Ferguson Ariva 210

doprze

New member
Wszystkiego najlepszego w nowym roku !!!!!

Kirek50 - czy odpalałeś pod tym XMBC skrypt torrenta ?

Ciekawi mnie jak to chodzi.

pkomp

New member
nic nie upchniesz bo zotac nie ma pinów do usb na płycie - trzeba podpinać gwizdek na usb

wracając do arivy - śmiesznie się dziś zawiesiła przy wyborze ściezki dźwiekowej - film szedł napisy sie wyświetlały ale kompletnie brak jakiejkolwiek reakcji na pilota czy podpięcie pena:)

doprze

New member
wczoraj też miałem śmieszną przeprawę z arivą. ściągnąłem film w rozdziałce 720, ale rozszerzeniem .mp4 - ariva poprawnie odtwarzała ten film, jakość świetna, można było przewjać itd., ale żadne napisy nie pasowały ;) w każdym możliwym formacie próbowałem i nic z tego - a napisy dobrze zsynchronizowane, bo na kompie w vlc pasowały idealnie.

hehe... ach ta ariva...

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Czy tym modelu ZOTAC ZBOX HD-ID11 udało Wam się upchnąć odbiornik radiowy Mediona?

W HD ID40 Plus v.1.1. Antena w ochronne rurce jest na radiatorze, moduł przyklejony do prawej skrajnej obudowy złączy USB, kable od modułu radiowego podpięte są do złączy wyjścia USB od wewnątrz. Wyjście jest niefunkcjonalne, ale zostaje jeszcze pięć...

Ostatnia edycja:

pkomp

New member
bywaja na szczęscie te piloty z nadajnikiem jako gwizdek - kirek jak sie spisuje ten pilot i jak jakościowo?bo na fotach całkiem spoko ale czy napisy sie nie wycierają?

minusem zotaca że priducent nie pomyslał o dedykowanym pilocie ale w sumie jak sie go zamontuje za tv i do tego radiowy to żaden problem

Kirek50

Moderator
Bez reklam
jak sie spisuje ten pilot i jak jakościowo?bo na fotach całkiem spoko ale czy napisy sie nie wycierają?

Bardzo dobrze, to chyba najlepsza część różnych Medionów. To klasyczny "chińczyk" X10, solidnie wykonany, są sterowniki, jest w bazach wielu programów multimedialnych, dobrze się programuje. W XBMC można go sobie poustawiać według własnego "widzimi się"... Świetne zasięgi. Sam mam jeszcze jeden w odwodzie, bo może się do czegoś przydać...

doprze

New member
Ferguson chyba się poddał w sprawie softu do naszych maszynek - opubilkował kod źródłowy ;)

Fajnie by było, gdyby ktoś, np. ze strony arivahd.pl wziął to na warsztat i trochę tp podrasował. Może zrobimy zrzutę, na honorarium dla takiej osoby?????? by miała jakąś zachętę .

Pozdrawiam

Eathan1

New member
Czy tym modelu ZOTAC ZBOX HD-ID11 udało Wam się upchnąć odbiornik radiowy Mediona?

Jak podasz wymiary tego odbiornika to sprawdzę czy wlezie. Na podstawie fotki trudno powiedzieć bo w Zotacu jest mało miejsca.

nie dziwię się że nie chciało ci się sprawdzać bo akurat przy linuksie to można włosy z głowy rwać...

Właśnie rwę bo zakochałem się w Pandorze. Nie działa w Polsce więc kupiłem sobie VPN w USA i działa idealnie. Ustawiłem VPN na Ubuntu, dodałem routingi aby tylko Pandora szła via VPN - działa super. Jednak mimo aktywacji opcji VPN nie wstaje po włączeniu komputera.

Teraz walczę z konfiguracją VPN z poziomu shella oraz automatycznym odpalaniem i podnoszeniem routingów. :|

Pilot oczywiście ze swoim "gwizdkiem" usb? bo o ile wiem zotac nie ma wbudowanego czujnika...

Tak z własnym nadajnikiem na USB.

Pytałeś o odpalanie z pilota. Da się to zrobić ale komputer musi mieć odpowiednie opcje wzbudzania via USB w BIOS. Jak to masz to resztę da się ustawić.

Wszystkiego najlepszego w nowym roku !!!!!

Kirek50 - czy odpalałeś pod tym XMBC skrypt torrenta ?

Ciekawi mnie jak to chodzi.

Można dopalić, działa bardzo dobrze. Przykładowe rozwiązanie to qBittorrent official website
Jest też bardzo fajne rozwiązanie dla kont typu RS czy HF - pyLoad Download Manager - pyLoad

Drugiego używam i jestem b. zadowolony.

