LG SC9S o ktorej piszesz, byla za 1259 pln w kilku sklepachJaką belkę LG sprzedawało za tyle…?
Mam fidelio b97. Dosc uniwersalna belka, do filmow dobra a i do muzyki akceptowalna. Popatrz tez na Bowers and Wilkins Panorama. A moze 2 kolumny aktywne typu Audio Pro A28?miałeś do czynienia z Fidelio philipsie , że mówisz że gra dobrze?,
Armanig - słyszałem belki ze subami, ale te skrzynki w większości to kolosy…, i bas był wtedy owszem (np jbl 5.1) , ale też niektóre zestawy mimo skrzynki grały kiepsko, wręcz żenująco
Szukam, jakieś alternatywy nie mam za wiele miejsca na kwadratową skrzynkę basowa (prędzej prostokątna) , a najlepsze rozwiązanie to 1 urządzenie i skupiłem się na samej belce z wbudowanym subwooferem- chociaż boję się , że to może być chwyt marketingowy tylko, nie zależy mi na dudnieniu, ale jednak żeby bas był i oczekuję tego od takiej belki.
Doszedł soundbar Philips i polecam. Czuć dźwięk przestrzenny jak w kinie
(szczególnie boki, góra dół , wprost mniej tyl) w materiałach atmos itd.
a bas jest wystarczający kompletnie nie potrzebuje skrzyni.
Sprzęt super 1 belka a wiele zastosowań i o to mi chodziło, dzięki za poświęcony dla mnie czas. Może mój wybór komuś pomoże po tym co napisałem.
Problem i dyskusja zaczyna się wówczas, jak ktoś wychowany na przyzwoitym sprzęcie pełnozakresowym, zastanawia się nad przejściem na grajbelkę i pyta o opinie.
Warto wówczas napisać uczciwie gdzie się kończy pasmo, co potrafi, a co wytnie. Czy gdzie i jaka to będzie lokalizacja dźwięku.
Po za tym każdy ma inne oczekiwania. Nie poleciłbym żadnej grajbelki komuś, kto ma mocno budżetowe KD 5.1 i oczekuje lepszych wrażeń, ale też nie wciskałbym każdemu wielkich skrzyń, atmosów sufitowych, wiercenia, amplitunerów i tego całego majdanu, bo wiem, że nie ma aż takich potrzeb, a być może nawet nie doceni.
Witam,[cut]
Zawsze powtarzałem, że lepszy dobrze zestrojony soundbar+sub, jak dudniące byle jakie KD 5.1
To jest w ogóle osobny temat i myślę, że Ciebie może dotyczyć.
No chłyt marketingowy, a jak sobie to wyobrażasz? Myślisz, że taki Atmos w soundbarze wygeneruje Ci z małej belki kroki na suficie?
Są konkretne sceny filmowe, gdzie szybko można sobie uświadomić o czym piszę.
Owszem, jakiś tam efekt surround uzyskasz, ale to nigdy nie będzie miało nic wspólnego z założeniem dzwięku wielokanałowego.
Dlatego nie raz pisałem, że lepiej kupić 5 małych niezależnych kolumienek + suba z zestawu i fizycznie rozstawić. W DD/DTS, będziesz miał o niebo lepszą lokalizacje, jak z belki z kilkunastoma głośniczkami i logosami Atmosów czy DTSx.
Jak chcesz belkę, to z subem i najlepiej z tylnymi surroundami.
Po za Bose, masz jeszcze LG, Sony czy Samsunga. Każdy z nich może być ok.
Podjeżdż chociażby do sklepu, pełno tam tego. Zapodaj jakiś zróżnicowany materiał audio i oceń.
Nic więcej się tu nie dowiesz.