Witam!
Od maja br. mam cyfrową kablówkę UPC (pakiet MAX, a od 3 tyg.Canal Plus i HBO - choć z HBO chyba zrezygnuję). Telewizor Toshiba Regza 37xv500pg (full HD).
Generalnie jestem zadowolony, chociaż oczywiście jest kilka istotnych wad, o których później - najpierw zalety:
1. Jakość obrazu na kanałach HD (a mam ich teraz 7): - często nie można się oderwać od obrazu, szczególnie na NG HD, kiedy lecą jakieś fajne filmy przyrodnicze; także filmy na Canal Plus Film HD i HBO HD (chociaż nie wszystkie filmy są w HD, część materiału jest skalowana i ten wygląda trochę gorzej, ale i tak 100% lepiej niż SD; to, które filmy i programy są na Canal Plus w HD można sprawdzić na ich stronie internetowej).
2. Bardzo dobra jakość obrazu na części programów SD, a mianowicie: Polsat, TVN, BBC knowledge, część audycji Polsatu Sport i Polsatu Sport extra (np. F1), JimJam, Cartoonnetwork, Minimini, "zwykły" Canal Plus (nie HD), i może jeszcze kilka, których nie oglądam.
3. Nagrywarka cyfrowa - do tej pory nie miałem, więc doceniam jej przydatność, fajny pomysł z EPG (choć nie bez wad, o czym za chwilę).
Wady:
1. Część kanałów SD w tragicznej!!!! jakości: TVP Info (nie da się praktycznie oglądać, nie mówiąc już o tym, jak wyglądają transmisje sportu w tym programie - oczywiście wiele zależy od telewizora i jego funkcji korekcji obrazu, ale mój wydaje się niezły a i tak na tym kanale sobie nie radzi); przed kilkoma tygodniami bardzo zła była też jakość TVP2, ale trochę poprawili i teraz jest średnio, tak jak i TVP1- tzn. da się oglądać, jest poprawa w stosunku do analogu, ale bez rewelacji.
2. Brak poprawy oferty programów HD:
od czerwca nie przybył żaden kanał HD !!! Były szumne zapowiedzi, także na tym forum (chodzi mi o TVP HD czy też inne nie wymieniane z nazwy, a określane tutaj np. przez Handlowca jako niespodzianki). Przecież jest jeszcze co najmniej kilka kanałów, które możnaby dołączyć: Eurosport HD, TVP HD, Discovery HD, MTV HD, może także Nsport HD? Nie wspominam nawet o innych kanałach, jak choćby Luxe TV HD, czy regionalnej TVSilesia HD.
3. Brak napisów na Canal Plus Film - podobno nie zależy to od UPC, ale nich coś robią w tej sprawie!!!
4. Słabo działa EPG, a co za tym idzie nagrywarka włącza się i wyłącza nie zawsze zgodnie z godzinami emisji danego programu - mam nadzieję, że to poprawią, bo chyba da się to zrobić.
5. Cany: ja płacę 100zł za pakiet MAX i chyba (jeśli się zdecyduję na umowę) 30zł za pakiet Canal Plus - myślę, że dla wielu osób jest to drogo, tym bardziej, że platformy satelitarne dają teraz fajne promocje; za aktywację płaciłem 200zł, teraz jest za 100zł - ale chyba to też za dużo.
To tyle, jeśli coś mi się jeszcze nasunie, to napiszę.
Pozdrowienia!