Ja co prawda nie miałem fabrycznego ale porównywałem swój DIY pomalowany Tikkurilą FIP H499 z próbkami fabrycznymi - był to Adeo (mam całą "książeczkę więc wszystkie powierzchnie ale wiadomo w zainteresowaniu był Grey i ten ich odpowiednik ALR czyli Helios, do tego Magic screnn, no i ALR od ka.....ra (nie pamietam nazwy. Może się to wydawać dziwne i pokręcone dla niektórych ale z moim projem i w moich warunkach najlepiej obraz pasował mi na .....farbie! Nie wiem może spowodowane to było tym że ekran malowany wiadomo cały (120") a próbki trochę większe od zeszytu )jedynie MS mam troche większą ale tak mi wyszło że zostałem przy DIV i nie jest to kwestia kasy bo jeśli bym widział konkretną korzyść przy zmianie to ekran bym kupił.
Co do Twoich testów - super! Sam obecnie planuje przy odświeżeniu które pasowało by zrobić pomalowanie na ciemniejszy o jeden stopień niż H. Bardzo kusi mnie też zrobić próbę obecnej matowej z jakąś satynową, czyli coś w kierunku ALR - musze kupić jakąś najmniejszą ilość i pomalować kawałek jakiejś płyty.
Na tym zdjęciu gdzie jest ten dużo jaśniejszy kawałek to on jest (ten jaśniejszy) z FIP H czy Everal Aqua 10 J499? Ale piszesz że w realu różnicy praktycznie nie było?
Ehh sorry że tak póżno.
Tamto zdjęcie jest z kawałkiem białej płyty, bardziej do porównania jak by to wyglądało na białym ekranie, bo i to na chwilę było w planach.
@Staszek
Ja polecam czarne paski, ale raczej welur. Jeśli koniecznie farba to super matowa. W swoim ekranie zrobiłem bordery 5 cm i są jednak przy wąskie, idealne by były 11,4 cm jak są w ekranach m.in Steward'a.
Dlaczego polecam ?Miałem przez ok 2 tyg bez borderów, a finalnie zdecydowałem się na nie.
Odcinają ekran, od reszty ściany, pokoju super się to sprawdza, zwłaszcza przy filmach 3D.