HK 3490 , Marantz 5004,6004 do 14m2

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
krzysiek1980@
Witam a Ty jak byłeś na odsłuchach to miałeś we falc-u nagrania ,czy płytę cd do testów zabrałeś , bo czasem salony mają swoje płyty z określoną muzyką , dokładnie zgadzam się ,że wzmacniacz pokroju 326 to już dobry sprzęt na początek drogi z audio - stereo , wiem też iż są salony które wypożyczają sprzęt do indywidualnych prezentacji w domu , na czas chyba 48 godzin odpłatnie , nawet 2 systemy można posłuchać warunkach realnych w domu i sprawdzić akustykę i wpływ innych czynników , zawsze to wiarygodny odsłuch tylko , wiesz jak to jest , w pośpiechu uszkodzisz kartony, albo porysujesz przypadkiem i obciążają cię kosztami .
Co do Music Hall to chyba konstrukcja tańsza ,rekomendowanych dość drogich wzmacniaczy Creek ,ale może się mylę .Natomiast co do marki CA to słuchałem niski model i jak pisałem bardzo dużo góry i środka ,mało dynamiki w przekazie , bas niższego kompletny bark ,być może modele wyższe grają dobrze również w dolnym zakresie ale dla mnie za jasno grające urządzenia .
Jeden z użytkowników z tego forum ma nad system i tagi platinum i bardzo je chwalił ,ale jak wiesz to kwestie subiektywne .
Jest w tym jedno ale.. wzmacniacz i kolumny o których piszemy jak już doszliśmy do wniosku wymagają rzetelnego źródła i formatów ( cd, dac zew. , odtwarzacz sieciowy - falc, aple, cd itd.) - tu mam największy problem bo na odsłuchu jak mi podłączą cd za 2 tyś IC za 300zł to będę miał uśmiech długo ,ale jak ten sam system wykorzystam i moje mp3 to może być lipa , a ściągniecie wszystkiego od początku to nie realne , byłem w MM i patrzyłem na płyty cd i z mojego repertuaru prawie nic nie znalazłem , a w sieci też nie znalazłem za wiele portali gdzie jest sporo muzyki którą mam już w mp3 , chociaż wydaje mi się że 320kb/s zgrywane z płyt to powinno być ok zobaczymy u mnie wąskim gardłem będzie format bo źródło bym sobie zbudował w oparciu o transport + zew. dac.

P.S ciekawe czy jeszcze jacyś użytkownicy ,osoby które słuchały wzmacniacze wypowiedzą się

Co do dekodera N ki. Jak będziesz brał to celuj w turborecorder 500GB lub teraz jest też chyba 1
TB, bo ja mam ten recorder 250GB i ogólnie nie narzekam, ale lubi się przywiesić, czy momentami od wciśnięcia jakiegoś klawisza trzeba czekać 10sek. jak coś przeskoczy. Na odsłuchy brałem swoje płyty CDAudio zgrywane z plików FLAC. Ja słuchałem CA Azur 350 i 540, w obu przypadkach brzmienie było ładne ale za mało dynamiczne i takie subtelne/delikatne. Brakowało mi pazura. Dokładnie tak jak piszesz. Odsłuchy odbywały się w specjalnie adoptowanym pomieszczeniu, na dobrym CD, kablach itd., a w domu może się okazać że ciut inaczej to wszystko zagra, ale pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Mnie też to boli, bo jak kupiłem ampli do KD byłem bardzo zadowolony. Po pewnym czasie zaczęło mi brakować lepszego stereo, więc kupiłem wzmak i również jestem zadowolony. Ale teraz pasowałoby kupić jakieś CD lub DAC i lepsze kable, żeby to brzmienie jeszcze bardziej poprawić. Takie błędne koło i ciągłe zbieranie kasy na coś droższego i lepszego. Gdybym z góry postanowił że kupuję stereo lub KD, to z bogiem sprawa i mniejszy koszt lub lepszy sprzęt. Ale mnie naszło że chcę i KD i stereo, więc kasa dużo wyższa. Praktycznie za tą kasę co już wydałem miałbym fajny zestaw do typowego stereo.

