HK 3490 , Marantz 5004,6004 do 14m2

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No mnie jakoś wygląd NAD nie leży. Jeszcze model najniższy c316, jako tako wygląda ale już wyżej denerwują mnie te załamania. Kwestia gustu. Najbardziej mnie dziwi kolorystyka NAD - tytan i grafit. Nijak to pasuje to do innych komponentów audio, bo ani to typowo srebrny ani czarny. Ale dźwięk naprawdę super.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

gonzo2000

New member
krzysiek1980@ Ty dopiero jesteś na etapie zbierania albumów muzycznych ,czy już masz pokaźne zbiory ,bo jeśli masz szybkie łącze to falc jest w sieci kwestia szukania , eksplorowania sieci ,albo zostaje jak poleca kolega WiTT kupować zamawiać przez ebay itp. płyty cd.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No ja już mam trochę płytek. Ok 70 płyt z MP3 i tyle samo albumów z muzyką FLAC zgraną jako AudioCD. Do tego też koncerty na DVD. Ściąganie muzyki to tylko kwestia wyszukania, bo mam internet 10Mb bez limitów. Jak kiedyś kupię sobie CD lub zewnętrzny DAC to pewnie się kupi parę oryginalnych płyt, chociażby dla porównania, ale teraz to jest trochę bez sensu bo DVD i tak mi ograniczy potencjał takiego nagrania.

gonzo2000

New member
no to pogratulować 70 płyt dvd jak rozumiem to razy 200 -300 MB mp3 tyle waży w głowię się kręci nie lepiej Ci kupić pojemny dysk 2TB i zgrać sobie to ja mam tylko około 15 płyt dvd-r nagraną muzykę , nie gubisz się w tej potężniej dyskografii , to teraz ile by to pochłonęło zasobów finansowych jak być chciał kupić płyty -cd , drugi sprzęt mógł byś sobie sprawić .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie, na DVD to mam tylko koncerty. Te 70 płyt zarówno z MP3 jak i AudioCD mam normalnie nagrane na płyty CD. Mój odtwarzacz nie widzi MP3 nagrywanych na DVD, już nie mówiąc o DVDAudio. Tak więc samych MP3 mam ok. 42GB + płyty Audio. Ale ci powiem że już nie mam co ściągać. Teraz ta muzyka co leci mnie się nie podoba, a ze starych utworów mam już większość. Czasem siedzę sobie i myślę co tu jeszcze można ściągnąć i brakuje mi pomysłów. Dzisiejsi wokaliści to teraz są a za rok już ich nie ma. To nie to co kiedyś: Europe, Bon Jovi, U2, Scorpions, Queen itd. Zawsze na czasie:) Jak szukasz fajnego programu do kolekcjonowania płyt audio i mp3 to polecam Where Is It.

gonzo2000

New member
Znam ten program jest takich parę dobrych ,co do repertuaru to całkowita zgoda , ja też mam ponagrywane i szukając dzisiaj nic ciekawego nie znajduję raczej komercyjna muzyka , dla mas niby napisane chillout a to koło chillout nie stało , takie kompilacje dla zarobienia szybkiej kasy , także jak bym miał we flac-u szukać swoich wykonawców , albumów to dłuuugo bym szukał i chyba za dużo bym nie skompletował , nie wspominając jaka posucha jest na nośnikach BD koncerty w DTS MA teraz jest moda na 3 D bajki i hity takie czasy .

Krzysiek a słuchałeś może elektroniki yamahy wzmacniacza lub amplitunera stereo na odsłuchu ?

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Niestety, nie miałem okazji. Z Yamahy na innych forach przeważnie polecane są starsze/wyższe konstrukcje. Tego producenta to miałem kiedyś leciwy amplituner do KD Rx-v 430, i do tej pory mile go wspominam. Z tego co pamiętam to chyba Krzysztofradio na odsłuchu wzmacniacza testował też jakiś model Yamahy.

gonzo2000

New member
Ok, w końcu to też nie dobrze słuchać w krótkim czasie tylu urządzeń bo mętlik się zrobi .
Ja wiem na pewno takiego wysokiej klasy BD nie kupię ,to już wiem natomiast chcę posłuchać hk 3490, nad 326, marantza 6004, music hall, AA MAP 105 , Xindac A-06 , zobaczymy jak będzie .
Kolumny : MA BX 5 , RX 2 , Magnaty Quantum podstawkowe .

A miałeś może kiedyś kontakt z tonsilami siesta ?

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie słuchałem, bo kiepsko z odsłuchem Tonsila. Słyszałem że bardzo dobre konstrukcje, podobnie jak Maestro II 180. Tylko ciekawe jak jest z serwisem? A w jakim mieście miszkasz?

gonzo2000

New member
Serwisem to chyba nie powinno być problemu inaczej napiszę w sensie dostępności do przetworników , bo najczęściej palą się wyskotonowe , rzadko zwrotnica się uszkodzi , ja z dolnego śląska z okolic Oławy .
W ogóle tego posłuchać nie można i tu jest problem .

gonzo2000

New member
Dzięki ale ja znam te sklepy no w jednym z nich już słuchałem CA azura , żaden z nich nie zajmuje się sprzedażą tonsili .
To są salony które nawet nie sprzedają już nawet HK , raczej nastawione na marki wyższego hi-fi NAD, ARCAM, CA,ANTHEM,LINN po prostu lepszy zarobek mają .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Dlatego tak jak napisałem, z Tonsilami jest problem zarówno w odsłuchach jak i do kupienia na miejscu w salonie. Nie mam pojecia jak to jest z dystrybucją i serwisem tych produktów? Czemu nie są promowane? Pewnie Blackninja by coś wiecej mógł w tym temacie powiedzieć.

gonzo2000

New member
Chyba słabo z ich marketingiem i kłopoty z wejściem na rynek bo na to trzeba funduszy , są w końcu inne marki które można posłuchać .

