Możesz podać oznaczenie płytki, jaka obudowa?
W jaki sposób sterujesz serwerem - pilot/ klawiatura bezprzewodowa?
Pozdrawim
Już mówię co i jak.
1. Komputerek to
ZOTAC ZBOX HD-ID11
Całość jest bardzo mała, płaska i świetnie wygląda. U mnie doskonale komponuje się z TV Sony serii NX. Maszynka ma Atoma z dwoma rdzeniami i HT.
Jeżeli ktoś się zdecyduje na to rozwiązanie to obowiązkowo należy:
- wgrać nowy BIOS,
- ustawić sterowanie wiatrakiem wg opisu ze
tej strony,
Po tej operacji komputerka wcale nie słychać.
Ten ZOTAC to kompletny komputer do którego należy dodać pamięć RAM (moduły laptopowe DDR2) oraz można dodać dysk 2,5 cala. U siebie zainstalowałem 2 GB RAM (Ubuntu 10.10 zjada max 500 MB) oraz dysk 2,5 cala 640 GB (5400 obr/min). Dysk można zastąpić np. kartą flash bo komputer ma wbudowany czytnik.
Takiej konfiguracji nie słychać i działa bardzo sprawnie. U mnie komputer poza HTPC pełni jeszcze funkcje servera dla Squeezeboxa.
2. Sterowanie
Używam pilota. Chwilowo odpaliłem to na klasycznym pilocie do Windows Media Center Edition. Jednak jak znajdę chwilę to całość poleci z pilota Logitech Harmony One.
Sterowanie jest bezproblemowe i w 100% skuteczne. Nie ma problemu z opóźnieniami, małym kątami łapania pilota, itp.
O klawiaturze myślałem, ale myślę że to nie jest potrzebne i pilot załatwia sprawę.
3. Możliwości XBMC
Jak dla mnie powalają. Ta platforma ma chyba wszystko co można sobie wymyślić. Sporo wtyczek do różnych celów (pogoda, gmail, czytanie rss i for dyskusyjnych), doskonały pilot na platformę Androida z dodakowymi bajerami (np. pauzowanie filmu + wyświetlanie na ekranie kto dzwoni), szybka praca (u mnie cały system wstaje szybciej niż Ariva a ładuję jeszcze server do squeezboxa i parę innych wynalazków).
@Pkomp
Faktycznie koszty są większe niż w przypadku Arivy. Taki Zotac to ok 780 zł + dysk i RAM. Generalnie całość zamyka się w kwocie ok 1200 zł. Jednak za tę kasę dostajesz coś co działa jak należy i ma sporo dodatkowych funkcji. Obsługa kont premium czy torrentów przez interfejs WWW z innej maszyny w sieci to czysta poezja, do tego genialna wtyczka do Picasa, które potrafi pamiętać login i hasło do Twojego konta i po zalogowaniu ściśle z nim współpracuje, bardzo fajna obsługa YouTube ze świetnym szukaniem filmików. Co najważniejsze normalna obsługa sieci. U mnie kopiowanie z Windows na HTPC via SAMBA działa 5-6 raz szybciej niż miało to miejsce w Arivie (kopiuje via WiFi). Ciekawostka jest też, że ściąganie z RF czy HF jest dużo szybsze niż np komputerze z Windows pracującym w tej samej sieci (to zagadka, ale idzie ciągle pełną przepustowością łącza a pod Windows nigdy nie szło na 100%).
PS
Jedyne nad czym ubolewam to, że mój TV nie ma możliwości powieszania Zotaca z tyłu obudowy, ale to nie wina komputerka