gonzo2000

New member
Ok dzięki ale wiesz mnie chodzi o sprawę jakości obrazu , niż funkcjonalność na razie jestem w kablowce i mam dekoder HD ,ale jakość obrazu "średnia " jak to w kablówkach i tanich dekoderach .
Co do zakupów to spokojnie masz czas w miarę możliwości finansowych na pewno sobie dokupisz lepsze źródło , jak lubisz grać w gry to ps3 możesz kupić dzisiaj już dość tanio ,aha pisałeś że brak miejsca fakt , co do kwestii CA to jak najbardziej wzmacniacz do małych składów jazzowych , blusa, rocka symfonicznego się nadaje dobrze ,ale jak ktoś lubi więcej masy i miękkości w basie to chyba nie ta filozofia brzmienia , paradigm kolumny o wysokiej skuteczności jak klipsche , dynamiczne , ostrzejsze do rocka i pochodnych , dużo słucham chillout, cafe del mar to kompilacja elektroniki, instrumentalnej i trochę szybszych bitów , także myślę że MA i ROTH to będzie ten kierunek w tych pieniądzach .Jeszcze z kolumn o łagodniejszym brzmieniu ale cena też wyższa około 1,4 tyś za 1 sz. to Xavian Primissima v2 monitor .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jesli chodzi o jakośc obrazu to nie ma znaczenia jaki dekoder wybierzesz, bo przecież sygnał idzie cyfrowo i jakośc zależy od nadawanego sygnału przez platformę. Miałem kiedyś analogową Multimedię i po przejściu na N-ke to nawet nie ma co porównywać. Acha, bym zapomniał. Jak będziesz brał N-ke to kup sobie antenę sat. co najmniej 80cm i dobry konwerter. Możesz kupic konwerter Twin, żebyś mógł od niego 2 kable antenowe pociągnąć. Wtedy możesz oglądać inny kanał i nagrywać też inny, lub puścić na multiroom.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

gonzo2000

New member
Sorry źle się wyraziłem nie jakość w sensie zakłóceń , słabego sygnału bo dokładnie SD/HD jest pod tym kątem ok, ale mnie chodzi i jakość " odwzorowanie kolorów , paleta barw " nie wiem czy jaki tv posiadasz ile cali itd, ale różnice są w klasie tunerów HD SAT które mają możliwość korzystania z kart n-ki , natomiast może faktycznie w dekoderach cyfry+,n-ki może być poziom ten sam jakości komponentów , bo masz dekoder z możliwością nagrywania z dyskiem , a na pewno tunery sat posiadające moduł CAM - można wykorzystać kartę n-ki są droższe ale dają lepszy obraz , z racji cpu , komponentów , lepszego oprogramowania , ale odbiegam do głównego tematu , spoko .

Ostatnia edycja:

gonzo2000

New member
krzysiek1980@ mam nadzieję że się nie obraziłeś z tymi dygresjami o jakości tunerów/dekoderów , ale to off top i już zakończyłem , w końcu chodzi mi o stereo .
pozdro

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Spoko:) Niby o co się miałem obrażać? Ja nie siedzę w sprzęcie Sat., więc możliwe że masz rację z tymi dekoderami. Praktycznie to miałem w swoim mieszkaniu 2 lata kablówkę i teraz mam od roku N-kę, i na tyle się kończy moja wiedza jesli chodzi o platformy i ich sprzęt czy jakość:)
Pozdrawiam

WiTT

New member
Bez reklam
gonzo2000 napisał:
P.S ciekawe czy jeszcze jacyś użytkownicy ,osoby które słuchały wzmacniacze wypowiedzą się
no jak nie jak tak :D

krzysiek1980@
Jeden z użytkowników z tego forum ma nad system i tagi platinum i bardzo je chwalił ,ale jak wiesz to kwestie subiektywne .
o hehe, to chyba o mnie hihi :D
Tak, tak pisałem, piszę i będę pisał. Fantastycznie mi się ten zestaw zgrał. Mam zarówno ampli jak i wzmaka NAD i oba świetnie miotają tymi kolumnami, aż się chce słuchać. Zarówno cicho i spokojnie jak głośno i dynamicznie.
Co do TAGA, to wiadomo, jeden model nie świadczy o całym asortymencie. Ja mam z serii Platinum, a ta im skubana wyszła jak mało komu.
Niestety miałem (nie)przyjemność słuchać Tagi chyba 606 w zestawie z Pionkiem u znajomego..yh, no d*py nie urywa jak by to Chylińska powiedziała.
Seria najwyższa Platinum jest wyjątkiem, czymś innym niż niższe i nawet nie ma co patrzeć przez ten pryzmat. Aha, jeśli rozważać, to moim zdaniem Platinum v2. F-60 lub F-100.
Poszukaj tutaj na forum wątku w którym sporo napisaliśmy o naszych odczuciach z innym kolegą. Nie jestem odosobniony w tych poglądach :)

