Witajcie!
Postanowiłem podzielić się z Wami moją opinia na temat wykonania ekranu DIY. Przeczytałem 52 strony tego wątku i wiele innych i postanowiłem zrobić własny ekran na podstawie Waszych pomysłów i spostrzeżeń.
EPSON 5600, jasny duży salon, odległość od ściany 4,2 m.
Rozmiar ekranu ograniczony rozmiarem płyty, tj. max szerokość 2,8m
Kupiona płyta HDF ( ta cieńka 3mm, lakierowana na biało z jednej strony)
Stelaż z profili auminiowych na kleju monatażowym.
I teraz najważniejsze czyli Tikurilla
Kolor nie H499, nie G499 a wybrałem odcień J499 (ciemniejszy od H i G)
Obawiałem się że będzie za ciemny, tymczasem okazało się że jest duuuużo za jasny !!! Myślę że mogłoby być conajmniej 2 stopnie ciemnień.
Jasne kolory sa super, dynamika i kolory też, chciałbym jednak więcej czarnej czerni i wydaje mi się że ciemniejsza farba zrobiłaby robotę.
Chcę jeszcze sprawdzić doświadczalnie czy da się oszukać oko i zrobić z "szarej czerni" - "czarną czerń "
Pomysł jest taki , by za ekranem podwiesić ledowe podświetlenie.
Myślę sobie że jeśli rozjaśni się tło to oko odbierze kolor z ekranu jako bardziej czarny niż jest w rzeczywistości .
Co wy na to ?
PS
Borderów nie ma narazie - wydaje mi się że dla oka czerń z bordera spowoduje że wyświetlane "szaro -czarna czerń tła" stanie się jeszcze bardziej jasna
pozdrawiam
Drzajnus
Postanowiłem podzielić się z Wami moją opinia na temat wykonania ekranu DIY. Przeczytałem 52 strony tego wątku i wiele innych i postanowiłem zrobić własny ekran na podstawie Waszych pomysłów i spostrzeżeń.
EPSON 5600, jasny duży salon, odległość od ściany 4,2 m.
Rozmiar ekranu ograniczony rozmiarem płyty, tj. max szerokość 2,8m
Kupiona płyta HDF ( ta cieńka 3mm, lakierowana na biało z jednej strony)
Stelaż z profili auminiowych na kleju monatażowym.
I teraz najważniejsze czyli Tikurilla
Kolor nie H499, nie G499 a wybrałem odcień J499 (ciemniejszy od H i G)
Obawiałem się że będzie za ciemny, tymczasem okazało się że jest duuuużo za jasny !!! Myślę że mogłoby być conajmniej 2 stopnie ciemnień.
Jasne kolory sa super, dynamika i kolory też, chciałbym jednak więcej czarnej czerni i wydaje mi się że ciemniejsza farba zrobiłaby robotę.
Chcę jeszcze sprawdzić doświadczalnie czy da się oszukać oko i zrobić z "szarej czerni" - "czarną czerń "
Pomysł jest taki , by za ekranem podwiesić ledowe podświetlenie.
Myślę sobie że jeśli rozjaśni się tło to oko odbierze kolor z ekranu jako bardziej czarny niż jest w rzeczywistości .
Co wy na to ?
PS
Borderów nie ma narazie - wydaje mi się że dla oka czerń z bordera spowoduje że wyświetlane "szaro -czarna czerń tła" stanie się jeszcze bardziej jasna
pozdrawiam
Drzajnus
Ostatnia edycja: