gilek1975 napisał:
don111 nie wiem na jakim sprzęcie słuchałeś JBL, ale jak słyszałeś raz to teraz będziesz jechał na całą serie. Albo jesteś pewnie z tych "audiofili" do rozróżniają wszystko....."zamiast spokojnego głosu Alicii Keys masz wrzeszczące babsko......"? Dobry jesteś z tymi porównaniami. Ja nic takiego nie słyszałem, graja bardzo ładnie i wielu się podobają. Tobie nie- twoja sprawa, ale uczepiłeś się ich... Na jakim wzmacniaczu robiłeś porównanie? Może napiszesz jaki Ty masz sprzęt, to sprawdzimy jak gra i damy tu swoją opinie.
JBL E90/E80 - wiele konfiguracji
JBL L890 na HK 680, CD Rotel, kabelki VDH CS122
może faktycznie sprzęt nie był odpowiedni do tych kolumn ale cóż zrobić jak nie miałi pod ręką jakiegoś wypasionego ampli kinowego
co do JBL E - po przesłuchaniu ich nie wiedziałem za bardzo o co w ogóle chodzi, czemu te kolumny są tak popularne, no ale w końcu nikt by nie kupił no-name'a z jakiegoś tam JBLa bez odsłuchu
ok szczęśliwie nie wpadłem na tą mine przy moich pierwszych kolumnach, bo były one w sferze rozważania (a pierwsze kolumny kupiłem bez odsłuchu, ale dobrze trafiłem, trzeba przyznać że Blackninja swego czasu dobrze doradził
)
kolejne kolumny, JBL Studio miały być wg zapewnień rewelacją dźwiękową, wulkanem dynamiki itp itd
jechałem na ich odsłuch jako praktycznie pewniaki więc miały od razu pewien margines zaufania na start, żeby nie było - ja też jestem zwolennikiem lekko konturowego brzmienia a nie żadnym audiofilem, ale pewne warunki przyzwoitości w każdym gatunku muszą być spełnione, dlatego płytka na odsłuchu była zróżnicowana
i niestety kolejne rozczarowanie, prawde mówiąc jedyne co mi się w tych kolumnach spodobało to nowoczesny design i możliwości "mocowe", z ciekawości odsłuchałem po nich Cerwin Vega VE-12F i o dziwo te z wyglądu jak Altusy kolumny zagrały lepiej prawie w każdym aspekcie brzmienia
co do kolumn obecnych to mam Paradigm Monitor 9v5, czekam na pierwsze "pochlebne" komentarze wielbicieli JBL