gonzo2000 napisał:
Jest w tym jedno ale.. wzmacniacz i kolumny o których piszemy jak już doszliśmy do wniosku wymagają rzetelnego źródła i formatów ( cd, dac zew. , odtwarzacz sieciowy - falc, aple, cd itd.)
I tu powiem Ci - święte słowa. Wiele osób pisze że FLAC lub 320kb mp3 wystarcza, ja odwrotnie. Nagrywałem FLAC na CD nawet, i jest strata na jakości, żebym nie wiem co robił. Odpuściłem sobie słuchanie w tych formatach, zostałem tylko przy CD. A teraz uczę się jakby tu płytki z zagranicy zamiawać (ebay, amazon etc.) których próżno szukać u nas.

gonzo2000 napisał:
dużo słucham chillout, cafe del mar to kompilacja elektroniki, instrumentalnej i trochę szybszych bitów
Lubię produkcje m.in. z wytwórni Armada, bardzo ciekawe kompilacje z tych gatunków wypuszczają. Jak będziesz miał oryginał CD, porównaj sobie ze ściągnietym mp3/flac, ciekawe co powiesz ;)
I ten rodzaj muzyki sprawdza się też u mnie :eek:k:

Dobra, kończę bo się rozpisałem :D
Pozdr.
WiTT

gonzo2000

New member
Krzysiek1980@ spoko cieszę się że jest ok , natomiast co do odtwarzaczy strumieniowych to są już z bezprzewodową transmisja ,tylko problem chyba z tym jak Twój wzmacniacz to odbierze z av do kina nie ma problemu ,ale wzmacniacze to już co innego .
Ale to wszystko jak już pisaliśmy pomnaża koszta .
pozdro

gonzo2000

New member
WiTT@ dzięki za zainteresowanie tematem , przeglądałem Twój wątek , no i jak najbardziej mogli skonstruować dobrą , wartą tych pieniędzy serię kolumn. Tylko ja mam niecałe 14m2 nawet wychodzi 13m2 ( jak dobrze pomierzyłem ) a patrząc na gabaryty to są kolumny F 60 już na lokum wydaje mi się ponad 17m2 , ale gratuluję wyboru i radości z muzyki , co do płyt to w Polsce ciężko dostać w mojej muzyce albumy , a z kupowaniem na ebay ,amazon też nie mam doświadczenia , słuchałeś może koncertów w DTS MA - bo masz też av NAD jak brzmią koncerty muzyczne fakt , są drogie ale system masz wart inwestowania w takie nośniki .
pozdrawiam

WiTT

New member
Bez reklam
Tylko ja mam niecałe 14m2 nawet wychodzi 13m2 ( jak dobrze pomierzyłem ) a patrząc na gabaryty to są kolumny F 60 już na lokum wydaje mi się ponad 17m2
Myślę że będzie w sam raz z tymi F-60. Mają BassReflex z przodu więc łatwo je ustawić. Jak dobrze zapewnisz akustykę pomieszczenia (brak gołej podłogi, ścian etc.) to odwdzięczą się pięknym dźwiękiem i przyjemnością ze słuchania.

gonzo2000 napisał:
słuchałeś może koncertów w DTS MA - bo masz też av NAD jak brzmią koncerty muzyczne fakt , są drogie ale system masz wart inwestowania w takie nośniki .
Tak, zakupiłem BluRay George Michael Live In London (jedyny swoją drogą jego koncert na płycie) ze ścieżką DTS-HD Master Audio.
Nie odkryję Ameryki jeśli napiszę że wgniata w fotel :) bardzo dobrze stworzona płyta, precyzja i dopieszczenie w każdym elemencie.
Innym przykładem też jest film BluRay IronMan 2, również ze ścieżką DTS-HD Master Audio. Tutaj bardzo słychać różnicę pomiędzy DD5.1 z polskim lektorem a oryginalną DTS-HD MA. Jakby się było na innym filmie, taka różnica.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Myślę że będzie w sam raz z tymi F-60. Mają BassReflex z przodu więc łatwo je ustawić. Jak dobrze zapewnisz akustykę pomieszczenia (brak gołej podłogi, ścian etc.) to odwdzięczą się pięknym dźwiękiem i przyjemnością ze słuchania.

