprzedaz.
W takim razie NAD jest najgorszy, bo jak sie domyslam nie jest to lider finansowy ;)

Prawda jest taka, ze jakosc produktow jest gorsza, w dobie wieloletniego kryzysu to naturalne, ale tyczy sie to wiekszosci firm. Ostatnie produkty Marantza nie sa gorsze, jak to sugerowal sprzedawca, maja ten sam poziom co inni producenci. Potwierdzaja to liczne testy i opinie. Jasne ze nie jest to juz ta sama jakosc co kilkanascie lat temu, ale ja tez nie widze juz tych "Monsterow" Yamahy, czy Pionka z przed 10 lat, dzis kazdy jeden tnie ile moze.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Armanig masz troche racji nie mowie ze nie :) , ale to co akurat mi mowili sprzedawcy to maja ten sprzet ( marantz i denon ) wiec wiesz tez by nie mowili zle o tym co sprzedaja - nie uwazasz ?
Ja mysle ze troszke racji maja bo to wielu sprzedawcow mowi w roznych sklepach i o rozne marki chodzi... Jest moda na odchudzanie sprzetow, a tym samym ciecia kosztow lecz ceny zostaja na tym samym poziomie..
Czytalem np. kilka testow w sieci gdzie testujacy pisali ( mozna bylo taka konkluzje wyczuc) ze lepiej kupic jest marantza peral lite niz 15s2 ktora byla o 100% drozsza. Malo tego teraz jak 14 wyszla w sklepie horna gosc powiedzial mi ze seria 15 to tak lekko mowiac slabiutko grala, a 14 to jest o krok do przodu i dopiero pokazuje... jakis tydzien temu to sprzedawca powiedzial - mam nadzieje ze nikt nie czyta od horna zeby gosc nie mial problemu :) To gosc powiedzial ktory tylko sprzedaje klocki dystrybutora horna...
Whiplash to nie chodzi o to ze pobor pradu swiadczy o jakosci dzwieku, tylko mialem na mysli ze kupujac np taka 11 marantza myslisz ze to kawal kloca i jest w stanie napedzic spore kolumny, a sie okazuje ze to co jest na papierze nie pokrywa sie z rzeczywistoscia i ktos moze sie zdziwic , choc mysle ze kazdy za tyle kasy to odsluchuje sprzet przed zakupem. Ale fakt faktem jest ze 11 brakuje 100 W poboru pradu zeby miec 2x200 W dla 4 ohm - a to jest duzo.. 14 rowniez brakuje w stosunku do tego co jest na papierze tylko ze mniej ale rowniez mniejszy ma pobor pradu niz to co pisza... wiec ja nie mialbym pretensji jakby jedno z drugim sie pokrywalo wtedy jest ok i kazdy ma te swiadomosc... i tylko o to mi chodzi. Co nie zmienia faktu ze nadal mam szacunek dla marantza jesli chodzi o stereo.. choc niewatpliwie juz mniejszy jak kiedys..
Jestem w stanie zrozumiec zawyzone moce w amplitunerach KD, ale nie w zmacniaczach zintegrowanych czy koncowkach mocy, w tym wypadku moc jaka jest podawana musi isc w parze z tym co pobiera pradu z gniazdka i nie ma odstepstwa od tego. Oczywiscie dla mnie.. Apropo czy kupili czy nie kupili to w sklepach horna mowia ze denon (kupil - przejal) marantza , a jak jest z tym naprawde to mysle ze horn wie najlepiej....Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja to mam szacunek, ale do brzmienia ;) a to ze lubie Marantza, to moze dlatego ze faktycznie jakos tak sie wszystko fajnie zebralo do kupy, dzwiek (barwa/charakterystyka) mnie zadawala, funkcje sieciowe, pilot, wyglad itp. ale powiem Ci ze jak trafie na klocek (innej firmy) ktory bedzie mi sprawial wiecej przyjemnosci z odsluchu, przy czym bedzie mnie na niego stac, to go kupie.
To tak jak z Harmanem, jakie glosniki bym nie kupil, to zawsze podoba mi sie brzmienie.
Przykladem sa np. H/K GLA 55, uwielbiam to brzmienie, bardzo pozytywnie sa tez oceniane na portalach (wystarczy wpisac w google), ale pamietam jak jeden sprzedawca nie do konca podzielal moja opinie uzasadniajac na swoj sposob. Poruszylismy tez inny temat i jak sie okazalo tez sie nie zgadzalismy i ok, kazdy ma swoje zdanie. Wiesz o co chodzi, ja juz nauczylem sie dzielic wszystko na pol, a i tak koncze odsluchujac osobiscie.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lepiej jak sie ma sygnaturke to wtedy mozna zadawac pytania do uzytkownika odnosnie posiadanego sprzetu..

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry