Witam
Witam wszystkich, jak pewnie wiekszosc mam problem z wyborem tv.
Moje zalozenia to głównie ogladanie tv z UPC [sporo TVN24 - gdzie caly czas jest logo i pasek na dole ekranu) , sporadycznie film w HD, pokoj jakies 20m^2, okno po prawej od poludnia, na wprost TV, odleglosc do tv jakies 3-4metry, ogladam raczej jak jest ciemno, lub w dzien "zza rolet".
Jezeli chodzi o multimedia (kompatybilnosc plikow itd ) to miłoby bylo zeby odczytywalo podstawy jak divx (700mb)z napisami, zdjecia itp (docelowo i tak ma byc PC z WM) bardzo wskazany youtube i takie gadzety jak wiadomosci w formie apletow
Telewizor ma byc podpiety pod amplituner - na 99% yamahy
Mimo ze mi to srednio potrzebne to za 3d będą dodatkowe punkty
Nie jestem koneserem ktory znajdzie kazdy smaczek obrazu, natomiast jakis czas temu kupilem plazme LG 42" jeden z nizszych modeli zeszlego roku i to co mnie drazni to:
- odkad przeczytalem o bzyczeniu to zauwazylem ze jest - ale bez tragedii
- po okolo 9 miesiacach na czarnym tle podawanym na tv widze wspomniany wypalony pasek TVN24 - jak wspomnialem przez gro czasu ogladam ten program
- brak wyjscia audio innego niz po zlaczu optycznym
- brak yt i podlaczenia do sieci
- mocno odbijajaca matryca
- w trybie eko widac czasami jak zmienia sie intensywnosc podswietlenia
Rodzice maja jakis niezly model panasonica ktory ponoc uchodzi za wzor w kategorii obraz, ale interface i mozliwosci multimedialne to sredniowiecze, wspomniany LG stoi duzo wyzej.
Moje typy to:
LG 50PZ570S - slabe doswiadczenia mam z LG, tanie okulary 3D, ponoc moj przypadek wypalajacego sie loga to ich domena
Samsung 51d69000 - na razie lider, w bonusie ten wspomniany dodatkowy cal, minusy ponoc glosne bzyczenie (chociaz skoro LG w sypialni nie przeszkadza to i ten w salonie pewnie nie bedzie), wifi, duzo multimediów przegryza, drogie okulary, smukly. Na stronie wyczytalem ze nie ma filtra czerni, szczerze mowiac odpowiednik, któy go ma jest o ponad 1,5kpln drozszy wiec odpada. Jezeli to wplywa tylko na bardziej wyrafinowana czern to nie ma znaczenia dla mnie, jezeli na ilosc odbic na matrycy to juz tak - czy moze ktos sie wypowiedziec ?
Lub tez jakis panasonic, gdzie trzeba sie bedzie pozegnac z milym interfacem ale cieszyc sie topowym obrazem.
Czy jest jakis model do 4kPLN o ktorym powinienm poczytac?
A moze jest jednoznaczny zwyciezca sposrod tych ktore podalem?
Z góry dzieki za informacje