WiTT

New member
Bez reklam
Gonzo, pisałeś coś o podstawkowcach? No nie wiem czy do Twojego metrażu to udany pomysł. Ja bym jednak w podłogowe celował.
W temacie nagrań dorzucę od siebie ze mam teraz juz tylko płyty oryginalne CD/DVD/BD. o! :)
A Tonsil zdaje się ze miał reorganizacje i od tego czasu podnieść się nie może. Dobrych opinii jak na lekarstwo o teraźniejszych produktach.

gonzo2000

New member
WiTT tylko ,że jest jedna ważna cecha monitorów są łatwo ustawne i mają lepszą scenę muzyczną w cenie tych samych podłogówek .

gonzo2000

New member
Dobra Panowie zobaczymy jak to będzie w końcu stereo to hobby są jeszcze inne sprawy ,dzięki którym można myśleć o stereo .
Fajnie że są osoby co mają coś ciekawego do powiedzenia i tym się dzielą z innymi .
Przemyślę , odsłucham w miarę możliwości i wtedy będę wiedział więcej .
P.S
jutro mecz ciekawy we włoskiej serie A a od wtorku mecze grupowe L.M. jak by ktoś nie pamiętał .

pozdro

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
WiTT praktycznie to właśnie monitory by się lepiej sprawdziły w naszych małych metrażach. Ja też sawsze wolałem podłogowe, ale niejedne podstawkowe mogą zawstydzić takie podłogówki. No i jak napisał gonzo2000 są łatwiejsze do ustawienia oraz można uzyskać lepszą scenę. Jak słuchałem wzmacniaczy to na ok 20 mkw gość mi podłączył B&W 686 i naprawdę ładnie dawały, niczego nie brakowało. W drugim salonie ok. 100mkw, otwarty i jedynie wydzielone miejsce na odsłuch miałem okazję posłuchać Paradigm Monitor 9v.7 oraz monitorów MINI v.7 i również monitory świetnie zagrały. Sam sprzedawca powiedział że prywatnie ma takie Paradigm w salonie 16 mkw i basu jest aż nadto. Tak więc monitory to tez nie jest złe rozwiązanie. Mnie kiedyś podstawkowe kojarzyły się z małymi kolumienkami efektowymi, ale przecież są i takie co wazą po 8 kg. Kwestia miejsca i wyboru:) Acha, WiTT mam takie pytanie do ciebie. Czy faktycznie słychać sporą różnicę między oryginalnymi płytami CD a tymi nagrywanymi z plików FLAC? Ostatnio nawet patrzyłem na Allegro i można za 25zł kupić oryginalne płyty niezłych zespołów.

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
Ja nie twierdzę że monitory grają mocno gorzej. Jedynie trzeba o wiele więcej poszukać, nie ma zbyt dużo dobrych monitorów w tej cenie. Z ustawnością to też trzeba uważać. Żeby nie wstawić w regał i dziwić się że nie gra. One też lubią oddychać, zwłaszcza jeśli maja tylny BR. Najlepiej ustawić na standach. W sumie cenowo okaże się tyle co niezła podlogowka. Przecież nikt nie każe ciągle grać głośno :)
To w takim razie z podstawkowych zobaczyć warto Tagi Platinum B-40.

CD/FLAC - miałem flac najnowszego Nightwish, nagrałem, a potem kupiłem CD (skoro się podoba trzeba kupić). No i jest zdziwko, CD gra lepiej.To samo koncert Phil Collins Finally Last Tour DVD. Miałem kopie 1:1, była fajna promocja w Saturnie, kupiłem. Ponownie lepsza jakość dźwięku.
Najmniejszą stratę jakości zauważyłem gdy robiłem kopie sam z oryginału Dire Straits, z nośnika CD HD i nagrałem na Audio CD. Tutaj bardzo ładnie wykonała się kopia.
Takie moje własne przemyślenia :)

gonzo2000

New member
Witam z tym nagrywaniem , tworzeniem kopii ,to ważne jest klasa nagrywarki , soft - oprogramowanie , ale jeżeli można dostać cd płyty za 25 zł to nie ma co się zastanawiać , nawet jak są nie perfekcyjnie przygotowane przez inż. dźwięku to w tej cenie warto , inaczej ma się sprawa koncertów muzycznych 5.1 w DTS MA HD nie wspomnę o 3D to kosztuje drogo i chyba to się nie zmieni brak popytu bo trzeba mieć tv 3D żeby efekt był nie wspominając o kinie , wracając do podstawkowych takie monitory jak focale , dynaudio mają małe gabaryty ,ale potrafią zaskoczyć basem ,ale i cena adekwatna do jakości , podałeś z serii platinum model Tagi Platinum B-40 tylko jak już pisałem problem z ich dostępnością ,wiesz jak mam jechać pół dnia na 2 godziny odsłuchu kolumn to ,sama podróż mnie zmęczy , tak na prawdę to tego jest masa konfiguracji i firm ,człowiek musiałby nie pracować nie mieć obowiązków tylko jeździć na odsłuchu , ale te co podałeś B-40 miałeś z nimi styczność , na pewno charakter brzmienia się nie zmieni w stosunku do F60 tylko z racji gabarytów będzie mniej dynamiki i bas może być mniej .

Ostatnia edycja:
Do góry