Nie. Tv cyfrowa jak i internet lecą w jednym kablu do rozdzielacza (który przywlecze i podłączy insztalator). Z rozdzielacza jeden kabel leci do modemu, drugi kabel leci do dekodera tv cyfrowej.Zatem mam kilka pytań i prosiłbym o odpowiedź:
- Rozumiem, że tv cyfrowa jak i internet lecą w jednym kablu do modemu
tak- Z modemu w przypadku podzielenia internetu na 2 urządzania prowadzimy skrętką UTP do routera i po routerze bezpośrednio do urządzeń dwoma kablami lub po wifi.
Nie. Kabel z sygnałem (np hdmi) do tv leci z dekodera tv cyfrowej.- Z modemu leci kabel z sygnałem (hdmi?) do tv
Dekoder tv cyfrowej zwykle posiada wewnętrzny separator i wyjście 'standardowe' antenowe, z którego rozprowadza się dalej sygnał analogowy kablem do drugiego odbiornika. Ewentualnie wcześniej kolejnym rozdzielaczem może ten sygnał być rozdzielany, aczkolwiek każdy rozdzielacz tłumi trochę sygnał, więc lepsze rozwiązanie to wyprowadzenie go z dekodera.- Czy tv analogowa leci osobnym zwykłym kablem do drugiego odbiornika czy też posiada jakiś modem, a może leci przez ten sam modem co cyfrowa?
W teorii zamiast rozdzielacza, modemu i dekodera mógłby być sam dekoder (ma zwykle wbudowany modem), ale szanowna UPC jeszcze nie doszła do etapu tak znaczącego obniżania kosztów sprzętu, w związku z czym wolą zamontować rozdzielacz i osobno modem oraz dekoder.