Harman Kardon HK 990

D

Deleted member 121090

Guest
Posiadał.
Jak chcesz kupić nówkę za 4tzł to jest O.K. Niesamowicie funkcjonalny. Świetnie się nadaje do połączenia kina i stereo. Autokalibracja i możliwość podpięcia dwóch subów też O.K.
Najlepszy pilot jakiego miałem.
Ale go sprzedałem.
Można lepiej jak poszukasz jakiejś zacniejszej używki.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Niedziu82

New member
Ja też posiadam HK990 i szczerze polecam. Nie będę pisał tego co przedmówcy , bo mają i piszą rację. Szczegóły i kontrola basu O.K. Pilot to samo do tego kompatybilny z CD i Tunerami Harmana. Jeżeli masz możliwość kupienia nawet używki nie zastanawiaj się bo naprawdę warto! A jeżeli nowy to i tak jest wart swojej ceny chociaż na rynku jest już od 3 lat i kosztuje 5100-5600 zł. To i tak dobra inwestycja. Jeżeli zdecydujesz się na HK990 to polecam CD HD990 specjalnie dedykowany dla tego wzmacniacza. HK990 i HD990 to wspaniały duet STEREO!!!

xgutti

New member
Bez reklam
Obecnie posiadam już z stajni Harmana, flagowy amplituner AVR 760, bluray BDT 30 i odtwarzacz CD HD 990. Na dniach kurier przywozi mi jeszcze tuner radiowy TU 980 więc myślę intensywnie nad zakupem jeszcze wzmacniacza stereo HK 990 stąd moje pytanie czy HK 990 jest wart zakupu i czy w sposób znaczny poprawi i tak dobre już stereo.

Niedziu82

New member
... czy w sposób znaczny poprawi i tak dobre już stereo.

Czy poprawi stereo???? Zapewniam Cię, że tak. Ja sam "chorowałem" na ten wzmacniacz jak tylko polecił mi go blackninja . Po odsłuchu w salonie zakochałem się w jego brzmieniu. Porównywałem go do kilku innych wzmacniaczy do 6000 zł ( ograniczenie budżetowe) i ampli miedzy innymi AVR 760 ( bo sądziłem, że zmiana ampli z Onkyo na HK coś poradzi w sprawie stereo no i teraz już wiem, że nie). W salonie powiedziano mi też; " .... że HK990 do kwoty 10tyś zł a może i więcej nie ma konkurencji jak pod względem mocy tak i funkcjonalności ( parametry techniczne i możliwości podłączeń). Wzmacniacz ten mimo 3 lat na rynku nie doczekał się poważnej odpowiedzi konkurencji w tym przedziale cenowym, a nowe rozwiązania jakie zastosowano 3 lata temu w HK990 są dopiero w młodszych i droższych modelach obecnie wystawianych przez konkurencje. Dlatego Harman nie wystawia na rynek nic lepszego od HK990 bo po prostu nie ma potrzeby i zagrożenia swojej pozycji w tym przedziale cenowym..." . Ja osobiście zachwalam ten wzmacniacz i widzę oraz słyszę, same zalety:), no może trochę odstrasza cena, ale nie żałuję ani złotówki wydanej na ten klocek (sam kupiłem używany razem z CD HD990 za kwotę 4300 zł na jeszcze ważnej gwarancji i z foliami na panelu i na pilocie). Pewnie, gdy by nie szybka moja decyzja z zakupem "używki" miał bym nowy z salonu ten sam zestaw, bo jest wart tej kasy.

Obecnie ja poszukuje TU980 i moje pytanie, czy dostałeś go za mniej niż 999 zł bo mam możliwość go za tyle dostać ??? A Tobie radzę tylko wziąć płytki z ulubionymi kawałkami i iść do salonu i posłuchać HK990 z HD990. Jestem pewien, że będziesz mega zaskoczony brzmieniem, jakością i mocą tego wzmacniacza.

