HK 347, Onkyo 605, Denon 2308

gilek1975

Member
Bez reklam
Witam, po długim oczekiwaniu wczoraj przyszło KD (podziękowania dla blackninja- wszystko extra). 6 godzin ustawiania i podłączania i tak:
1. Tuner 7018 połaczyłem z TV Euro - dobrze?
2. DVD HK37 przez HDMI do AVR347 i HDMI do TV (Toshiba 46ZF355)- dobrze? (w setup AVR mam osobno HDMI i DVD analog- co lepsze??) Przy tym ustawieniu nie mam możliwości za dużo zmian w setup ampli.
3. Jak zrobić ustawienia aby film z DVD był odtwarzany optymalnie?

Czy ktoś byłby uprzejmy i napisał mi jak to wszystko połączyć aby było jak najlepiej jakościowo i wszystko ze sobą współgrało, chodzi mi o to że np:
a) Aby TV słuchać przez ampli trzeba połączyć.......
b) aby słuchać muzyki CD trzeba z DVD do ampli........

Czy w ogóle jest jakiś schemat, który naprawdę w prostu sposób opisuje połączenie wszystkiego, np. na pilocie nie znalazłem przucisku TV, wiec jak go podłączyć tak żeby film 5.1 z cyfry leciał przez ampli.
Bardzo proszę o pomoc, bo jak na razie słuchałem tylko radia.
Dzięki i pozdrawiam

PS. TV ma 3 HDMI, ampli 2 HDMI wej + HDMI wyj. DVD - 1 HDMI wyj. ferdek -euro i jakies chinch+ sPID czy coś takiego

Ostatnia edycja:

gilek1975

Member
Bez reklam
Blackninja - dziękuje bardzo, wszysko chodzi super, jak się wie to faktycznie połączenia są proste. Zapodałem dzisiaj muzykę, po prostu miodzio, w porównaniu z tym co miałem nie ma co mówić, to trzeba usłyszeć. Głębia basu, czystość dźwięku - nie da się opisać. Włączyłem jeszcze na 10 min film- Transformers - i szczęka na ziemi, dynamika, przechodzenie z "cichych" scen do "głośnych" - niezapomniane wrażenia. Uważam że dokonałem bardzo dobrego zakupu i wszystkim życze aby po swoich zakupach byli tak zadowoleni jak Ja :D . To chyba najważniejsze.

Witam, wszystko byłoby super gdyby nie jeden szczegół, mianowicie: ustawiłem dzisiaj za pomoca mikrofonu automatyczny test dopasowujący zestaw do mojego pomieszczenia i miejsca mojego odsłuchu (naprawdę za...bisty bajer- bardzo dźwięk się poprawił), ale DVD miałem podłaczony do AVR tylko przez HDMI i ustawienia do odtwarzania filmów trochę nie pasowały mi do słuchania muzyki. W związku z tym kablem coaxialnym połaczyłem DVD+ AVR, przypisałem mu wejście i jest super. Przez HDMI idzie film, przez coaxial idzie muzyka. Jednak mam problem- przy tym połaczeniu nie widzę na ekranie menu DVD (jest to zrozumiałe bo nie przesyła video),a na HDMI widizałem. Jak mam teraz połaczyć te urządzenia abym widział tyruły piosenek na TV? Dzięki za pomoc.
PS. Dzisiaj obejrzałem wpjenny film (pierwszy na tym zestawie) i do teraz jeszcze nie pogę się otrząsnąć z wrażenia :D.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

gilek1975

Member
Bez reklam
blackninja napisał:
Podłączyłeś coaxialem dzwięk, podłącz jeszcze obraz. Kompozyt, svideo, komponent.

Rozumiem, że kompozyt będzie najlepszy, tak? Tylko mógłbys powiedzieć które wyjście DVD do którego wejscia ampli?

ArtS007

New member
Bez reklam
Komponent będzie najlepszy. To trzy Chinche w trzech kolorach. Niebieskim, zielonym i czerwonym.

ArtS :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

gilek1975

Member
Bez reklam
ArtS007 dzięki, czy mógłbyś mi jeszcze powiedzieć w które wej/wyj w ampli i DVD je podłączyć?
A przy okazji jeszcze jedno mam pytanie: w momencie gdy włączam film na DVD37 (nie wszystkie filmy) to wyskakuje mi napis że przez HDMI nie może puścić cyfrowego audio, i coś tam muszę zrobić (szybko napis znika więc nie mogę doczytać). Czy ktośmiał coś podobnego? Muszę to połaczyć znowy jakimś kablem, czy jest to wina nagranych filmów? Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Właśnie połączyłem przez komponent z DVD- Video out do AVR - component video in: włączał DVD, pokazuje się strona startowa DVD a potem obraz znika i TV miga, nie wiem co jest grane. Spróbowałem odłaczyć HDMI asle jest to samo. W menu DVD37 ustawiłem audio na - component (mam jeszcze do wyboru RGB, s-video). A obrazu z płyty jak nie było tak nie ma. W menu ampli nie moge wejść bo nie widzę na ekranie (no właśnie dlaczego??), teraz nie pamiętam czy wcześniej miałem obraz z ampli czy nie miałem. Zna ktoś może rozwiązanie?

