@
handlowiecupc
Nie wiem kto tu robie z siebie durnia.
Nie wiem czemu posłużyłeś się DivX, ale widocznie ludzie mają z niem złe doświadczenie. Tylko że film który jest na DVD 4,7GB z takim samym dźwiękiem i jakości obrazu można mieć na dwóch płytach CD 1,2GB dzięki kompresji MPEG4.
MPEG4 zapewnia o wiele lepszą kompresję, czyli takiej samej jakości materiał wyjściowy wymaga mniej danych. Problem w tym że MPGE4 wymaga lepszego sprzętu, który też jest droższy, stąd używanie MPEG2 tak nagminnie.
Do tego trzeba pamiętać, że jest wiele rodzajów MPEG4, przystosowanych właśnie do transmisji czy do zapisu na płytach.
Dobrym przykładem różnicy, jest to że na moim starym Duron 1,2GHz filmy w DivX, nie mówiąc o MPEG2, chodziły bez problemu, a w MPEG-4 AVC czyli jednym najlepszej jakości, to nie dało się oglądać, bo wymagania sprzętowe ma 3 razy większą.
Stąd ta ucieczka od MPEG4, bo to wymaga lepszego sprzęt.
Tylko że przy zwiększeniu szybkości transmisji można uzyskać taką samą jakość w MPEG2 jak i MPEG4, więc porównanie, co jest lepsze, nie jest zależne od tego co wybrał usługodawca, tylko jak to zrobił.
Bo nawet najlepsza kompresja nic nie da, jak wybierze się zbyt małą ilość danych przypadających na sekundę transmisji.
Do tego UPC już ma telewizje cyfrową, a w Aster trzeba czekać, więc nie wiem czy warto, bo jeszcze wyjdzie, że za rok dopiero to zacznie działać, akurat na przedłużenie umowy. Ja nie będę zwlekał parę miesięcy, bo ktoś mydli mi oczy, za parę miesięcy to UPC też może mieć zupełnie inną ofertę, więc jak porównujemy, to to co jest, anie co będzie.
EDIT: NO dobra chyba nie do końca zapoznałem się z ofertą Aster, ale to i tak nie było meritum mojego postu.