Gramofon na początek przygody:)

syneq

New member
Rege mam krótko niepamietam ile dwa miesiące? te zawiasy to jest jedyna rzecz która mi się nie podoba, ale sprawdzałem kosztują około 10-15 € u mnie wytrzymają napewno dłużej bo nie otwieram pokrywy za często ,kiedy slucham po prostu ściągam całkowicie bez otwierania jej .Musiał byś się spytać o to na sąsiednim forum w zakładce analog.
Nóżkom się nie przyglądałem postawiłem i stoi a o przewodzie do masy to nawet nie wiedziałem że jakiś ma być [emoji1] [emoji6] działa bez niego to chyba nie jest potrzebny.

Ostatnia edycja:

robiz

New member
Koledzy, pomóżcie, obecnie na placu boju pozostały Pro-Ject 1 Xpression III (wkładka Ortofon 2M Silver) oraz Rega RP3 (wkładka Rega Elys 2) za i przeciw, Ewentualnie Thorens 309, ale o tym za chwile

Pro-Ject vs Rega
Zalety Pro-Jecta to wymienny kabel, solidniejsza obudowa, regulowane nóżki vs Rega, gdzie nie widzę, by nóżki były regulowane. Sporym minusem może być mimo iż dobrej jakości, to na stałe wbudowany kabel w Redze (nie widzę też żyły uziemiającej...).
Obudowa Regi jest też bardziej delikatna, a zawiasy z tworzywa. Zaletą Regi jest nieco bardziej melodyjne brzmienie, słodkie. Pro-Ject wypada nieco słabiej (tylko nieco - oba mam w domu na odsłuchach). Dlatego też dostrzegam różnice w wygodzie i działaniu samego ramienia. ProJect - karbonowe, dużo lżejsze, ale (może właśnie dlatego) mniej wygodne w podnoszeniu i opuszczaniu. Mimo to wygląda na solidniejsze i ma widoczną skalę. Rega ma ramie Alu, zauważalnie cięższe i może dlatego nieco wygodniejsze w użyciu, po prostu się go czuje, ale na skalę na ciężarku już nie wystarczyło...

Thorens: wspomnianego 309, który detalicznie wychodzi ok 5500 zł (z najtańszą wkładką za 140 zł) , można wyrwać za 3900 z wkładką MC (!) AT-2F (mimo że najniższa w katalogu, to jednak MC - 1000 zł). Niestety nie wiem jak gra, słuchałem modelu oczko niższego ze zwykłą startową wkładką.

Ciężka decyzja...
Jakie są Wasze spostrzeżenia, doświadczenia w temacie? Jest coś co może przeważyć szalę w kierunku tego jednego? Tu już nie chodzi tylko o brzmienie, ale o całokształt, wygoda i trwałość też ma znaczeni dla mnie w tym przypadku.

Z tych podanych to zdecydowanie rega + wkładka Elys. To jest lepsza konstrukcja niż pozostałe dwa modele, chocby z racji ramienia regi, które stosowane jest w dużo droższych konstrukcjach.
Nóżki i zawiasy to już , na prawdę , nie zbyt ważne detale ;) Można zrobić upgrade i nabyć nóżki od , bodajże , RP6 :
http://this.pl/produkty/rega/akcesoria-gramofonowe/

Rega właśnie dlatego ma kabel audio na stałe, bo konstruktorzy w tych kablach poprowadzili również uziemienie gramofonu, tak więc konstrukcja jest przemyślana.
Do ego ramienia można z czasem powiesić chocby Ortofon 2M Bronze i to będzie niezły set. Choć juz z wkładka regi fajnie gra.

W temacie podstawowych wkładek MC, to jednka jest trend, który ja popieram, że nie warto w nie wchodzić. Lepiej zainwestować w dobrą wkładkę MM z wysokiej pólki, niż podstawowa wkładkę MC.
Dla max. poziom dla wkładek MM to ok 2000 zł, powyżej mozna sie bawić w MC.
Ale to ,rzecz jasna, moja opinia ;)

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dzięki ;)

Pytanie, czy te nóżki z podanego linka są regulowane? ;)

Dziś mija trzeci dzień odsłuchów:

- Pro-Ject jest bardziej szczegółowy, gra mało analogowo, przypomina granie CD, ma więcej góry, mniej basu. Nie mówię, że gra źle, raczej ciekawie, ze względu na szczegółowość i przestrzeń. Możliwość upgrade'u to wkładka Blue (Bronze już zdecydowanie nie opłacalna)

- Rega - bardziej analogowa, zdecydowanie bardziej dociążona na dole pasma, gdzie bryluje lepszą kontrolą basu i większą ilością szczegółów w basie. Zakup wyższej wkładki (Exact) już nie dla mnie, zbyt duży wydatek.