Witam, czy ktoś już testował najnowszy soft HDplayer_210_v20101230beta.zip

A da się aktualizować z poziomu playera?

doprze

New member
ściągnąłem ten najnowszy FW beta. Miałem zamiar zainstalować, ale przy okazji zobaczyłem, że jest jakiś ruch na łączu.... patrzę, a tu Ariva ściąga coś przez torrent ;)

usunąłem toreent, dodałem, zmieniłem kolejnością i się nie wykrzaczył nawet... czyżby klątwa BT minęła? potestujcie panowie. Może magia nowego roku zadziałała ;)

Dodatkowo zauważyłem, że ściąga jednocześnie kilka torrentów. A z tego co pamiętam miał po jednym. Transfer taki sam jak na kompie.... przynajmniej dla tych kliku torrentów, które ściągam.

Ostatnia edycja:

doprze

New member
BT - dalsze testy.

sciagnął z 5 GB materiału HD i się zawiesił, po ponownym odpaleniu wygladało na to, że zaczyna ściagać od zera !!!! ale po paru minutach wróciło do normy i kontynuuje ;)

Ale numer ;) niech ktoś sprawdzi. może wszystkim zaczął działać BT

Eathan1

New member
BT - dalsze testy.

sciagnął z 5 GB materiału HD i się zawiesił, po ponownym odpaleniu wygladało na to, że zaczyna ściagać od zera !!!! ale po paru minutach wróciło do normy i kontynuuje ;)

Ale numer ;) niech ktoś sprawdzi. może wszystkim zaczął działać BT

A może po prostu uaktualnił Ci się firmware w urządzeniu i lecisz na tej nowej becie? Sprawdzałeś?

doprze

New member
Beta dostępna jest tylko ze strony fergusona. Online aktualizacja jest niedostępna.
Ściągnąłem ją i miałem zamiar ją zainstalować, ale odpuściłem jak zaczął mi BT działać.

A może klient BT działa nie bezpośrednio, ale np przez jakieś serwery , np producenta sprzętu.
Które nagle zaczęły działać?!?!?. Wszystkim przecież przestało działać w tym samym czasie.

To nie byłoby nic nadzwyczajnego. W mojej poprzedniej firmie pisaliśmy duży system na pocet pc do sprzedaży, dla przedstawicieli handlowych. I cały ruch sieciowy dla wszystkich firm (a było ich trochę) dla naszej wygody puszczalismy przez nasze serwery (system cały czas był w fazie testów, a testarami byli sami klienci). I dopiero dalej do docelowych serwerów klientów.

Myślę że i tu też tak może być. Założe się, że wszystkim zaczęło działać.:)

-------------

Po namyśle doszedłem do wniosku, że moja teoria jest chyba przesadzona. Coś takiego zaprzeczałoby sensu istnienia usłudze P2P. Poza tym wymagałoby olbrzymich serwerów z dużą przepustowaością - przy tej ilości danych...

Ostatnia edycja:

Szemot

New member
jak narazie w nowym sofcie nie widze jakichs niedziałających rzeczy poza ikonką Radio podcast która się uruchamia i nic sie nie dzieje. tez tak macie?

I mam jeszcze pytanie. Bo obserwuje ten watek od wielu juz stron, przeczytalem kilkanascie pierwszych i nie widze nigdzie jakiegos sposobu czy instrukcji jak ściagać torrenty. Żeby tu nie śmiecic bo pewnie wiekszośc z Was doskonale to wie to mozecie mi podac jakiegos linka gdzie moge sobie o tym poczytac? Wszystko juz skonfigurowane z siecią więc chodzi już o same Torrenty. I co to jest ta samba?

doprze

New member
samba - jest to usługa, dzięki której Ariva jest widoczna w sieci pod nazwą \\Ariva.

Torrenty działają w ten sposób, że jeśli działają to należy zrobić tak:
- ściągnąć plik .torrent (kilknaście - kilkaset kB)
- odpalić klienta BT przez przeglądarkę (//ariva)
- jeśli nie ustawiłeś w ustawieniach arivy konieczności logowania, to automatycznie sam się klient zaloguje
- przchodzisz do opcji Bitorrent Download
- tam po prawej stronie masz przycisk Add new torrent
- wskazujesz ten plik co go ściągnąłeś (.torrent) i już

O tym czy BT działa decydujące jest czy klient ów widzi dysk twardy - widoczne jest to na pierwszej stronie po zalogowaniu //ariva - bez tego ani rusz

Mam nadzieję, że pomogłem.

----
U mnie wczoraj BT hulał cały dzień, że aż miło. Dzisiaj jeszcze nie sprawdzałem. A jak u WAS??

Do góry