bankrootghost napisał:a jak sobie inaczej wyobrażasz?
czerń to są właśnie wyłączone (nie pobudzone) komórki.
Przecież nie ma czarnego luminoforu, nieprawda ?
no kurde chyba sie zapedzilem z tym czarnym
bankrootghost napisał:a jak sobie inaczej wyobrażasz?
czerń to są właśnie wyłączone (nie pobudzone) komórki.
Przecież nie ma czarnego luminoforu, nieprawda ?
byczy napisał:luis mam pytanie czy u ciebie tez jest taki dosc wkurw... overscan? przy rodzialce 720p i 1080i?
mnie doprowadza to do szewskiej pasji gdyz ten overscan jest dosyc spory prawie szerokosc ikony z lewej i to samo z prawej noi caly pasek u gory i dolu.......wiec nie idzie wylaczyc X okienka bo go poprostu na ekranie niema.......
zastanawiam sie tylko czy to u wszystkich tak jest czy to moze wina leciwego radka 9700pro.......
bylem u kumpla co ma bravie i grafike z hdmi i ten efekt tez wystepuje ale nie w takim wymiarze jak u mnie..... (tak sie zastanawialem to w sumie po cholere to hdmi na grafice jak i tak pierdzielony overscan jest??)
no a rodzielczosc 1080i/50 czy 60 to na tym radeonie to jest porazka poprostu mam nadzieje ze w nwoszych ATI normalnie taki tryb wystepuje a nie trzeba robic kombinacji alpejskiej z uzyciem power stripa i innych czarow.......
a divx to przestalem ogladac bo w porownaiu do x.264 w 720p to mnie drazni wszystko w tym divx.........
luis napisał:Byczy na 720 jest ok cały ekran komputera a na 1080i jest podobnie jak u Ciebie i do tego drgają ikony z lewej strony bliżej dołu. Czy u Ciebie też drżą na krawędziach jak np. auto w ruchu pozostawia lekkie smużenie
Teraz to ja mam ofertę 7999 minus 20% ......co prawda bez nagrywarki ale i tak wychodzi 6400 za TV (legalny z Horna czyli "N") ale co zrobić takie jest prawo rynku.bankrootghost napisał:http://www.allegro.pl/item189548637_hitachi_42_pd9700n_nagrywarka_dvd_ds_253_.html
całkiem miła oferta dla kogoś, kto jeszcze się nie zdecydował ...
No niby tak po długim będę coś więcej wiedział ........ a podzielić się wrażeniami z kolegami to przyjemność i warunek "kalibracji" (zresztą sam jestem ciekaw efektów)...byczy napisał:Kolego Goliat nie wiem czy mi sie zdawalo ale chyba jestes jedna z osob u ktorej odbedzie sie kalibracja TV ??
miejmy nadzieje ze jesli tak to podzielisz sie spostrzezeniami
nawiazujac do powyzszych 2 postow, tez sie ciesze ze swoj tv kupilem za 5,4k i jak narazie odpukac nic sie z nim niedzieje i kazda ogladnieta minuta na nim sprawia tyle przyjemnosci
zycze tego wszystkim uzytkownikom tego TV jak i uzytkownikom inych marek
pzdr
Goliat napisał:Już jestem po kalibracji i chciałbym podziękować ar2 (Baaardzo k...efekty na dołączonym pliku
http://www.speedyshare.com/309718707.html
Przy okazji dowiedziałem się że i mój Hitek miga (na czarnym tle) ale zastosowałem zmiany a'la kacper_74 i już jest Oki.
Co do efektów kalibracji to muszę powiedzieć że kilku beta testerów których zaprosiłem po w/w uznało że obraz jest bardziej stonowany a kolory cieplejsze.Osobiście muszę się przyzwyczaić (bo jednak mam spatrzony gust po kilku CRT Sony i ich zimnej bieli) ale wydaje się że jest lepiej.
Jeszcze raz dzięki ar2 za kalibrację a współużytkownikom Hitków polecam ewentualną
Pozdrawiam.
p.s. przepraszam za jakość zdjęć ale już napisałem że fotograf ze mnie żaden.
byczy napisał:na zdjeciach widac roznice przed i po, wedlug mnie jest duza poprawa jakosci obrazu
jak dla mnie bomba kolory chociaz wiem ze mi sie podobacc moze a ktos inny powie ze sie do niczego nie nadaje ale to wedlug mnie kwestia gustu
a czy kolega p,odzieli sie ustawieniami po kalibracji??
czy jest to tajemnica?
bankrootghost napisał:naprawdę widzisz dużą poprawę jakości obrazu ?
co do ustawień po kalibracji:
zgodnie z tym co napisał ar2 kalibracji dokonuje się właśnie dlatego, że każdy z telewizorów różni się (niewątpliwie), zatem ustawienia Goliata mogą spowodować wręcz odwrotny skutek od zamierzonego.No cóż, wygląda na to, że będziesz musiał zapłacić ...
rogny napisał:1. Czy telewizor może chodzić non stop przez ponad tydzień dzień i noc...?
rogny napisał:2. Czy powinno sie zmieniać kanały od czasu do czasu...?
rogny napisał:3. Mam UPC i zauważyłem na moim hitku fale antenowe , szczególnie na ciemnym tle...czy ktoś kto ma UPC podziela moje spostrzeżenia..?
rogny napisał:4. Czy te kolejne 200 godzin które, zaleca goliat z forum UK są ustawieniami docelowymi...?
Ja obrazić??????NIE I DZIĘKI za wstawienie zdjęć bo jak próbowałem to wychodziła kaszankabyczy napisał:nie wiem czy goliat sie nie obrazi ale uzylem jego fotek zeby pokazac porownanie przed i po
nie widac poprawy jakosci obrazu??
przed po
wedlug mnie jest roznica
ja wczoraj za pomoca plyty do kalibracji INHD otrzymalem podobne efekty (i konsultacji ).....wiadome ze nie sa one tak doskonale jak przy pomocy urzadzenia do kalibracji ktore wie jakie dokladne parametry ma miec dany kolor i inne zeczy.
pozdrawiam
Uważam, że zdjęcia i tak pokazują znaczną różnice. Różnice przemawiają na korzyść kalibracji. Masz rację, że kolory po kalibracji są znacznie bardziej cieplejsze. Czerń jest bardziej intensywna. Jednym słowem bardzo dobry obraz!!!!Goliat napisał:Ja obrazić??????NIE I DZIĘKI za wstawienie zdjęć bo jak próbowałem to wychodziła kaszanka
Jeżeli chodzi o różnicę po kalibracji to Hitek wymagał jak to nazwał ar2 "drobnej kalibracji" a więc foto nie odda tego co się zmieniło (chociaż i tak widać)......a zmieniła się :
biel (faktycznie nie jest aż taka chłodna)
czerń (lepsza gradacja no i poprawiłem migotanie tak jak kacper_74 )
kolory (są bardziej soczyste i nasycone)
........ po spapugowaniu ustawień (Hitek ma na każde wejście osobne ustawienia a kalibrację ar2 wykonał na "component" DVD największą różnicę zauważyłem na wejściu HDMI jest LEPIEJ!!! i to DUUUUUŻO LEPIEJ!!!!
Pozdrawiam.
bankrootghost napisał:pytanie podstawowe:
pytanie drugie wynika z wątpliwości, czy kalibracji nie można przeprowadzić samemu (bez "kolorymetru")