Thorensowi już podziękowałem - Modele, które mnie interesują są zbyt szerokie i tak na prawdę nie mają osłony przeciwkurzowej. To co Thorens nazywa osłoną to tylko skąpy kawałek pleksy, który może chroni ramię i talerz przed przypadkowym uszkodzeniem, ale na pewno nie przed kurzem (brak boków w pokrywie)

Cieszę się jak dziecko, płyta Brother In Arms, Vertigo z 1985 nie schodzi z talerzy. Nie mogę jednak nadal się zdecydować. Jeśli te nóżki są regulowane to przemyślę. Dla mnie jest to ważne, bo jednak w miejscu przewidzianym na gramofon jest kiepsko z poziomem podłogi. O ile Pro-Ject dał się wypoziomować nóżkami, to Rega stoi kulawo ;)

Rozumiem, że to że antyskating jest w Pro-Jectcie ciężarkowy, a w Redze magnetyczny nie ma znaczenia...(?)

Ostatnia edycja:

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Powiedz co Cię w tym najbardziej kręci, fizyczna zabawa z czarnym krążkiem czy różnice w brzmieniu? (osobiście nie słuchałem żadnych winyli w erze nowożytnej..)

robiz

New member
Zakładam, że są regulowane, ale najlepiej zadzwonić do This, wyłączny dystrybutor.
W temacie antyskating'u, to wiesz, jeden woli córkę drugi teściową ;)
W PJ system jest bardziej tradycyjny , ale działa.
W Redze jest nowocześniejszy i dokładniejszy i też działa ;)

Weź jeszcze pod uwage , w temacie wkładek Ortofona, że Red i Blue to to samo body, różnią się tylko typem zastosowaniem igły. Ta sama sytuacja jest przy Bronze i Black.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Widzę Krzychu, że się wkręciłeś :D
Najlepiej rzuć monetą ;)

Masz też jakiś pre do kompletu czy bezpośrednio do PM?
Jeśli z pre, to napisz kilka słów o różnicach.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Powiedz co Cię w tym najbardziej kręci, fizyczna zabawa z czarnym krążkiem czy różnice w brzmieniu? (osobiście nie słuchałem żadnych winyli w erze nowożytnej..)
Po trosze to i to. Fizyczna zabawa? Nie bawi mnie całe to chrzanienie się z czyszczeniem, itp., ale z drugiej strony to jest w tym coś co pozwala bliżej obcować z muzyką. Mimo iż przekonałem się do plików, nadal uważam je za bezduszne ;) w analogu jest jednak ten klimat, o którym się pisze i mówi. Spróbuj. Odnoszę wrażenie, że niekiedy jest lepiej niż CD ;)

Zakładam, że są regulowane, ale najlepiej zadzwonić do This, wyłączny dystrybutor.

Weź jeszcze pod uwage , w temacie wkładek Ortofona, że Red i Blue to to samo body, różnią się tylko typem zastosowaniem igły. Ta sama sytuacja jest przy Bronze i Black.
Zadzwonię i się upewnię. Wkładka powyżej 1 tys? Może kiedyś, nie teraz :)

Widzę Krzychu, że się wkręciłeś :D
Jak cholera :D
Najlepiej rzuć monetą ;)
Żeby to było takie proste :) Obojętne na jaki się zdecyduję, bedę "tesknił" do tego drugiego :D
Masz też jakiś pre do kompletu czy bezpośrednio do PM?
Jeśli z pre, to napisz kilka słów o różnicach.
Tak, jest Pro-Ject Phono Box DS+.
POwiem Ci, że spodziewałem sie większyh różnic bez i z pre. Tzn. Z wbudowanym w PM KI-Pearl Lite nie jest najgorzej, a nawet przyzwoicie. Jednak po wpięciu zewnętrznego otwiera się wszystko. Muzycy są bliżej, jest szersza scena, wieksza szczegółowość i porządek w instrumentach.

Ostatnia edycja:

robiz

New member
Wszystko dla ludzi i co kto lubi ;)
No i pojechały. Pożegnałem ze smutkiem. Dziś wybrałbym Regę.