Ok, udało się i już wszedłem do menu ampli. Prawie doszedłem co i jak, mam tylko pytanie - komponent z DVD połaczyć do AVR w:
a) wejście wizji Video 2 komponent,
b) wejście wizji Video 1 komponent, (chyba to jest to samo),
c) wejście wizji komponent DVD ?
jest jeszcze coś takiego jak wyjście komponent do monitora- czy to ma do czegoś służyć??

Ostatnia edycja:

gilek1975

Member
Bez reklam
Pomoże mi ktoś z tym połączeniem, bo cały czas nie mam wizji jak slucham CD (moze nie potrzebne, ale skoro można widzieć co czemu nie).
Dzięki i pozdrawiam

gilek1975

Member
Bez reklam
Nie wiem jak to zrobić, tzn. co nacisnąć. Dzisiaj kupiłem kabale tech+link, podłaczyłem do DVD i ampli pod wszystkie wej. komponent jakie w nim są (oczywiście w menu ampli zmieniałem scieżkę) i nic to nie dało, na chwilę pokazuje się plansza startowa DVD a potem obraz znika i miga cały czas.
W menu DVD mam ustawione (rozumiem że mam patrzeć na zakładkę video): video output: component
scan type: interlaced
scart output: composite
Czy coś jeszcze jest ważne?

Blackninja dzisiaj wyjaśniliśmy wszystko na infolini, dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

przemowroc

New member
Witam może z innej beczki wczoraj odsłuchiwałem H/K 347 i Onkyo 805 na podłogówkach Magnata (cena 3990 za pare) i moje spostrzeżenia: H/K piękna stereofonia jak dla mnie, scena już w pierwszych taktach poukładana czytelna i wszystko byłoby ok gdybym nie usłyszał onkyo 805 , stereo ciut gorsze napewno nie tak poukładane, natomiast dżwięk szerszy bas bardziej wypełniony z "mięsem" góra i środek na podobnym poziomie- bardziej spodobał mi się ten dzwięk. Wcześniej odsłuchiwałem H/K 645 i zadziwiło mnie to że stereofonie miał 347 a charakter brzmienia onkyo 805 no cóz ale cena 4600zł... Pozdrawiam i sorry że sie wtrąciłem (bo pytałeś o denona)

gilek1975

Member
Bez reklam
W stereo może i tak, ale trzeba było posłuchać w KD, zobaczyłbyś różnicę, no... może z Magnatami...nie wiem bo akurat z nimi nie słuchałem, miałem tylko Jamo i JBL. Widać co wybrałem.....;)

przemowroc

New member
Właściwie mam już faworyta a jest nim Onkyo 805 choć przez chwilę sie wachałem . H/K troche mnie rozczarował ale może to wina kolumn.... Dzis może uda mi sie odsłuchac CA Azur 640 i Marantz 7002 obaczymy.....Napewno podzielę sie spostrzeżeniami

przemowroc

New member
Otóż CA 640 dla mnie rewelacja dzięki uprzejmości panów z firmy Visatex miałem okazję odsłuchać w/w ampli na kolumnach Epos. Stereofonia niedościgniona w klasie urządzen do 4000zł , to tak jakbym na nowo uczył się słuchać muzyki. Bas b.dobrze kontrolowany nawet przy większych wychyleniach potencjometru zwarty, jest go tyle ile ma byc bez podbarwień. brak " mięsa" co w przypadku reprodukcji dżwięku przez to urządzenie nie jest wadą a pozwala usłyszec więcej. Miłośnicy popu nie beda zadowoleni gdyz to urządzenie szczególnie uwydatnia ubogośc nagrań. Im większy skład muzyczny tym więcej radości. Srednica i tony wysokie uporządkowane, nie natarczywe ale bardzo sugestywne. Zaletą tego urządzenia jest niespotykana w innych moc: 7x 100w (8 omach) na wszystkich pracujących kanałach (pobór mocy z sieci max 1400W)co daje niesamowita dynamikię i kontrolę nad gł. Większość producentów chwali się watami podając pomiary przy jednej pracującej końcówce. Cóż czego brakuje w tym urządzeniu? Bardziej rozbudowanej sekcji video. Wiem że podniesie się za chwilę larum , że to urządzenie ma przedewszystkim reprodukować dżwięk, jednak realia są takie że jest to ampli z średniej półki cenowej dla mas , a masy wydając 3700zł chca urządzenia uniwersalnego które wytrzyma próbę czasu( i wcale nie chodzi mi o nowe dekodery czy inne hdmi w ver 1.3). Chylę czoła przed CA 640 bo pokazał ścieżkę której nie znałem jednak czy go wybiore? Walczę z przeciwnościami z jednej strony racjonalizm z drugiej poszukiwanie ideału(ograniczone środki finansowe). Jeszce poczekam, posłucham ......

