Jaki godny polecenia soundbar?

luck76

Well-known member
No tak, ale chora sytuacja dla mnie i tak…
tak jak napisał @conqest1 śpij spokojnie, a raczej spokojnie delektuj się treścią. Masz świetny TV i bardzo fajny soundbar, szkoda czasu na pierdoly - jeśli gra i nie czujesz że coś jest nie tak z dźwiękiem czy obrazem odpuść :)
To co piszesz, uświadamia mnie tylko, że dobrze wybrałem swój sprzęt - nigdzie nie wyświetla w tv statusu odbiornika dźwięku - mam tylko info że gra system audio albo jak przełączę telewizor albo sparowane słuchawki :) podobnie z obrazem, żeby zobaczyć jaki tryb, trzeba wysupłać ustawienia i wtedy widać czy zwykły HDR czy DV :) ewentualnie włączuć menu informacyjne wówczas masz jeszcze info przy zwykłym HDR nt przestrzeni barwowej

Eraeste1

Member
Może pomożesz w tym temacie;

Eraeste1

Member
No w porządku, ale jakiegoś badziewia też nie chce w sensie żeby mi obraz czy dźwięk nie zakłócał więc - możecie coś polecić co Wy np macie?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Badziewie kupisz za 6zl na bazarze, bo i takie są które niczym się nie różnią od certyfikowanych w kwestii parametrów, gorzej, że może rozlecieć się w rękach, dlatego bez zbędnych dyskusji nt. wyższości jednego nad drugim, może być Hama. Mam ich kilka, podobnie jak tanie i te za grube siano firmówki. Różnic zero.

Eraeste1

Member
W porządku to ostatnie pytanie czy wszystkie kable 2.1 zawierają wsparcie dla: HDR, eARC, CEC, VRR, QMS, ALLM i QFT oraz kanał: Ethernet?, bo na niektórych z nich (opakowania czy w spisie) nie pisze tego…

luck76

Well-known member
W porządku to ostatnie pytanie czy wszystkie kable 2.1 zawierają wsparcie dla: HDR, eARC, CEC, VRR, QMS, ALLM i QFT oraz kanał: Ethernet?, bo na niektórych z nich (opakowania czy w spisie) nie pisze tego…
Belkę na eARC mam po zwykłym hdmi 1.4 z Ikea :) chodziło o to żeby był biały i od ręki w sklepie :)
Na Amazonie na BF 2.1 z certyfikatem za 25 złotych kupisz :)

Eraeste1

Member
Kupiłem dwa kable i jest ok, tylko mam pytanie odnośnie kabla, który Wam pokazuje na zdjęciu te takie wykręcenia w niektórych miejscach jest to powód do niepokoju czy olać to?

Attachments

• IMG_7788.jpeg
    IMG_7788.jpeg
    1,5 MB · Wyś: 30

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przecież to jest oplot termokurczliwy, wszystko ok.
Swoją drogą mam tego AudioQuesta.

Ten Twój to jest HDMI? Co on taki gruby, niczym wijący się pyton. Producent chyba był na targach AS ; )
Jakiś czas temu kupiłem HDMI optyczny 2.1, jakieś 15m, cieniutki niczym nitka spaghetti.

Eraeste1

Member
Tak to hdmi 2.1 3m

Takie ma pudełko,

To dobrze, ciekawe czemu tylko ten oplot, w niektórym tak się pokręcił-tak nie dolega ściśle…

Attachments

• IMG_7792.jpeg
    IMG_7792.jpeg
    102,6 KB · Wyś: 30

Eraeste1

Member
Panowie podpowiedzcie co powinienem mieć wybrane w ustawieniach tv (LG) mając podłączonego soundbara za pomocą hdmi eARC

Ustawienia dźwięku DTV:

-mpeg
-Dolby digital
-Dolby digital plus
-he aac
-auto

Synchronizuj obraz i dźwięk:

-opóźnienie urządzeni HDMI (ARC)
-Bypass

Wybierz format audio sygnału wejściowego HDMI:

-Bitstream
-PCM

Dzieki

Eraeste1

Member
Wracam znów do Was, ostatnio zaniepokoił mnie szelest dziwny i doszedłem do wniosku, że robią to najprawdopodobniej górne głośniki…

Wykonałem reset soundbara, najnowsze oprogramowanie wgrane wszystko ok podpięte… i nadal to samo…

Co to może być wg Was wrzucam filmik
(Nie wiem czy nie reklamować)

Na kamerze to słychać z bliska , ale jak się siedzi kilka metrów to słychać to w tle po pewnym czasie…

Eraeste1

Member
Już tego nie chciałem pisać… (odnośnie pecha)

Słychać to z bliska jak się głowę przystawi do belki, ale co ciekawe z około 3 metrów też to idzie usłyszeć (w zależności od scen-dźwięków) i tak właśnie było w naszym przypadku nagle zorientowaliśmy się, że coś tak szeleści i podszedłem do tej belki dostawiłem ucho i słyszę jakiś zniekształcony głos i to było to… hehe

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jakie podajesz źródło audio, na każdym jest to samo, czy tylko na upmixie - czyli sygnał stereo, a któryś tryb surround dorzuca do tych głośników?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Załącz materiał audio który wykorzystuje wszystkie glosniki, czyli tutaj pewnie to będzie coś z atmosem skoro są to górne (nie wiem jak to jest tutaj rozwiązane) i wówczas będziesz wiedział. Jak będzie czysty sygnał, to będziesz wiedział, że tryb upmix w swoim dsp wprowadza jakiś szum.
W ogóle sprawdziłbym na różnych sygnałach.
Być może na którymś sobie nie radzi i tak upmixuje.

Ew. jak tam jest jakiś tryb "all channel" który załącza wszystkie głośniki z trybu stereo, ale bez efektów. Chociaż wątpię, żeby w soundbarze było coś takiego.

To tak na logikę, od tego bym zaczął.

Do góry