No przeca to nie wybór na całe zycie . Pograsz troche i za chwilę, może dwie, będziesz juz szukał małego upgrade'u lub troche większego ;)
Wszyscy gonimy tego " pieprz.... króliczka " i skubaniec cały czas ucieka !

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Kurde ja ciągle się waham czy robić jakiś upgrad gramofonu. Miałem kupić lepszy CD i nie wiem co najpierw.

Robiz myślisz, że jest sens zakupu do mojego gramofonu wkładki Ortofona Bronze? Czy lepiej sprzedać i szukać lepszego gramofonu?

robiz

New member
Kurde ja ciągle się waham czy robić jakiś upgrad gramofonu. Miałem kupić lepszy CD i nie wiem co najpierw.

Robiz myślisz, że jest sens zakupu do mojego gramofonu wkładki Ortofona Bronze? Czy lepiej sprzedać i szukać lepszego gramofonu?

Wiesz co , mogę tylko powiedzieć co ja bym zrobił, a raczej czego bym nie robił ;)
Ja osobiście nie widzę sensu wieszania wkładki za ok 1,5 kzł na tym ramieniu. Moze być przerost formy na treścią ;)
Dodatkowo do tej wkładki przydałby sie lepszy przedwzmacniacz, co by wszystko razem tworzyło porównywalny set. Czyli wkładka 1,5 kzł + pre jakies 2 kzł + lepszy gramofon......3,4,5.... kzł, no to sie robi lepsza kwota . Chyba że pre szukac używanego i gramofonu też, a wkładka nówka sztuka, nieśmigana ;)
Ale rzecz jasna to tylko moja opinia.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
No i robi nam się ładna kwota.... a następnie wymiana wzmacniacza, kolumn, na takie aby przystawały do reszty.... i tak w kółko ;)
Ja bym najpierw zadał sobie pytanie z czym docelowo ma to grać, aby nie konfigurować gramofonu z górnej budżetowej półki ( nie mylić z high endem ;) ) do wzmacniacza i kolumn z półki średniej.
Kolejna sprawa, to czy te różnice faktycznie wyłapiemy i czy są one warte pieniędzy, które trzeba wydać.
Ja w swoim przypadku zacznę od jakiegoś pre, a następnie zgodnie z planem kolumny i może na samym końcu wzmacniacz, po tych wszystkich operacjach zacznę myśleć o upgradzie samego gramofonu.

ps. w najbliższym czasie planuję posłuchać kilku wyzszych modeli pro-jecta z Kefami, lepszymi pre i jakimś wyższym Arcamem lub Roksanem...być może zweryfikuje wtedy mój pogląd na tę kwestię, albo się w nim upewnię ;)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam

Też sądzę, że to już zbyt dobra wkładka w stosunku do konstrukcji. Z resztą pytałem o to w każdym sklepie, który odwiedziłem w ostatnich tygodniach. Sprzedawcy mówili to samo. Mówili też, że prawdopodobnie konieczne będzie wymiana przeciwwagi (z tym, że nie na pewno), ale o tym chyba czytałem też w sieci. Potem tak jak piszą koledzy, znów wymiana na lepsze to i owo i zabawa od początku :D
ps. w najbliższym czasie planuję posłuchać kilku wyzszych modeli pro-jecta z Kefami, lepszymi pre i jakimś wyższym Arcamem lub Roksanem...być może zweryfikuje wtedy mój pogląd na tę kwestię, albo się w nim upewnię ;)
poza znanymi m arkami pre spróbuj posłuchać Graham Slee oraz Heed Audio ;)
Dzwoniłem. Niestety, nie są :( Po ewentualnym zakupie czeka mnie mała przeróbka. Z resztą dziwie się. Znacie może jakieś fajne masywne stopki z regulacją wysokości?

Ostatnia edycja:

robiz

New member
Dzwoniłem. Niestety, nie są :( Po ewentualnym zakupie czeka mnie mała przeróbka. Z resztą dziwie się. Znacie może jakieś fajne masywne stopki z regulacją wysokości?

Kurna blaszka , to dziwne ,.... bardzo dziwne !
W tej sytuacji lepiej zrób sobie platformę antywibracyjną : kilka warstw sklejki, skleić klejem do drewna, jeden kawałek ok 3-4 cm grubości, ładnie oszlifować brzegi, pomalować lakiero-bejcą, kupić 3 regulowane kolce i gitara.

