kiepska jakość obrazu upc
Opowieść zaczyna się tak
po niemal półtora miesiąca oczekiwania miałem wątpliwą przyjemność gościć Pana Montera UPC, który docelowo miał skonfigurować Philipsa ( Pakiet Max HD ).
Półtora miesiąca oczekiwania ponieważ ( uważajcie Panowie i Panie ) w momencie korzystania z usług telefonicznych UPC i przeniesienia numeru nie można zlecić dodatkowej usługi w postaci TV cyfrowej ponieważ istnieje już jedno zlecenie
k:
????
A "wątpliwą przyjemność" bo w przeciwieństwie do poprzedniego speca ( internet i telefon ) ten nie dość, że nie miał specjalnego pojęcia o sprzęcie co widać było na odległość to jeszcze po 20 minutach wręcz sugerował, że skoro obraz mi się nie podoba to może zabierze sobie pudełko i pójdzie bo... już późno
No taaaak, ale na temat kultury i sztuki UPC było już wiele felietonów... więc zaraz przejdę do rzeczy...
Ostatecznie Pan Monter zabrał ze sobą sprzęt więc zdjęć nie zrobiłem ale na koniec zasugerował, że no coż sprzęt mam kiepski. A skoro o tym to zacznijmy od tego.
Mam JVC 42V80 ( fullhd) wątek o nim w dziale LCD JVC ( nie mogę jeszcze dodawać linków do wątków)
Sygnał SD do tej pory w sumie był przyzwoity jak na analog ale po podłączeniu dekodera ( złącze hdmi 3 ) , obraz się pogorszył nie tylko na mój gust ale też Pana Montera w tym sensie, że widać było ziarno.
Probowałem zmienić skalowanie w dekoderze i TV ( zresztą sam do tego dochodziłem na speedzie bo Pan Monter strasznie chciał wyjść za co biorą 100 zł?????? ). Nie wiele to pomagało.
Dodam, że obraz na kanałach HD wyglądał dobrze poza Polsatem Sport HD, gdzie trochę śnieżył.
Okablowanie ma jakieś 10 lat, wtyczki łączącej kabel SD z dekoderem Pan Monter nie wymieniał, twierdził, że trzeba bo centrala nakazuje ale nie miał
Zresztą na koniec uznał, że i tak to niewiele pomoże.
Pewnie rzeczywiście niewiele.
Siłę sygnału z UPC to 64%. Dużo nie dużo - wystarczy?
Z tego co czytałem w bieżącym wątku jakość obrazu powinna się znacznie poprawić po podłączeniu dekodera. Oczywiście jest to rzecz względna ponieważ różne TV mają różną zdolność wyświetlania sygnału SD więc wszyscy zaczynamy z innego punktu jakości w kontekście podłączenia dekodera ale wniosek jest niezmienny. Teoretycznie jakość powinna się poprawić, może nieznacznie ale jednak.
Zgłupiałem, w sumie bo nie wiem czy to wina TV jak sugeruje Pan Monter ( i technik z infolinii ) czy kablówki czy może jedno i drugie ale przede wszystkim jak to sprawdzić???
Wielkie dzięki za cierpliwość i pomoc.
Pozdrawiam serdecznie