Witam,
Od kilku dni mam Hitachi 42PD8600 (1024X1080). Niestety nie miałem wcześniej możliwości porównać tej plazmy z modelem 9700 (ze względu na cenę i tak niestety nie mógłbym sobie na nią pozwolić). Jak dla mnie jakość obrazu świetna. Na razie sprawdzałem jedynie na SD, Canal+ i DVD. Oczywiście jakość programów bardzo zróżnicowana, ale o tym wiemy wszyscy. Po wejściu HD w C+ liczę na jeszcze większe doznania. Jeśli chodzi o zakup plazmy, to w orbicie moich zainteresowań był Pioneer (obraz jakościowo podobny, ale cena zbyt wysoka) i Panasonic (obraz moim zdaniem nieco gorszy, a i design zdecydowanie na korzyść Hitachi). LCD nie brałem pod uwagę - porównywalny obraz dawały urządzenia w cenie ok. 14-15 000 PLN. Swój model kupiłem za 5999 PLN, z dowozem i montażem, (po negocjacjach z ceny wyjściowej 6666 PLN). Widziałem też w sklepie internetowym za 5899 PLN, ale od kliku dni ta cena jest wyższa o ok. 400 PLN - po podwyżce cen przez dystrybutora. Moim zdaniem w ciągu najbliższych miesięcy nie będzie już taniej, według niektórych dopiero w lutym można spodziewać się przecen. Od sprzedawcy wiem, że model 8600 sprzedaje się świetnie i jest mocno konkurencyjny dla Pioneera. Wcześniej podobno dystrybucja Hitachi była fatalna i sprzedawcy nie chcieli w ogóle brać tego sprzętu do sklepu.
Nie ustawiałem parametrów do docierania (podanych na forum angielskim) - po prostu nie mógłbym oglądać obrazu tej jakości przez ok. miesiąc. Wierzę w zapewnienia firmy, że modele te są mało podatne na wypalanie oraz mają bardzo długi czas żywotności matrycy (dla modelu 9700 - 80 000 godzin). Chętnie poznam opinie i spostrzeżenia innych właściecieli plazm Hitachi. Myślę, że Hitach przestanie być firmą niszową i niedługo będzie nas coraz więcej na tym forum
pzdr
maxtor