HDMI a RGB
Na początek kilka słów wprowadzenia :
Telewizor Panas 42PV80, dekorer UPC HD HDD, nagrywarka dvd LG HDD.
Połączenia: UPC ->TV - HDMI
UPC -> dvd - scart
dvd -> Tv - component
kabel "ze ściany" wpięty w UPC, wyprowadzony do podzielnika ( na 3 sygnały) i dalej do 1) -> tv, 2) -> dvd, 3) -> telewizor CTR w sypialni.
obraz z tunera Tv do zakceptowania, obraz z UPC po HDMI zdecydowanie lepszy (kanały HD b. dobrze), obraz z tunera dvd (po componencie na Tv) lepszy niż z tunera tv, ale gorszy niż z UPC, obraz z płyt dvd - b. dobry.
Nagrywanie na dysk nagrywarki dvd sygnału z UPC po scarcie (z założenia) powinno być lepsze niż z sygnału analogowego przez tuner dvd, jednak było odwrotnie. Zmiana kabla euro nic nie pomogała (mam 4 takie kable i na wszystkich było tak samo).
Po przeczytaniu kilku powyższych postów postanowiłem poeksperymentować.
Oto opis moich nocnych "harców".
1. Podłączyłem UPC do Tv za pomocą HDMI (gniazdo 1) oraz scart (gniazdo 1) - po HDMI obraz b. dobry, po scart - brak sygnału (czarny ekran). To samo na scart 2.
2. Odłączyłem kabel HDMI i po scart ukazał się b. ładny obraz (nieznacznie gorszy niż po HDMI). A info na ekranie powiedziało, że odbiera sygnał RGB.
3.Podpiąłem kabelek HDMI do drugiego wejścia i tu zdziwko - po HDMI 2 obraz tak samo b. dobry a po scart obraz w RGB - bardzo ładny.
4. Zostawiłem UPC -> TV na 2 wejściu HDMI, a UPC z DVD połaczyłem scartem.
5. Próba nagrania "na żywo" oraz przegrania z HDD UPC na DHH nagrywarki dvd dała dobre wyniki (przynajmniej tak mi się wydawało o 3:30).
Na tym narazie zakończyłem doświadczenia.
Wnioski (w mojej konfiguracji sprzętowej) są następujące:
- podłączenie UPC do TV przez HDMI 1 blokuje sygnał RGB (component wychodzi - bo dvd odbierało sygnał).
- wybór HDMI 2 lub 3 puszcza RGB po scarcie.
- nagrywanie na HDD dvd sygnału component jest dużo gorsze niż RGB,
- mam bardzo dobry tuner analogowy w DVD - obraz "po analogu" jest lepszy z dvd niż z TV.
- jeśli macie problemy z jakością obrazu eksperymentyujcie z połączeniami.
Obraz cyfrowy z UPC powinien być naprawdę dobry.
P.S. Czasem sprawdzam jakość i siłe sygnału odbieranego przez mediaboxa UPC i stwierdziłem, że nie są to wartości stałe. Nie wiem, czy zależy to od obciążenia całej linii, czy ktoś coś majstruje w centralnej rozdzielni. Generalnie to wszystkie wartości są w przedziale 61 - 85%, ale jakoś nie dopatrzyłem się związku pomiędzy siła i jakością sygnału (np. siła 78% - jakość 61% ; siła 65% - jakość 63%). Może ktoś wie jak to powinno być oraz jak to wpływa na obraz na ekranie.
P.S.2. Stwierdzam, że od momentu wpuszczenia w kabel sygnału cyfrowego odczuwalnie spadła jakość sygnału analogowego. Widzę to na moim starym Curtisie, który kilka miesięcy temu pięknie odbierał, a teraz nawet po bezpośrednim podpięciu (bez żadnych rozdzielaczy) pod kabel leciukto śnieży.