Pozdrawiam :)

Niedziu82

New member
Onkyo TX-NR809 i nadal mam, ale tylko do kina. Ale słuchałem też TX-NR1009 i TX-NR 5009( gdzie facet już był trochę wkurzony bo miałem budżet na 6000 tyś, a ampli ponad 10 tyś :p ). 809-ka jest (była) najwyższym modelem onkyo na 7.2, natomiast 1009 i 5009 to już 9.2. No i różnica by była tylko na tym jak dla mnie :D. Brzmienie w stereo pozostało to samo jak dla mnie za duży bas. Różnice dopiero były zauważalne, gdy w salonie zaczęli podpinać to coraz droższe CD. Wtedy bas robił się ok. Ale nawet wtedy, każdy z onkyo był jak dla mnie "zamulony" jakoś mało energiczny. Nie czułem po prostu tych "jaj" w kawałkach jakie lubię, a jakie usłyszałem na HK990 :)
Jeżeli mam być konsekwentny w ocenie onkyo w/w modeli słuchałem każdego z nich na tych samych kolumnach i z tymi samymi CD. Na porównanie końcowe poprosiłem sprzedawcę, żeby podpiął HD990 pod każdy model onkyo, żebym jeszcze raz usłyszał różnicę brzmienia amplitunera onkyo i HK990. Po czym bardzo podziękowałem i musiałem się przespać z nurtującym mnie problemem " jak tu powiedzieć drugiej połowie, że zamiast projektora będzie nowy wzmacniacz i cd":).

Nie mówię ze Onkyo ma zły sprzęt. Ale po prostu jego brzmienie mi nie odpowiada (dopiero teraz to wiem jak już mam Harmana). Szczerze to lepiej zagrały w stereo ampli HK niż Onkyo miedzy innymi AVR 760, które zakładający temat xgutti posiada, ale i tak wymiękły jak odsłuchałem HK990. Stąd mój zachwyt HK990, o którym jest mowa i którego szczerze polecam. :)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Onkyo nie jest "zamulony" - dźwięk jest po prostu gęsty ,z drugiej strony to chyba dobrze że brzmienie jest nasycone składowymi ,podobną sytuację macie w przypadku wzmacniaczy lampowych lub gramofonów
Harman HK 990 to nowoczesny klocek ,w przypadku tej firmy płaci się za technologię - cena nie jest wzięta z sufitu jak u innych producentów , drugiej strony jak piszecie o cenie osobiście nie dałbym za ten wzmacniacz 5000zł to jest już wysoka kwota

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Niedziu,
Czyli stereo w tych ampli H/K 760, Onkyo 809, 1009 itp. bylo porownywalne? Natomiast H/K 990 je zdeklasowal, co w sumie jest naturalne.

Niedziu82

New member
Dokładnie tak. Chociaż amplitunery H/K dla mnie zagrały ciut lepiej niż Onkyo. Może to co pisze przemko77, że Onkyo ma takie a nie inne brzmienie i dźwięk jest gesty- no, ale mi to nie odpowiada.

Wracając do tematu, czy warto dokupić HK990 do AVR760 i poprawić sekcje stereo, to zdecydowanie tak. Poprawa jest bardzo duża. Reszta zależy już od autora wątku. My tylko możemy pomóc mu w sposób pisemny lub słowny :) A i tak odsłuch samego zainteresowanego wszystko zweryfikuje.

MarcinGD

New member
Harman HK 990 to nowoczesny klocek ,w przypadku tej firmy płaci się za technologię - cena nie jest wzięta z sufitu jak u innych producentów , drugiej strony jak piszecie o cenie osobiście nie dałbym za ten wzmacniacz 5000zł to jest już wysoka kwota

Jestem tego samego zdania. Za ta sama kase mozna lepiej jesli chodzi o samo stereo. Jesli potrzebne sa wszystkie te funkcje, ktore ma HK990 to i mozna go kupic, bo kilka oddzielnych klockow moze wyjsc drozej. Jesli komus pasuje dzwiek HK990 to najwazniejsze jest zadowolenie kupujacego.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dokładnie tak. Chociaż amplitunery H/K dla mnie zagrały ciut lepiej niż Onkyo. Może to co pisze przemko77, że Onkyo ma takie a nie inne brzmienie i dźwięk jest gesty- no, ale mi to nie odpowiada.

No wlasnie, czyli H/K760 (stereo) gra ciut lepiej jak Onkyo, a Onkyo w stereo gra... jak gra, znam cala serie dobrze i mi to brzmienie tez nie podchodzi, deklasuje je tani wzmacniacz, nie wspominajac juz o H/K 990. Generalnie wzmacniacz to wzmacniacz, nie ma co sie oszukiwac.
Wszystko to w kontekscie amplitunery kontra wzmacniacze, na plaszczyznie stereo. Co sam potwierdziles, bazujac na odsluchach i pokrywa sie z tym co wiekszosc z nas sadzi, a zapytalem zeby Ci nic nie sugerowac, no i sie potwiedzilo.

