Siec dzialajaca w oparciu o router UPC to jakas zenada , nie wspominajac o kwestiach bezpieczenstwa. Majac uruchomione WI-Fi na sprzecie od UPC mamy praktycznie otwarta siec. Nie tylko w zakresie mozliwosci kozystania z naszego polaczenia internetowego, ale dostepu do zasobow lokalnych sieci domowej. Proponuje troszke pogrzebac na ten temat w internecie.
Jakie są według ciebie słabe punkty w kwestii bezpieczeństwa. Czy chodzi o te ostatnie przykłady które są wymieniane na niebezpieczniku? Jak według ciebie osoba podłączona terminalem przez siec gościnną zobaczy zasoby głównej sieci odseparowanej przez VLAN?
Jesli fakt, ze Twoj router transmitowal ukryty SSID, sieci do ktorej haslo, choc okresowo zmieniane, bylo powszechnie znane, zas nowe Horizon boxy maja usluge WiFree uruchomiona domyslnie, a ktorej wylaczenie choc opcjonalne, trwa wg T&C do 3 dni, nie budza Twojego zaniepokojenia, moze lepiej nie zadawaj sobie trudu poznania prawdy.
Hidden Second Wi-Fi Network with the Thomson TWG870U Router | Norman Safeground Blogs
[wyedytowane] WPA2-PSK iest hackowalne tak czy inaczej
W Polsce nie była emitowana żadna sieć z ukrytym SSIDem.
Wiesz jakich zasobów trzeba użyć żeby złamać WPA2 PSK AES z hasłem nie słownikowym, powyżej 12 znaków w tym ze znakami specjalnymi?
Napomknalem rowiez o Horizonie, czyli boksie, ktory jest dla Ciebie przyszloscia, a ktorego ja uzytkuje od ubieglego roku, oraz zwiazanej z nim usludze Wi-Free, ktorej glowna idea jest zrobienie z kazdego, rowniez Twojego, Boxa, hotspota, do ktorego moze zalogowac sie kazdy abonent UPC. Usluga ta jest wlaczona domyslnie i nie da sie jej wylaczyc "z palca".
UPC Wi-Free jest bardzo dobrym dopełnieniem podobnych usług które już są w Polsce od jakiegoś czasu: Netii Fon, Orange Funspot. Wszystkie te usługi można wyłączyć w dowolnym momencie. Jak nie ma przeciążeń, awarii to można to wykonać z "palca".
Czy platforma Horizon jest aktywna poza granicami Polski???
Nie, ale od czego jest VPN, czy SmartDNS.
No to cacy. Nie pozostaje mi nic innego jak sobie jakis login wykombinowac
Nikt rozsądnie myślący nie poda ci danych do logowania.
UPC -Wi-Free jak to uruchomic bo nie ogarniam tego moze ktos napisze jak to trzeba zrobic i czy to dziala w wawie .Bo robie i lipa.
Informacje na stronie operatora
Uruchomioną masz automatycznie na łączu powyżej 30 Mb/s.
Logowanie : Twój login do "Moje UPC" + PESEL.
Polecam zmienić hasło na swoje zamiast logować się na PESEL.
Dalej nie wiem jak mam wi fi w domu wiec co mam zrobic zeby miec wi free .Mianowicie odnowa mam dodac nowa w smartfonie
i powprowadzac zmiany czy na swoim bezprzewodowym domowym mam wprowadzic nowe ustwienia oto chodzi
Nie. Nadal masz swoją sieć UPCxxxxxx. Sieć UPC Wi-Free jest siecią gościnną, w zamian ze sam udostępniasz sieć gościnną przez modemo-router operatora możesz w zamian logować się do innych
Wi-free Posiadacze modemów też mają możliwość łączenia się do UPC Wi-Free.
Wszelkie odpowiedzi na pytania o UPC Wi-Free znajdziecie na
Stronie operatora i forum
MediaSwiat