Tak, zakupiłem BluRay George Michael Live In London (jedyny swoją drogą jego koncert na płycie) ze ścieżką DTS-HD Master Audio.
Nie odkryję Ameryki jeśli napiszę że wgniata w fotel :) bardzo dobrze stworzona płyta, precyzja i dopieszczenie w każdym elemencie.
Innym przykładem też jest film BluRay IronMan 2, również ze ścieżką DTS-HD Master Audio. Tutaj bardzo słychać różnicę pomiędzy DD5.1 z polskim lektorem a oryginalną DTS-HD MA. Jakby się było na innym filmie, taka różnica.

A jakie WiTT masz BD, jeśli można zapytać, i jak się sprawuje? Też by mi pasowało wkońcu wymienić te DVD na jakiś BD.

WiTT

New member
Bez reklam
Jak w podpisie, NAD T567 :) Chciałem T577 ale skończyły się w sklepie którym kupowałem, a nie mogłem czekać, więc "zadowoliłem się" T567 ;)
I uważam że był to wyśmienity zakup. Obraz i dźwięk na najwyższym poziomie. Teraz nawet i żona powiedziała, że przy zwykłym DVD widzi różnicę po upscalingu :)
Ale BluRay Disk to przede wszystkim dodatkowa przestrzeń na dźwięk, jak wyżej opisane choćby DTS-HD MA. I tu się zaczyna magia i bajka.
Teraz uważam że T567 bardzo jest zgrany z T748. Podręcznikowa para.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No ale kosztuje też niemało:wink: Za taką cenę to mógłbym kupić OPPO, też bardzo chwalony. Ja pewnie się kiedyś wstrzelę w coś dużo tańszego...no chyba że w Lotto trafię:) To wtedy wymienię mieszkanie, zestaw stereo i do KD, oraz kobitę.

gonzo2000

New member
Ja też uważam ,że NAD kolegi WiTT to wysoka już półka tylko mając taki BD jeszcze trzeba zebrać pokaźną kolekcji filmów BD czy też koncertów 5.1 z dobrym dźwiękiem DTS HD a to koszt nie mały jak patrzyłem np. w takim MM to jest wybór filmów ale z koncertami muzycznymi już mniejszy wybór ale ceny dalej wysokie nie wspominając o technologii 3D , no i chyba kolega WiTT pomyśli na przyszłość nad większym tv płaskim bo 32 " trochę mało jak na taką wypasioną konfigurację kina.

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
To wtedy wymienię ... oraz kobitę.
A myślałem że to akurat jest bezcenne :razz:

gonzo2000 napisał:
no i chyba kolega WiTT pomyśli na przyszłość nad większym tv płaskim bo 32 " trochę mało jak na taką wypasioną konfigurację kina.
Hehe, brawo za spostrzegawczość. Tak, w przyszłości pomyślę nad rzutnikiem podwieszonym pod sufit oraz ekranem opuszczanym, tuż przed TV zawieszonym na ścianie. Ew. jeszcze myślałem alternatywnie o Sharp LC60LE635E. Ale to dalsze plany. Narazie szykuję się do pampersów :razz:

gonzo2000

New member
WiTT @ więc gratuluję potomstwa ,zawsze i rodzina skorzysta z kina ,dziecko jakaś bajka , żona serial obejrzy , a Ty muzyka i filmy , koncerty , dla każdego coś miłego jak to mówią ja niestety muszę mierzyć w urządzenia z niższego pułapu cenowego , przy moich potrzebach to ten zacny NAD BD by się kurzył bo rzadko bym oglądał film ( z tego co widziałem w MM ),dlatego idę w stronę tylko stereo .

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
Dzięki za życzenia :eek:k:

Proszę bardzo stereo:
1) Wzmak: NAD C326 lub C356
2) CD: C515 lub C545/546
3) Kolumny: TAGA Platinum v.2 F-60
Kabelki wg uznania.
Tuner opcjonalnie wg uznania.

Obiecuję - zagra to :)

gonzo2000

New member
dzięki , C326 no ponad 2 tyś ale ok jak będzie warto 356 już nie na mój budżet i chyba nie te aspiracje to ma być pierwszy mój system tak więc ramy cenowe mnie zobowiązują do pewnego segmentu , z tą tagą to też jak wiesz nie jest to marka powszechna i dostępna w większych miastach .
Czy dobrze dostrzegam ,że kolega WiTT nie lubi za bardzo mark 'Hk" jak to bywa "jeden woli jabłko drugi pomarańcze "

gonzo2000

New member
WiTT no powiem ,że to podświetlanie gałki głosu w HK 3490 trochę to szpeci ,ale chyba pomyśleli że można to wyłączyć , ten styl określają jako industrialny , NAD to powrót do Vintage ,ale to ma grać , stylistyka to kwestie indywidualne .

Do góry