od 2 dni jestem właścicielem EH-TW3200. wcześniej - od 2005 roku - korzystałem z HP ep7122 [podłączony pod PC za pomocą DVI-D @XGA, używany niemalże wyłącznie do ripów x264 720p dekodowanych ffdshow albo CoreAVC].
warunki nie uległy zmianie: szerokość ekranu 284 cm, odległość projektora od ekranu 450 cm.
projektor kupiłem świadomie - znając jego mocne i słabe punkty. miałem przyjemność przed zamówieniem 3200 dokładnie przetestować 3500. 3500 [i jak mniemam obecny 3600] jest wyraźnie lepszy.
ogólne pierwsze wrażenie było co najwyżej średnie - oczekiwałem sporo [głównie w zakresie rozdzielczości, czerni nie oczekiwałem w ogóle] - oczekiwania zdecydowanie przerosły rzeczywistość [poniższe dotyczy projektora ustawionego w trybie Cinema/ECO/Iris/Epson Super White/7500]:
- różnica pomiędzy EH-TW3200 1080p [źródło: WD TV Live odtwarzający nieskompresowany Blu-ray], a niecałymi 720p @ep7122 [PC XGA @ffdshow/CoreAVC na DVI-D - kalibracja na poziomie sterownika GPU i samego projektora] jest wyraźna, ale nie jest duża [zbliżenia twarzy wyglądają podobnie, różnica staje większa w dalszych planach, szerokich widokach];
- EH-TW3200 czerni nie posiada w ogóle
, chyba lepiej wypada stary DLP HP ep7122 z uwagi na mniej lumenów;
- kolory są bardzo ładnie nasycone, doskonale wypełniają kontury;
- kontrast jest bardzo dobry [jego zwiększenie nie powoduje utraty szczegółów na białych/jasnych tłach];
- rewelacyjny zakres kalibracji - ustawić można w zasadzie wszystko [np.: ustawienia ostrości są rozbite na nieznane mi dotąd składowe dzięki którym można uzyskać najlepszy subiektywnie obraz];
- poprawna obsługa 24p [23.976/24fps] po włączeniu pull-down 2:2 - odtwarzanie jest płynne [48Hz];
- poprawna obsługa 12bit głębi koloru HDMI [różnicy pomiędzy 8bit a 12bit oczywiście nie zauważyłem];
- ostrość na ustawieniach default jest nieco za słaba, po regulacji wygląda dobrze;
- Iris, nawet w trybie high speed, reaguje wolno;
- w trybie ECO projektor jest cichy [poprzedni pracował jak suszarka/odkurzacz];
- lens shift nie pogarsza jakości [przynajmniej nie zauważyłem].
generalnie jestem zadowolony, choć zarazem nie do końca spełniony.
zakładając, że średnio używam projektor 4h w tygodniu, to jakoś sobie z tym poradzę
...
3200 to projektor na pewno dobry dla osób, dla których jest to pierwsze takie urządzenie w domu/zamku/pałacu. nieco bardziej doświadczeni [czyt. zepsuci i wymagający nie wiadomo czego] nie będą zachwyceni.