Jestem zszokowany datą premiery. Bardzo się zawiodłem na Sony w tej kwestii. Zaczęła im baaaardzo dobrze iść sprzedaż PS3 i od razu przesuneli premierę GT5. Pewnie też dlatego że FFXIII będzie pod koniec 2009 w Japonii eksluzywem dla PS3 i Sony nie chce puścić tam GT5 w konkurecje z FF. EPIC FAIL Sony!!!
Jedno co cieszy to rewelacyjny wygląd GT5. Mamy już kilka filmików z gameplay. Ta gra (pod wzgledem grafiki) zmiażdzy Forza 3. Grałem wczoraj w demko Forza 3 i wygląda jednak na żywo znacznie gorzej niż 2-letni już GT5 Prologue. Samochody w Forza 3 mają bardzo dużo detali, ale jednak cieniowanie raytracingiem na PS3 robi swoje i samochody nie wyglądają tak "kartonowo" jak w Forza 3. Do tego na PS3 jest 16 aut w wyścigu, a w Forza 3 tylko 8 (widocznie taka była cena za choćby nieudaną próbę dorównania grafiką GT5 Prologue).
Chcę jednak zaznaczyć, że naprawdę dobrze życzę Forza 3 i tak w ogóle to będzie i tak świetna gra wyścigowa. Podoba mi się entuzjazm wokół Forza 3 i - poza grafiką - na pewno nikogo ta gra nie zawiedzie.
Co do porównania GT5 Prologue do GT5, to w oczy rzuca się jeszcze lepsze oświetlenie pojazdów niż w Prologue. W GT5 jak pojazd jedzie na tych filmikach pod drzewami, to widać dosłownie pojedyncze listki rzucające cień na karoserii. REWELACJA!!! Grafika jest naprawdę kosmiczna.
Zobaczcie (koniecznie w HD) ten gameplay z GT5:
http://www.youtube.com/watch?v=bbAPggiaIfI&feature=player_embedded
GRAFICZNY KOSMOS!!!