Ostatnia edycja:

xgutti

New member
Bez reklam
Ostatnio szukałem dziury w całym i pozbyłem się Harmana AVR 760 na rzecz Arcama AVR 400 lecz niestety po dwóch miesiącach wróciłem ponownie do AVR 760. Arcam AVR 400 jakoś mi nie przypadł do gustu i gorzej wypadł nie tylko w kinie ale i nawet w samym stereo niż AVR 760. Porównywalnie dopiero zagrał Arcam AVR 600 ale to już klocek nie na moją kieszeń ponad 8tyś. bez 3D a 14tyś. z 3D. Tak więc wróciłem do sprawdzonego już modelu AVR 760 i myślę teraz o zakupie HK 990 by poprawić i tak już dobrze wypadające stereo. Za kwotę prawie dwukrotnie niższą niż Arcam AVR 600 będą dwa super klocki, które wspólnie zagrają znacznie lepiej od wspomnianego Arcama.

Ostatnia edycja:
D

Deleted member 121090

Guest
Popatrzcie dla porównania na to:
ADCOM GFA-5800 Design by NELSON PASS ( Pass Labs, Threshold, Nakamichi ) | eBay
Gdybym był na zakupie nie zastanawiał bym się ani chwili.
Z HK990 jest pewien problem. Nawet jeśli podepniemy do niego dobry CD, czy wysokiej klasy DAC-a, to on nam sygnał analogowy przerobi na cyfrę i znowu na analog już przez swoje DAC-i. Jeśli komuś wystarczy poziom dźwięku jaki daje HK to O.K. Ale jest to niestety ograniczenie i niepotrzebna dwukrotna obróbka sygnału. Nowego HK 990 można spokojnie za 4tzł teraz kupić i to jest dobra propozycja wśród nowych klocków. Ale używki można kupić dużo, dużo lepsze z dźwiękiem przy których niestety HK czerwieni się ze wstydu. Za 5tzł kupiłem ASR Emittera 1 np.

xgutti

New member
Bez reklam
Z tego co czytałem to w HK 990 można wybrać w ustawieniach opcję " direct " który omija wszystkie układy cyfrowe więc chyba HQ150 jesteś w błędzie.
A z drugiej strony możesz podać mi namiar gdzie mógłbym kupić nowego HK 990 za 4tyś. ?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Za cztery kawałki to tego wzmacniacza raczej nie kupisz ,ja widziałem cenę 5699 i to podobno już po obniżce ! ,ile w tym prawdy nie wiem

Napisz do Blacka żeby Ci zrobił dobrą cenę na ten klocek

Niedziu82

New member
Ja też nie widziałem nowego HK990 za 4 tyś. zł najmniej był za 5199 zł. Co do DAC-a w HK 990 to chyba opcja "direct" po analogach RCA i XLR omija tą sekcje???
HQ150 co o tym myślisz ???Przecież by nie było najmniejszego sensu dostarczać sygnału analogowego z dobrych CD-ków, żeby wzmacniacz zamieniał go na analogowy-cyfrowy-analogowy ??? Tutaj cytuję wypowiedź z audio.com.pl: "....Wzmacniacz pozwala na stworzenie zaawansowanego systemu z pary kolumn głównych "wzmocnionych" dwoma subwooferami. Do działania systemu (i korekcji) suby nie są jednak konieczne. Możemy też manualnie skorygować poziom wysokich i niskich tonów. Dla purystów jest "Direct Path", gdzie w torze sygnału nie ma żadnych układów cyfrowych. Do-sko-na-le. ...."

To wszystko chyba w temacie DAC-a HK990. A co Wy sądzicie o tym???Bo jestem, aż ciekaw waszych wypowiedzi.

P.S. Chyba, że chodzi tylko już o tor direct path, na który nie działają żadne filtry i układy korekcji, a sygnał został i tak dostarczony już po obróbce z DAC-a??? Czekam na wasze wypowiedzi :)HQ 150 włożyłeś kij w mrowisko :p

Ostatnia edycja:
Do góry