gilek1975

Member
Bez reklam
To fakt, jak przyjechał do mnie i go rozpakowałem miałem takie samo wrażenie. Jak grał cicho jakoś basu nie było, jak głośniej to znowu dużo i jakoś tak nie do końca było to czego chciałem (jak słuchałem w sklepie było inaczej). Za pomocą blackninja dokonałem korekty ustawień poszczególnych głośników i suba (automatycznie obciął mi do 40Hz) i po ponownym włączeniu- zupełnie inna muzyka. Nie mogłem uwierzyć że jest to takie ważne, ustawienia "menu", czasy opóźnień itp. Tak więc warto zajrzeć w ustawienia zanim zacznie się słuchać (przyznam się że jak ja chodziłem słuchać to nie zwracałem na to uwagi, ale człowiek cały czas się uczy- niech inni skorzystają).
Pozdrawiam

przemowroc

New member
Panowie mieliście absolutna rację. H/K 347 rzeczywiście miał odcięty zakres . W MM na Bielanach we Wro. odsłuchiwałem Denon 2808, Onkyo 805 i niepozornego(najtańszy wsród 3) H/K 347. Trzy płytki: Eric Clapton "Unplaged', , Yello "Zebra" , Genesis " I can't dance". Test odbył sie na kolumnach Canton (cena 4000zł) w trybie stereo. Wrażenia:

Denon (najdroższy 4499) dżwięk zrównoważony , detaliczny, mało natarczywy, ogólnie brzmienie raczej neutralne bez zbednych podbarwień. "Zauważyłem mało ekspresji, tak jakby Denon leniwie odtwarzał utwory" niektórym może się podobać mnie nie.

Onkyo( 3899) oj w przypadku tego sprzetu miałem wielkie nadzieje.... 805 gra jednak nieciekawie. Pomimo Burr Brownów na pokładzie dżwięk wyrażnie mniej ekspresyjny. Dużo basu, głębokiego , mięsistego pojawiającego się niekiedy tam gdzie byc go nie powinno, średnica przymglona , góry "praktycznie brak" jest ale bardzo skapa.

H/K 347 - Panowie rewelacja choć sceptykiem jestem ale to brzmienie najbardziej mnie przekonało. Po odsłuchaniu pierwszej ścieżki wiedziałem że konkurenci jeszce długo musza się uczyć. Ten sprzęt broni sie jakościa dzwieku a nie liczbami nowych kodeków, wej, wyj,itp Harman gra bardzo zwiewnie jednak w partiach dynamicznych nie pozostaje w tyle. Bas jest ale nie taki jak w onkyo natarczywy, jego charakter wymusza usmiech na twarzy, średnica i wysokie jak najbardziej w porzadku. Oj napewno kupie którys z rodziny H/K 347 bomba, ale myslę nad 445 lub645 większa moc.

I jeszce jedno , najważniejsze na koniec. Jak ktos mówi że Denon 2808, onkyo 805 graja dobrze w stereo to nie słyszał stereo i powinien usłyszes Harmana. Podczas testów oba ampli nie potrafiły zbudowac sceny , dla 347 to nie problem i zaczęła się zabawa. Sala koncertowa z płyty Erika wypełniła sie ludżmi, "dostrzegłem" sekcję muzyczną , obraz muzyczny przestał byc płaski ,jednoliniowy zrobił sie trójwymiarowy ehhh dzięki Blackninja i innym... Teraz wiem czego szukam pozdrawiam

Dwight

New member
Przemowroc,
sliczne dzieki za opis wrazen z odsluchu HK347 w porownaiu do Onkyo 805.
Tego niestety sie obawialem porownujac HK 347 i 645 do Onkyo 605 i 705. Onkyo w stereo wypadalo blado przy obu HK, ale mialem nadzieje ze burr browny w Onkyo dadza jakis wymierna roznice jakosci.
Nie znalazlem miejsca gdzie byly oba klocki do odsluchania.
Zaoszczedziles moj czas :)

Do góry