Albo opcja druga:
Dwie duże dechy do krojenia z Ikea.Skleić razem, odciąć rant, dokręcić trzy stożkowe nóżki regulowane (Allegro) i gitara.

Albo trzecia :)
Dorwać w hurtowni , składzie, kawałek odpadu od drewnianych blatów, przyciąć w Castoramie , pomalować + kolce .

Tyle pomysłów na teraz ;)

np, takie do przyklejenia:
http://allegro.pl/kolce-glosnikowe-nikilowane-hd916-podkladka-gratis-i5744073706.html

lub takie do wiercenia:
http://allegro.pl/kolec-glosnikowy-hi-end-hd-915-gold-kolce-i6316774234.html

I za parę złotych ( dosłownie ) masz platformę z mozliwością poziomowania.

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Czytam Wasze posty a więcej jestem przekonany , że Wy naprawdę są "maniaki" :p
Wkładki, stopki, mechaniczny, automat, pre-pro, przedwzmacniacz, wzmacniacz:p:p:p:p:p
I to wszystko,żeby trochę polepszyć dzwięk:wink: Masakra. :D

I co w tym dziwnego ? ,gramofon jest urządzeniem mechanicznym i wszystko się niestety przekłada na dźwięk nawet to na czym gramofon stoi

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
http://proaudiobono.pl/wp-content/uploads/PAB-Nowe-ceny-detaliczne-netto.pdf
Ceny , marzenie:p
Czytam Wasze posty a więcej jestem przekonany , że Wy naprawdę są "maniaki" :p
Wkładki, stopki, mechaniczny, automat, pre-pro, przedwzmacniacz, wzmacniacz:p:p:p:p:p
I to wszystko,żeby trochę polepszyć dzwięk:wink: Masakra. :D
W tym cenniku widziałeś te drewniane krążki ze sklejki? Wyrzuciłem takich kilka naście (może dziesiąt) podczas remontów, kiedy robiłem otwory. O ja głupi, tu 620 zł/szt., za pół ceny mogłem oddać i remont by się zwrócił :D
Kurna blaszka , to dziwne ,.... bardzo dziwne !
W tej sytuacji lepiej zrób sobie platformę antywibracyjną : kilka warstw sklejki, skleić klejem do drewna, jeden kawałek ok 3-4 cm grubości, ładnie oszlifować brzegi, pomalować lakiero-bejcą, kupić 3 regulowane kolce i gitara.

Albo opcja druga:
Dwie duże dechy do krojenia z Ikea.Skleić razem, odciąć rant, dokręcić trzy stożkowe nóżki regulowane (Allegro) i gitara.

Albo trzecia :)
Dorwać w hurtowni , składzie, kawałek odpadu od drewnianych blatów, przyciąć w Castoramie , pomalować + kolce .

Tyle pomysłów na teraz ;)

np, takie do przyklejenia:
http://allegro.pl/kolce-glosnikowe-nikilowane-hd916-podkladka-gratis-i5744073706.html

lub takie do wiercenia:
http://allegro.pl/kolec-glosnikowy-hi-end-hd-915-gold-kolce-i6316774234.html

I za parę złotych ( dosłownie ) masz platformę z mozliwością poziomowania.
Spoko, i na to patent się znajdzie, damy radę ;)

Ostatnia edycja:

Savron

Well-known member
Bez reklam
I co w tym dziwnego ? ,gramofon jest urządzeniem mechanicznym i wszystko się niestety przekłada na dźwięk nawet to na czym gramofon stoi

Przemko, bez powagi , please. Wiem , to co napisałeś. i nie o to mi chodzi. Droga do perfekcji jest jak teoria względności . Można udowadniać cale życie.
Moje personalne podejście: sprzęt do 10 000 zt , nie ma co ulepszać. To bez sensu.
Ja rozumem jak masz sprzęt od 100 000 i w górę , to wtedy można cudować i polepszać.
Wszystko co zmiesza się w budżecie do 8-10 000 , to tylko male "rewolucje". ;-)
Ale to moja "teoria względności". Savronowska.;-) Pozdrawiam.

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Raczej zupełnie odwrotnie. W przedziale okolicy 10k każdy krok dalej to duże zmiany. W sprzęcie za 100k dopłacenie kilku tysięcy niewiele dodaje.

Do góry